Vytržení
Liz Jensen
Terapeutka Gabrielle Foxová zůstala po nehodě na vozíku, ale chce se co možná nejdříve zapojit do normálního života. A v léčebně pro psychicky narušené mladé delikventy je o pracovní síly nouze vždycky. Jednou z Gabrielliných pacientek je i charismatická Bethany Krallová, která ubodala vlastní matku k smrti a myslí si, že dokáže předpovídat přírodní katastrofy. A těch je ve světě postiženém důsledky globálního oteplování víc než dost. Gabrielle se musí vyrovnat především sama se sebou a snaží se nepustit si Bethany k tělu, jenže postupně přichází na to, že dívčiny předpovědi možná nejsou jen výmyslem nemocného mozku. Ale jak o tom přesvědčit ostatní? A i kdyby jí uvěřili, lze odvrátit blížící se apokalypsu? Psychologický ekothriller psaný břitkým, nesentimentálním jazykem nabízí napínavou četbu jako stvořenou k filmovému zpracování.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2013 , Kniha ZlínOriginální název:
The Rapture, 2009
Dalo by se říct, že po celou dobu čtení je čtenář udržován v určitém napětí, postavy dobře prokreslené a i onen avizovaný humor příběhu neubírá na dramatičnosti. Konec bych však zařadila do kolonky hollywoodských dojáků a to je škoda.
Hůmor Gabrielle, který je vám servírován na začátku je dle mého velmi povedený. Bohužel se později vytrácí. Knížka má pěkné svěží tempo od kterého se těžko odtrhnete. Konec je velmi předvídatelný. Rozhodně je to knížka, která stojí za přečtení
Ich-forma vyprávění a hrdinčin potměšilý sarkasmus, to byly dvě věci, jež mě na Vytržení zaujaly hned od začátku. Připočtu-li k tomu mysteriózní zápletku, ve které mladistvá vražedkyně předpovídá přírodní katastrofy, a o níž je její otec přesvědčen, že je ztělesněním ďábla, záruka kvality je v podstatě na světě.
Jenže pak nastoupí tří set stránková vata. Upovídaná Liz Jensenová šetří zvraty a raději se motá v kruhu, aby v závěru přinesla nejednoznačné odpovědi. Gradace zápletky je přitom založená na postupném přesvědčování dalších a dalších lidí, že svět je v nebezpečí. Problém je, že čtenáře autorka přesvědčí už v prvních dvou případech a ten je tady nejdůležitější, ne stovka vedlejších postav. Takže teprve stostránkové finále dějem trochu hne, ovšem přiznám se, že nemám příliš pochopení pro příběhy, které od začátku vlastně nechtějí nic vysvětlit, ale pouze znejistět.
Ovšem vozíčkářka Gabrielle Foxová mi zůstala sympatická až do konce. Škoda, že ji nepotkal nějaký zajímavější román.
Neskutečně zajímavá kniha. Určitě doporučuji přečíst. Zaujala mě takovým způsobem, že ani netuším, co víc k ní říct. Doporučuji přečíst.
Doporučuji přečíst, zajímavý námět, napětí, psychologie,...dobře smícháno, výsledek super.
Námět je zajímavý a chytlavý - musíte tu knížku prostě dočíst :)... musím se ale přiznat, že mi to v některých okamžicích dělalo celkem potíže... kdyby knížka byla kratší, bylo by to o mnoho lepší ;)
Dobra, hodne dobra kniha...jak nametem, tak stylem psani autorky...davam tri, kdyby kniha mela o 100 stran mene, nejspis dam ctyri, protoze v urcitych momentech to trochu drelo...ale jako celek jedine doporucuju :)
Dobré čtení.Taky mi trvalo než jsem se začetla ,ale potom už jsem musela rychle dočíst:o)
Téma katastrofického ekothrilleru mě zajímá. Občas se rád podívám i na nějaký kvalitní film s touto tématikou. Tato kniha mě upoutala hned ze začátku. Vyprávěna mladou ženou (psychoterapeutkou), která je po autonehodě upoutaná na invalidní vozík. Dostane na starosti terapii 16-leté psychicky narušené slečny, která má vidiny vize (vidí budoucí katastrofy). Autorka vypráví ich formou. Postupně začínají věřit vizím, které pronáší psychicky nemocná pacientka, protože se vyplňují. Blíží se katastrofa, je třeba varovat svět. Konec je velmi napínavý (nebudu prozrazovat). Kniha se zaobírá mnoha problémy, které se prolínají. Od globálního oteplování, neekologickou těžbou surovin až po náboženský fanatismus. V dovětku sice autorka píše, že pravděpodobnost rychlého globálního oteplení je velmi nízká, každopádně varování tu je. Lidé by si měli uvědomit, že na této planetě, jsme teprve pár desítek tisíc let a země je stará miliony let. Za pár desítek, stovek nebo tisíců let opět člověk nemusí být "pánem tvorstva" - varování, které z knihy vyznělo. Současně žijící lidi to asi trápit nemusí, ale za zamyšlení to stojí :-D.
Kniha má velký záběr, je napínavá, ale chytla mě drápkem až po první čtvrtině. Poukazuje na možné důsledky lidského jednání - ať už je to náboženský fanatismus, špatně volená léčba, či podceňování rizik při využívání bohatství naší planety. Je hodně cest, jak zničit člověka či celé lidstvo.
Kniha je velice poutavá, zajímavě i napínavě psaná, a ačkoli není tento styl mým šálkem kávy, knihu jsem nemohla odložit :) Také mě zajímalo jak dopadne vzah s fyzikem, co Bethany a tak.. ale už se těším na detektivku Dravec.