Synové Ellyrionu
Graham McNeill
Warhammer - Elfové série
< 3. díl
Ulthuan se země na pokraji zkázy. Černokněžný král Naggarothu vede svoje vojsko proti elfím obráncům Lothernu, zatímco čarodějnice Morathi pochoduje v čele nezadržitelné armády temných elfů na Ellyrion. Zlu čelí největší válečníci doby: král Finubar, princ Imrik, Tyrion a Teclis, ale osud Ulthuanu zůstává na bedrech dvou bratrů, kteří musí bojovat za odpuštění a příležitost bránit svůj domov. Elfí ostrov plane válkou, ale padlí vládcové Naggarothu nehladoví jen po vítězství v boji; chtějí Ulthuan úplně zničit, stejně jako pradávné tajemství v jeho srdci. Pokud vznešení válečníci z řad elfů nepřemůžou své temné bratrance, čeká je totální vyhlazení.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2012 , PolarisOriginální název:
Sons of Ellyrion, 2011
Po zklamání z prvního dílu je nutno přiznat, že pokračování celou ságu aspoň trošičku vylepšilo. Některé pasáže už dokonce připomínaly prvky tak typické pro Warhammer knihy, ale slabých stránek z prvního dílu nebyl ušetřen ani ten druhý. Bitvy na konci knihy byly fajn, ale ten milostný příběh se tam odporně plete celou dobu. Ještě že měl autor tolik odvahy, aby to trápení zakončil ne zrovna šťastně, a hlavním hrdinům nachystal krutý osud, čímž trochu obměkčil jinak tradiční čtenáře tohoto žánru, kteří místy museli kroutit hlavou, jestli drží v ruce fantasy, nebo nějakou cincárnu pro prodavačky z obchoďáku.
Jak jsem slíbil v komentáři u prvního dílu, tak tedy činím. Synové Ellyrionu sice nedosahují kvalit Obránců Ulthuanu, kteří byli výpravnější a tajemnější, ale rozhodně se nejedná o špatné čtení. Příběh se zde začíná rozmotávat a spěje k temnému konci. Spousta elfích hrdinů se konce knihy ani nedožije. Synové Ellyrionu jsou mnohem akčnější než první díl a víceméně celá druhá polovina knihy popisuje finální bitvy s temnými elfy. A že je co popisovat! Vzájemná nenávist elfů a jejich temných bratranců z knížky přímo teče a nikdo si neodpustí nadávku či nějakou tu krutost. Prostě válka elfů v celé své kráse!
Čtyři hvězdičky jsou zasloužené! Za ty parádní řežby prostě nemůžu jinak! :-)
2013 | Falešní bohové |
2011 | Kladivonoš |
2019 | Fulgrim |
2012 | Obránci Ulthuanu |
2012 | Synové Ellyrionu |
Lepší než první díl a už ten mě bavil.. Prakticky celá kniha je o bojích a je super, že se autor nezaměřuje pouze na hlavní hrdiny, ale postav tam je neskutečně mnoho což mám rád. (Ale musí se umět aby si je čtenář zapamatoval a byl zvědavý jak dopadnou a to se povedlo víceméně u všech). Různé strategie bitev, rozhodnutí jednotlivých válečníků, jejich tragické konce atd jsou vylíčeny opravdu dobře, že jsem to viděl před očima.. Závěr byl velmi uspokojivý.. abych jenom nechválil ,tak co mě štvalo tak byly roky.. Elfové mají být hoooodně dlouhověcí a někdy je ten popis událostí tak blbej, že jsem měl pocit, že to jsou tak třicátníci.. Už v prvním díle mě to štvalo.. Mluvili o bitvě z legend a ono to bylo před sto lety.. Přece vnímání času mají Elfové jinak a bylo tam toho víc a o pár stran podobný popis a už se tam házelo tisíciletími, takže to dělalo trochu guláš... PS. Nikdy bych nevěřil, že mi nějaký prašivý elf dokáže vzbudit nějaký emoce a bude mě zajímat jak dopadne a tady se to pár šikmouchým parchantům povedlo:D