Vynucených 7 dní
Lenka Hnátová
Marek je typický tuctový chlap heterosexuální běloch ve středních letech, rozvedený workoholik, milující svůj stereotyp. Proto je pro něj opravdu překvapením, když se mu bez předchozího ohlášení nakýbluje do domu Riki, emočně nestabilní bublina, a především bývalý švagr. Pohlídat na týden tohoto pubertálního smrada by pro Marka nemělo znamenat problém, kdyby však první, co uslyší, nebylo: „Miluji tě, chci s tebou žít jako tvůj partner.“ Rozjede se kolotoč milostných náletů a láskyplných vyznání ze strany Rikiho a odmítání ze strany Marka. Je pravda, že láska si nevybírá?... celý text
Celé to bylo takové správně praštěné, ale v zásadě zábavné čtení na jedno odpoledne. Zajímalo by mě, kam autorka na ty nápady chodí. I když víte, jak příběh nejspíše bude směřovat, nebo co se asi skrývá mezi řádky, stejně vás to nutí číst dál, protože ty situace prostě baví a vy jen čekáte s čím Erik vyrukuje příště. A že je skutečně na co se těšit!! Kniha mohla být klidně i delší, zejména pak ten samotný závěr autorka vyřešila trošku ošemetně. Zkrátka tomu chybělo to pověstné velké finále. Třeba se však ještě dočkáme nějakého pokračování...
Bavila jsem se od začátku do konce. Věděla jsem přesně, o čem to bude. Přes sociální sítě jsem sledovala zrod příběhu od počátku. Nezklamal mě. Oba hlavní hrdinové jsou každý svým způsobem trhlí i zranění, ale mě byli na sto procent sympatičtí. Držela jsem jim palce, smála se Markovu marnému boji proti Bublinovi a obdivovala Rikiho umanutost jít za svým snem. Knížku doporučuji všem, kteří se chtějí pobavit a zvládnou odhodit zábrany všedního světa.
Je to pecka! V jiné recenzi jsem četla, že jsou obě hlavní postavy nesympatické, ale ani omylem! Přesně podle mého gusta! Není každý sluníčkový a milý a roztomilý a … A protože ani já nejsem, byli mi oba hodně blízcí. Marek, tak trochu alkoholik smrdící kouřem, rozbitý tolik, že se bojí čehokoliv pěkného, protože kdyby se cokoliv posralo, už by ho nikdy nikdo neslepil. A Erik, ukňouraný puberťák, který jde tvrdé za tím, co si vezme do hlavy.
Perfektní zápletka, ještě lepší konec, takhle to chceme!
Hodně mě bavily Markovy myšlenkové pochody, poznáme ho opravdu na dřeň. Ty chvíle, kdy se v něm všechno láme a kdy mu dochází, co se v něm děje a jak se s tím vypořádat. Naprosto miluju!
I když je Erik mladé ucho, měla bych si z nej vzít příklad. Miluješ někoho? Jdi si za tím! Se vším všudy! Představu, jak v tangách utírá (zabíjí) televizi, nedostanu nikdy z hlavy.
Potěšilo mě setkání s Mártym a ujištění, že jeho vztah pořád klape je milé. Ráda se potkávám s hrdiny z minulých Lenčiných knih
Vcelku náročný příběh zabalený do vtipu a lehké nadsázky. Až na konci mi došlo o čem, že to vlastně celé bylo. Tady nešlo o to, že Marek je hetero a odmítá mladého kluka, ale on má zlomené srdce a odmítal by všechny. Už si nechtěl nechat ubližovat, uzavřel se, ale Riki se nevzdal. Moc pěkný příběh!
Rikiho jsem si zamilovala, kdo jiný si může dovolit měnit nálady z minuty na minutu než zakoukaný puberťák. Jsem ráda, že se nevzdal. Příběh mi dal naději, že i ta nejbolavější srdce mohou být uzdravena :)
Autorku mam moc rada, o to vic me mrzi, ze zrovna tenhle pribeh mi vubec nesedl. Hlavni postavy me naprosto vytacely. Nenasla jsem si na nich vubec nic pozitivniho. Riki byl neskutecne urvany. Brecel kvuli kazde ptakovine. Tomu se uz abi neda rict citlivy kluk, on byl zkratka fnukna.
A Marek se svymi milenkami? K uzoufani...
Mrzi me to, ale tady se mi to do vkusu netrefilo
Bubliny, bubliny, bubliny!!!! Autorka vzala všechno, co mám na jejích knížkách ráda a vytunila to do obřích rozměrů. Příběh byl vtipnější, dojemnější než ty předešlý, zároveň i hotsceny měly větší grády i přestože k se*ksu nedošlo :) Postavy byly bravurně popsané a jejich vývoj jsem si moc užívala.
Marek má zlomený srdce, ale je drsňák, který než aby si uvědomil vlastní bolest a zničený život, tak se upíná na práci a chlast.
Riki je mladíček, který si jde tvrdě za svým. Chce mu ukázat, že LÁSKA NEKOUKÁ LIDEM DO KALHOT, je hlubší a nemusí bolet. Oceňuji, že se autorka nebála vykreslit Rikiho jako femboye. To v knížkách není běžné, ale ano, i takoví chlapci existují a není jich málo! Riki je sebevědomej šampónek, nebojí se nalíčit, nosí sexy legíny s košilí, co vypadá jak minišaty, no a co, on rád ukáže svůj krásnej kulatej zadeček :) Rád se líbí sám sobě i ostatním, proč se omezovat, když to co má na sobě nosí on.
Za rozhovor o queer problémech při kterých se vysvětluje, že sexualita, styl a gender na sebe nenavazují, dávám palec na horu. Tohle by se mělo vyučovat na školách! Vítejte v 21.století, holky nosí kalhoty a nejsou lesby, kluci se líčí a nosí sukně a nejsou nutně gayové! Oblečení neříká nic o tom kdo vás přitahuje. Tak to je, zvykejte si na to, oblečení nemá gender a styl je čistě osobní záležitost.
Kniha je v tomhle nadčasová a já doufám, že se dostane k co nejvíce lidem, aby konečně pochopili a udělali svět lepším místem.
Tak tohle byla jízda plná emocí.
Příběh mě bavil dokonce víc jako Strasti s Maxem a Bertem.
Příběh Rika a Marka byl jak z filmu.
Nechybělo tam snad vůbec nic. Hltala jsem každou stránku knihy.
Jejich věkový rozdíl bylo právě to, co mě hodně bavilo.
Úžasná autorka - Lenka - mě opět překvapila a knihou ve mně zanechala jen samé krásné pocity.
Doporučuji všemi deseti
2023 | Nelži, andílku! |
2023 | Táhni z mé hlavy |
2023 | Vrčící naděje |
2023 | Zakázaný chtíč |
2023 | Zmatená nevinnost |
(SPOILER) V poslední době se s gay romancemi roztrhl pytel. Je tudíž obtížné najít nějakou, která vybočuje, řeší nečekané zádrhele, přistupuje ke svým hrdinům nezvykle.
Autorce se podařil majstrštyk. Zapomeňte na dojemný příběh roztomilého Maxe a zdvořilého Berta. V této knize dostanete něco zhola nečekaného. Tři toxické postavy provázané totálně toxickými vztahy. Ani jedné nemůžete fandit, protože byste je nejraději vystřelili na Mars. A to, co mezi nimi probíhá? Riki totálně zneužívá výraz „miluji tě“, jeho představa lásky je majetnická, sobecká, bezohledná. Markovi neustále vyčítá, že v něm vidí jenom pochodující penis, jenže těžko se divit, když Rikiho představa partnerského štěstí představuje jednu plynulou sérii sexuálních útoků a harašení.
Marek? Sebeobelhávající se slaboch, který svou frustraci utápí v alkoholu. O Verčuli škoda slov. A výsledek? Naprosto uvěřitelní, skvěle vykreslení týpci, kteří dojdou k mírnému prozření, nicméně jejich štěstí zůstává pouze v jejich rukách, takže nemají nárok na stížnosti.
Zápletka je nezvyklá, byť vyústění už nikoli, jenže jiné nepřipadá v úvahu. K tomu je zapotřebí dodat, že s méně problematickými charaktery hrdinů by podobně bizarní události vůbec nefungovaly. Pokud by aspoň jeden ze zúčastněných měl rozum, sebeúctu a trochu slušnosti, podobnou aktivitu by zatrhl hned v počátku a… Nebylo by o čem číst.
Jinými slovy: příběh fungoval dokonale. Autorka umí vystavět chytlavý děj na malém prostoru, zajímavé postavy a přirozené dialogy. Ačkoli si tentokrát stanovila velmi náročné mantinely, uhrála zápas bez ztráty jediného bodu. No, vlastně bych měla malou připomínku, ale ta je spíš k diskusi než k výtce. Myslím, že Markovo domácí popíjení sedí spíš na ženský alkoholismus, muži právě obrážejí hospody. Ovšem afektovaný, přemoudřelý puberťák Riki jí vyšel na jedničku.
Kniha mě lákala natolik, že jsem nedokázala čekat na papírovou verzi. Sotva jsem ji otevřela, slupla jsem ji jako malinu. Čtivost výtečná. Takže plný počet a vřele doporučuji.