Vyživující tradice
Sally Fallon
Kniha vychází z poznatků zubaře Westona A. Pricea (1870-1948), který cestoval po světě, aby vyhledal od civilizace izolované domorodce se zdravými zuby i tělem. Tyto populace, které měly zdravé zuby, aniž by používaly moderní zubní pasty a rovnátka, skutečně našel. Současně nechal udělat rozbor jejich stravy, aby zjistil, co je zdravými udělalo. Tuto stravu srovnával se stravou moderní (třeba v přístavech), kvůli které byli příslušníci téže skupiny nemocní – trpěli agresivním zubním kazem, tuberkulózou apod. Nakonec mohl definovat, kde se lidstvo přesně odchýlilo od přírodních nutričních zákonů. Mimořádnou důležitost přikládal biologicky aktivnímu pravému vitamínu A, který se nachází jen v živočišných potravinách, dále vitamínu D a “faktoru X, který moderní věda identifikovala jako živočišnou formu vitamínu K2, a to formu MK-4. Vitamín K2 tělo využívá ke správnému metabolismu vápníku, dále třeba brání předčasnému ukončení vývinu kostí obličeje a zubního oblouku do šířky. Tento vitamín má i další úlohy. “Faktor X” se nachází v živočišných produktech z pastevního chovu zvířat. Kniha Vyživující tradice se nejprve zabývá tím, kdo jsou to diktátoři stravování, kteří tvoří zdravotnickou politiku. V delším úvodu se zabývá základními živinami, rozvojem poznání o nich, vitamíny apod. Kromě receptů ji obohacují mimořádně zajímavé postranní sloupky třeba s ukázkami z literatury.... celý text
Literatura naučná Kuchařky Zdraví
Vydáno: 2013 , Věra a Neil DudmanoviOriginální název:
Nourishing Traditions
více info...