Vyšší spravedlnost

Vyšší spravedlnost
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470967/bmid_vyssi-spravedlnost-YYN-470967.png 4 395 395

Policejní psycholog Sebastian Bergman se smířil s myšlenkou, že jeho dny na oddělení vražd jsou sečteny, a vrátil se k přednášení a psaní. Ne však nadlouho… Bergmanova dcera Vanja se odstěhovala ze Stockholmu a našla si dočasné zaměstnání jako kriminalistka v Uppsale, kde právě vyšetřuje sérii znásilnění. Pachatel napadá ženy zezadu — píchne jim anestetikum a na hlavu nasadí jutový pytel. Když jedna z obětí zemře, je k případu přizvána Státní komise pro vyšetřování vražd — a krátce nato i Sebastian Bergman. Roztříštěný tým musí nechat osobní problémy a neshody stranou a pokusit se brutálního násilníka zadržet. Vyšetřovatelům se podaří zjistit, že si pachatel nevybírá své oběti náhodně. Co je však spojuje?... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Host

En högre rättvisa, 2018

mol378
27.05.2020 4 z 5

Tak jsem čekala, že vyšší spravedlnost dopadne na jiného pazdráta, ale podle konce soudě si na to ještě musíme počkat. Jinak mám pocit, že si autorská dvojice dělá čímdál větší srandu z klasických vážně míněných thrillerů a semtam se objevují pěkné absurditky. Kriminální zápletky se dostávají stále víc na vedlejší kolej a osobní propletence v týmu a povahy jeho členů pěkně gradují - a to mě baví. Situace byla taková, že už se nas..l i hyperkorektní Torkel!!! Dobré!

Aghatte
25.05.2020 1 z 5

(SPOILER) No, přečetla jsem to, ale nerada.
Co to jako mělo být?
Banda psychicky narušených jedinců vyšetřuje znásilnění a vraždy. Vztahy v rodinách a v týmu by vydaly na samostatné publikace - ovšem nic, co bych chtěla číst.
Chudinky znásilněné jim byly dány napospas, aby "vyšetřili", kdo jim to udělal. Vyšetřovací metody byly k smíchu. Psycholog totální úchyl. Konec naprosto ujetý.
Nikdo nepoznal, že vlastně technicky vůbec nešlo o znásilnění? Nikdo neprověří rodinu? Nikdo nehledá novináře, který zmizí z povrchu zemského?" Zatím jsme si nevyžádali lékařské záznamy Lindy". Proč ne? "Dali vám v nemocnici Postinor?" Ne, čekali, až jim to poradíte...
Jakoby je to vyšetřování prostě jen otravovalo a zdržovalo od jejich složitých povah, životů a problémů.

Ztrácela jsem se v těch nevýrazných ženách, Ursula, Ingrid, Ulrika..., pořád jsem si musela uvědomovat, která je která, kdo už umřel a kdo ještě ne. Největší kriminálník s nimi celou dobu sedí u stolu, ale to asi vyřeší až za 15 dalších dílů, které já tedy číst nebudu.

Zraněná.
Narušený.
To mě taky vytáčelo, ten pokus o dramatičnost v podobě řádků o jedné větě.

Matuko05
16.05.2020 4 z 5

Po slabej až nudnej polovici, to bolá dobrá kniha. Dávam jej 4,5*. No vyšetrovanie pomaly prechádza na druhú kolaj a skôr sa rieši súkromný život hlavných hrdinov. Čo je troch škoda. Súkromie Billyho je čoraz viac zaujímavejšie, no večný boj Sebastiana s Vanjou sa už stáva nezaujímavým. Prípad dával zmysel a som rád, že to neboli len nezmyselné sériové zločiny. V každom prípade dúfam, že bude aj ďalšia kniha.

Dopi70
15.05.2020 5 z 5

Zatím poslední kniha série a opět povedená. Předchozí dva případy mě ale tématicky zaujaly více. Naštěstí tento díl už nekončil tak šokujícím způsobem, jako předchozí díly série, takže nemusím netrpělivě čekat na další díl. Jestli ještě nějaké pokračování bude, tak si ho s chutí přečtu. Rozhodně nelituji času stráveného čtením této série, Sebastian Bergman mě opravdu bavil.

mi-380
10.05.2020 3 z 5

Autoři se postupně víc a víc soustřeďují na členy vyšetřovacího týmu. Pátrání, které mě v první části (Temná tajemství) připadalo v severské krimi naprosto originální, je odsunuto na vedlejší kolej. V tom není problém, ten vidím v autorském postupu, kdy jsou všichni hlavní hrdinové pomalu, ale jistě, zahnáni do temných koutů svých běsů a tam se bez možnosti pozitivního řešení točí v nekonečném víru zoufalství. Tak to vypadalo na konci páté části a šestá pesimistický vývoj potvrzuje. Mezi kriminalisty tu prostě nenajdeme ani jedno veselé sluníčko, jen těžce poznamenané psychopaty.
65 % (zatím 155 hodnotících je v průměru nadšeno mnohem víc – na 87 %).

veronika_m
08.05.2020 5 z 5

Velmi čtivá detektivka. I když některé postavy jsou opravdu divné :-)

ZuK1
03.05.2020 5 z 5

Výborné, čtivé, napínavé ... jedna z nejlepších sérií, které jsem četla!

Lotka
03.05.2020 3 z 5

Až příliš na sebe jednotlivé díly navazují. Teď čekám na další díl a budu doufat, že nezapomenu, kde se skončilo. Ale jinak skvělé.

Niu
03.05.2020 5 z 5

Velmi čtivý díl série, příběh sahající do minulosti, akce, životy postav zažívají určitý vývoj (ať už pozitivní nebo negativní). Za mne super.

LadyLane
25.04.2020 4 z 5

Mňa vlastne už ani tak nezaujíma detektívna zápletka, ako osudy vyšetrovateľov. A od ďalšej knihy o to viac! Aj keď zároveň práve preto hviezdičku uberám za nepochopiteľné Sebastionove správanie na konci.

Marosusu
13.04.2020 5 z 5

Pravda že už to čítam hlavne kôli pokračovaní Billiho osudu ale aj tak u mňa hodnotenie super :-)

Johncze
07.04.2020 4 z 5

Opět mohu vychvalovat kvalitně odvedenou práci autorů, čtivě podané a opět nechybí časté pohledy do myšlenkových pochodů aktérů. Body dolů jdou za trochu uspěchanější a na můj vkus jednodušší závěr, tím myslím dopadení vraha a víceméně absenci nějakého pořádného vyšetřování. Samotný závěr knihy pak naopak šikovně navnadil na další díl a slibuje hodně zajímavou zápletku.

janastok
29.03.2020 5 z 5

Opět velmi dobré a závěr zneklidňující a slibný. Sebastian je jako francouzský buldoček - tak ošklivý, až je hezký. Je to sobecký, sebestředný, prolhaný, manipulativní děvkař, a přesto mu fandím. Jen doufám, že na další díl nebudu čekat tak dlouho.

EricNor
27.03.2020 2 z 5

Nejhorší Sebastian. Co to bylo? Vyšetřování na vedlejší koleji a prakticky nezajímavé a v tom množství unifikovaných ženských jsem se ztrácel. No a co se týká osudů policistů, tak tu máme krávu Vanju, která se chová, jak kdyby nikdo neměl právo na chyby - autoři z ní udělali veskrze nesympatickou postavu. Billy je hajzl a přeju si aby ho zavřeli až zčerná. Sebastian tentokrát dost na vedlejší koleji, ale ten se alespoň chová trochu "normálně". Torkel a Uršula jsou prostě nudní. Kam se podělo vyšetřování, policejní práce, výslechy? Tohle už není detektivka, to jsou nudné osudy švédských policistů na pozadí vyšetřování nějakého zločinu nebo co. A Švéďáci nemají smysl pro humor nebo co? Nebo se nesnaží v kolektivu s ostatními vycházet, jak nejlépe to jde nebo co? Další díl si nepřečtu. A nelíbí se mi grafická úprava knihy. Strašně moc místa okolo textu. Hrozné plýtvání. Jo a splňuje podmínku čtenářské výzvy číslo 5: Kniha jejíž hlavní postava trpí psychickou poruchou - dalo by se i: Kniha, jejíž všechny postavy trpí psychickou poruchou :)

Strnady095
23.03.2020 4 z 5

...ani šestý Bergman nezklamal...tak šup, šup napsat pokračování!...Billy se nám nějak rozjel a Vanja bude nářez...

Princezna_V
19.03.2020 4 z 5

Klasicky perfektní čtení, ale když zbývá posledních pár stran a schyluje se k odhalení, člověku dojde, že neproběhlo prakticky žádné vyšetřování?!

Eicherik
08.03.2020 5 z 5

Zatím poslední díl této velmi povedené série se mi opět líbil. Přibližně předposlední část knihy byla trochu utahaná, ale celkově má tento román hodně vysokou kvalitu. V příběhu je toho ještě hodně nedořešeného, takže zbývá počkat, jestli se dočkáme dalšího pokračování.

Nestorkea
03.03.2020 3 z 5

Četla se dobře, ale beru ji jako mezistupeň před příštím dílem. Jsem fest zvědavá, jak to dopadne s Billym. A doufám, že Sebastian nebude "víc, než dědeček". To už by bylo opravdu trochu moc.

vekune
03.03.2020 1 z 5

Já nechápu tak vysoké hodnocení. To vám fakt stačí tak málo? Vždyť to s detektivkou nemá nic společného. Kdybych měla zajem o červenou knihovnu, tak si ji přečtu, když chcu detektivku, tak cekam detektivku, sakra práce. Čtvrtina knihy pátrání, zbytek “strašně zajímavý a napínavý” osudy policistu. Příběh za mě děsně mizerný, neuvěřitelný, nezajímavý a nedotazeny, velice nedotaženy.
Sebastián- jeho aura vyčpěla a míč nejsou jak obtlousty padesátníkem muže furt balit ženský na kazdym kroku. Vajna se chová jako udesna kráva a víc asi ani netřeba říkat, protože jen pokračuje v tom, v čem začal v minulém díle. A tak jsem se těšila!

ivoiro
01.03.2020 5 z 5

Opět skvělé, Bergmann prostě nemá chybu. Myslím si, že se můžeme těšit i na další díl a už aby tady byl.