Navigátor
Bill Baldwin
Wilf Brim je mladý muž, pocházející z Carescrie, jedné z nejchudších planet Impéria, zocelený službou na nebezpečných rudných dopravnících. Právě ukončil Akademii navigátorů a slouží na své první lodi – připraven na riskantní úkoly, aby všem dokázal, kdo je nejlepší muž ve vesmíru. Účastní se největší galaktické bitvy mezi Impériem a Ligou temných hvězd. Vydává se hluboko do týlu nepřítele, aby si získal lásku hrdé princezny Margot a dokázal, že se narodil nový galaktický hrdina.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2002 , Brokilon , WalesOriginální název:
The Helmsman, 1985
![Llewelyn Llewelyn](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/25107/m_llewelyn-ocf.jpg?v=1691405045)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
První kniha cyklu Navigátor. Parafráze světových válek ve vesmíru je skvělý nápad, každý trochu znalý historie si představí Německou říši, Sovětský svaz i Anglii a další země.
Wilf Brim, je takový trochu Gary Stue, ale čtenář ho musi mít rád takoveho, jakým je. Pravdou je, že se v nebezpečí nerozpakuje a dokáže být i drsnější. Jeho přátelé i nepřátelé jsou sympatické charaktery a jeho první a největší láska, princezna Margot, je opravdu ženská, za kterou stojí tolik bojovat.
Tuhle sérii jsem přečetl snad desetkrát a pokaždé mě neuvěřitelně bavila...
Dnešní kinematografie by se s takovým dílem popřála vizuálně, ale troufám si tvrdit, že by nevystihla tu atmosféru starého a nového a byla by to slátanina s prvky woke, což by toto dílo zabilo.
Děj je přímočarý, prostý zvratů a intrik, ale krásně se čte a akce je čistokrevnou akci v kulisách Space opery.
Líbilo se mi mnoho detailů z popisu kultur, vesmírných lodí, architektury, poezie i medvědích rčení a slovo meem bych přímo vypil s hrdiny příběhu, který je tak správně nostalgický, že bych se nebál ho pojmenovat jako scifi retro. Naprostá paráda.
![RomanL2 RomanL2](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Space opera? Děláte si srandu? Červená knihovna jak vyšitá, v tom nejhorším (nebo nejlepším) slova smyslu. Jenom místo rytířů na bílých koních jsou navigátři na bitevních křižnících. Trapárna jako hrom! :-D
![kokrokr kokrokr](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tato kniha je opravdu pokrácená, ale nemyslím že to škodí. Nakladatel tím docílil větší spád děje a to by možná prospělo i dalším dílům. Je jen škoda že celá sága nemá jednoznačné ukončení konfliktu. Rád bych se dočetl jak Brim a Onrad porazili Nergola a jeho říši.
![ludek.n ludek.n](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/218602/m_ludek-n-HYd.jpg?v=1540820040)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Navigátor Billa Baldwina je klasická space opera s mladým sympatickým hrdinou Wilfem Brimem, který moc řečí nenadělá, zato nepřátelům galaktického Impéria se dokáže postavit s odvahou a nonšalancí sobě vlastní. Jeho carescriánská hrdost a láska k okouzlující Margot Effer´wyckové ho žene z jednoho vesmírného dobrodružství do druhého. Z hlediska žánru jde o příjemnou oddechovku, která je místy lehce naivní, ale spád děje tento handicap hravě vyrovná, takže to nijak nevadí a neubírá to knize na čtivosti. Problémem tohoto vydání u Argenitu je však velké množství chyb, ať už se jedná o překlepy nebo dokonce chybějící písmena. Údajně se také jedná o zkrácený překlad, čemuž bych i věřil, protože text občas podivuhodně škobrtne a poskočí zcela ignorujíce kontinuitu vyprávění, jakoby se do hladce běžícího soustrojí dostalo pár zrníček písku. Z tohoto pohledu bych proto doporučil poohlédnout se raději po reedici, vydané u ostravského Brokilonu.
1993 | ![]() |
1995 | ![]() |
2004 | ![]() |
2017 | ![]() |
1999 | ![]() |
Kedysi som prečítal knihu s názvom Galaktický konvoj a popravde, nemám potuchy, o čom to bolo. Náhodou sa na mňa medzi neprečítanými knihami "pousmiala" obálka, ktorá ma zaujala a zistil som, že toto je prvý diel celej ságy. S chuťou som sa začítal, lenže nadšenie po prvých pár desiatkach strán rýchlo vyprchalo a nastúpilo sklamanie. Dejovo to nie je zlé, na osvedčenú kostru (mladý chalan, vesmírna akadémia, je z planéty, ktorú všetci považujú za zaostalú, nemá to ľahké, premiant ročníka, dokáže sa postaviť osudu, atď.) autor navešal ničím výnimočný príbeh, problém je, že spracovanie riadne kríva. Okrem toho ma nezaujalo, že autor je vo svojej podstate historik a nápad si zobral z námorných bitiek druhej svetovej, ani to, že spisovateľ opisuje zaobchádzanie s Carescrijčanmi v baniach (potažmo v dopravníkoch), je podobný ako s Írmi v uhoľných baniach. Možnože historickú knihu by napísal pútavejšie, ale žáner space opery (s trochu nezmyselnou linkou medzi Wilfom a Margot) mu skrátka nejde. Ďalšie pokračovania si nechám s kľudným svedomím ujsť - tento diel bol nudný a nepredpokladám, že by to bolo lepšie. Knihu posielam ďalej.