Vysněný život Ernesta G.

Vysněný život Ernesta G.
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206438/bmid_vysneny-zivot-ernesta-g-MEp-206438.jpg 5 346 346

Hrdinou Vysněného života Ernesta G. je Josef Kaplan, český lékař židovského původu, který v třicátých letech 20. století vystuduje v Paříži, válku a antisemitské běsnění přečká v alžírském vyhnanství a po ukončení bojů se vrací do osvobozeného Československa. Netuší však, že ani zde se svobody příliš nenadechne a že stráví téměř celý život v totalitním režimu. Když v roce 1966 přijme v sanatoriu k léčení jistého jihoamerického revolucionáře, dostoupí jeho absurdní životní dráha vrcholu. Protože se dožívá stých narozenin, zažije i pád železné opony a konečně se může zase podívat do Francie, kde se snaží posbírat střípky svého rodinného života. Podobně jako v Klubu nenapravitelných optimistů, Jean-Michel Guenassia i ve svém druhém románu představuje řadu nezapomenutelných postav (z nichž některé známe již z Klubu). a utkává bohaté předivo přátelských a milostných vztahů. Zevrubně se věnuje otázkám politickým a společenským a obohacující francouzskou optikou nahlíží každodenní život v komunistickém Československu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Argo

La vie rêvée ďErnesto G., 2012

Dorrinka
31.01.2018 5 z 5

Pro mne osobně asi nejlepší kniha, která ke mně doputovala v roce 2017. Autor používá věcný až suchý způsob vyprávění, ale tak mistrně, že tím jen umocňuje význam všeho, co se odehrává hlavnímu hrdinovi, jehož dlouhý a barvitý život příběh postihuje. Skvělé vylíčení charakterů postav - dá se říci, že zde převažují nesympatičtí hrdinové, někteří dozrají v mimořádné osobnosti, někteří v mimořádné (pardon my french) zmetky, a čtenář celou dobu chápe, rozumí motivacím, ale není nucen sympatizovat. Zkratka dobří jsou dobří, ač nejsou nijak glorifikovaní, a zlí jsou zlí, ale nikdo jim nenasazuje psí hlavu viníka. To mne potěšilo zejména proto, že autor se nebál zaujmout stanovisko k dějinám, že nekývl na módní a plytký relativismus...Taktéž výborně popsané vyvíjející se politické a filozofické tendence, myšlení lidí o své době. Opravdu můžu říct, že jsem dokázala pochopit, proč někteří šli vstříc totalitním ideám, co znělo tak lákavě, že i velmi inteligentním lidem přišla hesla lákavější než samostatné myšlení. Do třetice s úctou tleskám za obraz doby komunismu v Čechách z pera cizince. Nezachytila jsem nic, co by "zatahalo za uši" nebo bylo v rozporu s popisy českých autorů nebo se zkušenostmi, které mi popsali rodiče a prarodiče.
Určitě si ráda od autora přečtu více.

Jane100
18.10.2017 5 z 5

V momentě, kdy jsem přišla na to, kdo to ten EG vlastně je, mi to slušně vyrazilo dech. A přitom to je od začátku tak jasné! :-) Kniha byla na můj vkus vyprávěna takovým zvláštním suchým způsobem, ale to nic neubralo na její kráse. Určitě si ji přečtěte. Nebudete litovat.

Magriva
02.09.2017 4 z 5

Ze začátku jsem si říkala, že ty nadšené informace o knize byly přehnané, zpočátku se mi kniha táhla. Později se ale životní a historické osudy začaly zaplétat, plynout, postupně rozplétat, že mě kniha dostala.

111moni
24.07.2017 4 z 5

Velmi čtivý příběh, jen jsem u každé události čekala něco, nějakou dohru...nicméně,zajímavý příběh popisující velmi dlouhou dobu.Setkání se smutnou dobou,kde se aktéři knihy snaží "jen" žít.

Jihorka
12.07.2017 4 z 5

První polovinu knihy odehrávající se převážně v Alžíru a Alžírsku jsem zhltla jako malinu a chvíli mi trvalo než jsem se dostala do stejného tempa i v části druhé. Každopádně to bylo čtení příjemné, poučné, zábavné i zajímavé. Možná bych ocenila méně zkratkovité vykreslení druhé půle života hlavního hrdiny, ale to asi bylo dáno jak i postupnou změnou v hlavní osobě románu ,tak lepší znalostí reálií autora, který se v Alžíru narodil. Každopádně doporučuji ke čtení.

Makropulos
23.05.2017 4 z 5

Zachytit v jedné knize sto let života jednoho člověka a jeho blízkého okolí a k tomu ještě obsáhnout významné dějinné události 20. století určitě není lehký úkol. Možná proto na mě působil román v některých částech trochu uspěchaně. Vyprávění je to ovšem velmi čtivé, jednotlivé postavy jsou skvěle vykreslené a uvěřitelné a fiktivní popis pobytu Ernesta Guevary v Československu mě skutečně bavil. A přestože tu autor s námi nebyl v té totalitní době, myslím, že ji popsal docela přesvědčivě.

sioux
03.02.2017 4 z 5

Hlavní postavy mi byli nesympatické, všichni zanícení revolucionáři s naivními představami o socialismu a komunismu, což člověku, který v tom dlouho žil, přijde směšné. Jak těm blábolům mohli věřit? Takže jsem se nemohl ubránit pocitům, že si ty zklamání a prozření nakonec zasloužili. Ale ke konci mi jich už bylo jen líto. Prostě za hloupost a naivitu se vždy platí.
Nicméně se to dobře četlo, první část knihy mě nijak zvlášť nebavila, ale stejně jsem četl dál a od některých částí druhé půlky jsem se nemohl odtrhnout. Hrůzu a temnotu komunismu v Čechách se autorovi podařilo velmi dobře vystihnout.

Pett
25.01.2017 5 z 5

Bohémská svoboda kontra dusivá duchna československého komunismu... silné momenty, které vám vezmou dech a zastaví nejednu srdeční chlopeň... možná bych se obešla bez načervenalé knihovny s Ernestem, ale ve finále má vše své místo k dokreslení té stísněnosti, kterou z hlavy jen tak nevyklepete... skvostně odvyprávěno!

Vlaštovka0
18.01.2017 5 z 5

Jedna z nejlepších knížek, co jsem četla. Úplně mě dostala!

hs777
15.11.2016 5 z 5

Překrásná knížka, nádherně napsaný příběh. Jelikož podle ostatních uživatelů je Klub nenapravitelných optimistů ještě lepší, myslím, že se mám na co těšit ;-)

marcela6425
30.10.2016 5 z 5

Nejlepší knížka, která se mi letos dostala do ruky.
Fiktivní životní příběh Josefa Kaplana, českého lékaře židovského původu vás provede prakticky celým dvacátým stoletím "jak jsme to tu u nás měli."
Sledovat zvraty v našich dějinách jako mnohdy násilné rozvrácení rodin během války, poválečný přechod k socialismu, život v komunistickém Československu v hledáčku StB i následný převrat a otevření svazků StB veřejnosti očima Francouze je zajímavým nahlédnutím do naší historie - obzvlášť pro někoho, kdo to vlastně nezažil.
Guenassia popisuje, jak plíživě antisemitismus prorůstal společností, jak nikdo ve vypuknutí 2. světové války doopravdy nevěřil a nakonec bez zbytečného patosu na příběhu jedné, nebo vlastně dvou rodin ukazuje, jak se ty komunistické ideály zvrhly...
Kniha je psaná příjemným stylem, vyprávění ozvláštní deníkové záznamy Josefa Kaplana z Alžírska, dopisy Che Guevary i fiktivní záznamy ze svazků StB.
Celou moji recenzi najdete tady: http://kropacovamarcela.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=563623

lerozka
23.09.2016 5 z 5

V mém soukromém žebříčku zaujímá jedno z předních míst. Ještě dlouho po přečtení a vlastně stále si některé pasáže připomínám. Až neuvěřitelně rozmanitý příběh z několika velice odlišných prostředí. Jenom jsem si měla přečíst v kratší návaznosti na Klub.

Gracian1964
09.02.2016 5 z 5

ano, pridavam sa s nadsenym komentarom a s plnym poctom...som spokojny a tesim sa na dalsiu knihu...

Schwestrn
22.11.2015 5 z 5

Hrozně se mi líbilo, jak tančil. Určitě si to přečtěte!

Jančislava
15.11.2015 4 z 5

Kniha přečtená. Vcelku se mi líbila, jen život v Alžíru mi přišel zbytečně zdlouhavý a naopak nějaké etapy byly zkrácené. Zajímavý příběh.

achilles
18.08.2015 5 z 5

Kniha velice čtivá, nicméně nic ohromujícího. Jsou tam zajímavé momentky, i poučné, ale hodně autor přeskakuje události,aby z toho udělal malou kroniku. Pro nás Čechy znající naši historii tam není nic převratného, spíše pro cizince. Dlouho jsem netušil kdo je ten Ernest G. Závěr knihy je dobře napsaný a celkové hodnocení je kladné.

Brambram
01.06.2015 4 z 5

Prvních 3/4 knihy super, užívala jsem si příběh i formu autorova stylu. Příchod Ernesta alias Che mi tam přišel nadbytečný, tahle dějová linka mi do Josefova života absolutně nesedí a zdá se mi překombinovaná. Porevoluční Heleninu jobovku jsem čekala. Takže díky poslední čtvrtině knihy chybí ta pátá hvězdička.

BUBINA1971
12.04.2015 5 z 5

Jean-Michel Guenassia je výborný vypravěč. Prostě umí. Zas jeden výborný kousek v knihovně. To jsem si rochňala - parádní počteníčko. Už se těším na jeho další knihu Stoprocentní riziko.

buschka
31.03.2015 5 z 5

Určitě doporučuji k přečtení. Jsem z knihy nadšená, stejně tak jako z neméně krásného Klubu. Spojení fikce s historií, cesta Josefa přes Paříž, Alžír do Československa a vliv komunismu.
J.M. Guenassia je mistr popisu.

simonabr
04.03.2015 5 z 5

Ságy, které jsou ovlivněné historickými událostmi, čtu vždycky moc ráda, tato mě také nezklamala a po přečtení jsem jí byla plná, ikdyž na začátku jsem si musela zvyknout na autorův styl. Od šedesátých let byl děj trochu zrychlen, abychom mohli dojít až do současnosti a takový konec jsem rozhodně nečekala.
Název bych zvolila jiný, přece jenom byl hlavní postavou Josef a mám pocit, že nevystihuje celkový obsah knihy, ale autor to asi cítil takto.