Vyzvědačka
Paulo Coelho
V Coelhově románu Vyzvědačka ožívá skutečný příběh Maty Hari, slavné kurtizány obviněné ze špionáže, která byla před sto lety popravena pro velezradu. Mata Hari byla tanečnice, šokující a těšící publikum za první světové války, a stala se důvěrnicí některých z nejbohatších a nejmocnějších mužů té doby. Odvážila se překonat moralismus a provinční mentalitu počátků 20. století, ale nakonec za to zaplatila vlastním životem. Když v pařížském vězení čekala na popravu, jedním z jejích posledních přání bylo pero a papír, aby mohla psát dopisy.... celý text
Má první kniha od Coelha a první seznámení s Matou Hari. Věděla jsem, kdo byla, ale nikdy jsem se do detailu nezajímala o její život. Knížka je tenká, čte se rychle, příjemné zpestření do tramvaje či jednohubka na sobotní odpoledne.
Pro mě zajímavé setkání s touto rozporuplnou osobností, zvanou se Mata Hari. Coelho se, myslím, poctivě snaží proniknout k podstatě její povahy. Takovouto knihu od tohoto autora oceňuji více než jeho komerčně úspěšné pseudofilosofické romány, které se vyznačují povrchním chrlením hlubokých mouder.
Upřímně jsem čekala mnohem víc. Podle mě silné téma, které jde rozvést do mnohem poutavějších rozměrů. Možná šel autor někdy až příliš do detailu, další důležité věci opomenul, někdy mi unikaly souvislosti v rámci odstavce. Poslední část, kterou vypráví právník, mě vlastně vůbec nebavila, čekala jsem rozuzlení a přišlo... závěr slohové práce, snaha pozvednout text o filozofické myšlenky mi přišla naprosto scestná. Je to škoda.
Není to životopis, to je v knize uvedeno. Mně kniha nepřekvapila, Coelho mě nadchl pouze knihou Veronika se rozhodla zemřít. Všechny ostatní, co jsem četla, jsou z mého pohledu průměrné. A mezi ně patří i Vyzvědačka. Pro mě to bylo seznámení s jedním osudem.
Knihu jsem nedočetla, protože mě prostě nebavila. Popis života Mata Hari byl plytký a nezáživný. Nuda ! A nemůžu si pomoct, ale proč na mě s tolika autorových děl dýchá deprese ?
Na biografický román mi kniha príde veľmi povrchná pre človeka, ktorý o Mate Hari toho veľa nevie alebo má len základné informácie.
Myslím, že stálo za to viac rozviesť jej dospievanie a manželstvo s kapitánom holandskej armády - úchylným alkoholikom, ktorý ju bil, sexuálne a psychicky týral. A to hlavne preto, že za ich manželstva a pobytu v holandskej Indii sa z Mata Hari stalo to čo ju preslávilo medzi parížskym publikom. Aspoň teda podľa Coelhovo rozprávania.
Takto celok pôsobí veľmi rozpačito. Ako mnohí predo mnou poznamenali: najslávnejšia špiónka svojej doby tu pôsobí iba ako povrchná domýšľavá ženská a klamárka, ktorej šlo len o prachy, slávu a obdiv. Ak aj taká bola nepoznáme úplne jej motývy konania a uvažovania. Hoci na druhej strane sa pýtam: môžeme jej vyčítať po tom všetkom čím si v živote prešla (znásilnenie riaditeľom dievčenskej školy počas jej štúdií, manželstvo s úchylom, smrť dieťaťa...), že sa z nej stala chorobná fabulátorka a povrchná emocionálne otupená osobnosť?
Čo napísať na záver? Mohol to byť skvelý napínavý psychologický životopisný román keby na tom Coehlo viac popracoval a pochopil psychológiu hlavnej hrdinky. Takto je to priemer až podpriemer - škoda, ale aspoň to vo mne vzbudilo záujem sa o Mate Hari toho dozvedieť viac. Za mňa nemôžem dať viac ako dve hviezdy **.
Velice mě tato kniha zklamala, mám ráda Coelha, ale tohle je tak plytké a nudné, že jsem to ani nedočetla. Žádný duchovní rozměr, spíš naopak naprosté zaměření se na sebe a hmotnou část života. Celkem o ničem.
.....nedocteno :-( bylo to takový povrchní....Jakoby rychlou jehlou spíchnutý.....
Příběh mě zaujal. Byl to pro mě nový pohled na tuto ženu. Knížka se čte svižně a byla jsem ráda i za fotografie v průběhu jejího života. Na oddech knížku doporučuji.
Už od první kapitoly mne to šokovalo...
V dalších kapitolách zraňovalo, pohoršovalo i překvapovalo...
Tohle je dílo netušeného života jedné ženy, příjemného podání. Vrhne na světlo dosud ne až tak známou osobnost, hrdinku či oběť 1. světové války...
Coelho vyprávět příběhy s citem a posláním prostě umí...
Krátký příběh o vyzvědačce, která vyzvědačkou vůbec nebyla. Kniha nejde moc do hloubky, ale stačila mi ke zjištění, že Mata Hari nebyla zajímavá historická osobnost.
Pro mne opravdu velmi zajímavá a poutavá kniha, která mně zase trochu zlomila srdce, jak to jen některé, opravdu silné příběhy dokážou.
Poutava kniha, ktera se cetla jednim dechem. Zajimavy popis udalosti, misty doplnen nejakou tou filozofickou myslenkou, nad kterou jsem se pokazde tak rada pozastavila. Take ocenuji, ze se Coelho, jak sam upozornuje v epilogu, zdrzel popisu zbytecnych a zdlouhavych mist z historie Mata Hari a soustredil se na podstatne a zajimave udalosti jejiho divokeho zivota, diky kterym ma kniha takovou silu.
brazilská literatura agenti, agentky životopisné, biografické romány tanečnice Mata Hari, 1876-1917
2005 | Alchymista |
2009 | Jedenáct minut |
2000 | Veronika se rozhodla zemřít |
2014 | Nevěra |
2002 | Poutník – Mágův deník |
Nemastné, neslané... kniha není vyloženě špatná, jen po jejím přečtení nepřichází nic. Nejsem nadšena, nejsem ani zklamaná, prostě nic. Něco tomu scházelo, ale nevím co, je to, jako když sníte koláč a nedokážete si vzpomenout, jak chutnal, protože jeho chuť byla tak průměrná, že zapadla v tisíci jiných chutí.