Vynucené přistání
Thomas H. Block

let číslo 255. odlétající z Kennedyho letiště v New Yorku do Chicaga, má na palubě sto cestujících a pět členů posádky. Kromě pasažérů přepravuje neobvyklý náklad - přes tři tisíce liber zlata v prutech. Z bezpečnostních důvodů je s tímto faktem obeznámen pouze kapitán. Vůbec nikdo už neví o dalším utajeném nákladu - dvou dálkově řízených bombách. Jedna z nich demonstrativně vybuchne. Příkazy, které následují, uvedou do pohybu jeden z nejtroufalejších únosů v historii letectva.... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2003 , AlpressOriginální název:
Forced Landing, 1983

Únos letadla a krádež staré letadlové lodi a ponorky kvůli zlatu. Dost šílený plán, kvůli kterému byla kniha docela dost čtivá.
Padouši měli dost dobře vymyšlený plán jak získat "trochu" zlata. Lupiči byly docela chytří a velice troufalí, ale nestačily na unesené cestující z uneseného letadla. Tem pomohla náhoda a dost štěstí ale nakonec se s toho dostali všichni živí.

...bombardéry při náletu na Tokio startovaly proti silnému větru a pří velké rychlosti letadlové lodi.Ze stojící lodi by to byl dost velký problém.I jinak je to dost šílený plán...

Nevím, jestli tenhle námět zfilmovali, ale kdyby ano, excelovali by v něm Chuck Norris, Michael Dudikoff, Steven Berkoff, Michael Ironside či jiné hvězdy béčkového žánru.
Rozjezd působí seriózně, načež zjistíte, že kvůli pár bedničkám zlata padouch zinscenuje div ne třetí světovou a hrstka odvážných amatérů mu zatne tipec.
Konzumuje se to bezvadně a shovívavě, jako skoro každé béčko, a rádo se vzpomíná na vydařenější Blockův Mayday. 18/18

souhlasím s mispulinem. Mé pocity jsou velice smíšené. Autor v rámci příběhu vytvořil několik dějových linií, které nechal otevřené a s koncem knihy se ukázaly jako nedůležité. Co ovšem nelze spisovateli odepřít je skoro až úchylný popis veškerých úmrtí. Dokonalý popis otravy plynem, utonutí, střelné rány a opařeniny byly popsány s takovou vervou, až mi zamrazilo.

Byla to moje první kniha od tohoto spisovatele. Budu si muset přečíst ještě jinou knihu abych si udělal lepší obrázek o autorovi.
Tento příběh se mi zdál trochu naivní.
1987 | ![]() |
1995 | ![]() |
1995 | ![]() |
1996 | ![]() |
1996 | ![]() |
Velmi napínavý thriller od autora slavné knihy MayDay. Kapitán O´Brien velí letu 255 z New-Yorského Kennedyho letiště do Chicaga. Pouze on ví, že veze zásilku zlatých prutů v hodnotě 25 milionů dolarů. Nemá tušení, že do jeho letadla byly umístěny dvě bomby na dálkové odpálení.
Plánovaný únos letadla má na svědomí kriminálník a nelítostný vrah, McClure. Kromě únosu letadla naplánoval i únos staré vyřazené letadlové lodě Yorktown, která byla zakotvena ve městě Charleston a přeměněna na muzeum. Její ředitel, Paul Talbot, byl zlákán vidinou snadného výdělku a obelhán zločincem McClurem, že se nejedná o nic nelegálního a nikomu nebude při akci ublíženo.
Letadlo už bylo ve vzduchu, když si piloti všimli malého letadla, které se k nim přiblížilo. Mikrofonem dostali hlášení, aby vyřadili z provozu radiové spojení s letovým dispečinkem a plnili rozkazy z malého letadla, které jim dával McClure. Oznámil přítomnost dvou bomb a na důkaz, že mluví pravdu, jednu odpálil. Bomba zabila druhého pilota a jednu z letušek. Poté se rozpoutalo hotové peklo.
Kniha se velmi dobře a rychle četla. Děj se odehrával na několika místech: v letadle, na letadlové lodi, v ponorce, která měla odvézt ukradené zlaté pruty po vynuceném přistání letadla na palubě letadlové lodi uprostřed oceánu, při záchranných akcích námořnictva Spojených států… Některá místa mne tolik nezaujala, proto nedávám plný počet hvězdiček.