Vyprávět příběh
Jean-Claude Carrière
Úvahy o scénáristické tvorbě prokládá autor vtipnými postřehy, osobními reminiscencemi a vzpomínkami na slavné osobnosti světového filmu.
Literatura naučná Umění
Vydáno: 1995 , Národní filmový archivOriginální název:
Scénariste ou le voyage á Bruselles, Raconter une historie
První polovina knihy je pro scénáristy hodně užitečná, Carriereovy postřehy jsou vesměs pouze praktického rázu, skutečně to může pomoci při psaní. Druhá část je spíše filozofičtější a všude se tu projevuje autorova láska k východním a orientálním mýtům, do popředí se dostává divadlo a starověké příběhy. Celkově to působí spíš jako zamyšlení nad historií vyprávění od počátku věků.
Což mě až tolik nezajímalo, popravdě:)) Šel jsem čistě po filmu a scenáristických tipech. V tomto směru jsem byl spokojen tak napůl. Ale pokud má někdo dostatek klidu i času, tak si eseje jednoho z mistrů řemesla užije jistě kompletně:)
2010 | Knih se jen tak nezbavíme |
1995 | Vyprávět příběh |
1998 | Návrat pravého Sommersbyho |
2006 | Goyovy přízraky |
1996 | Tam dole |
Na knížce oceňuji hlavně zajímavé tipy pro psaní příběhů. Ze začátku autor čtenářům poskytuje spoustu návodů a doporučení pro vlastní tvorbu, k tomu přidává zkušenosti ze své tvorby, např. ve spolupráci s Luisem Buñuelem. Ke konci už jsou jednotlivé pasáže dost filozofické a méně praktické, i z této části se však dají převzít užitečné poznatky.