Kniha duší
Glenn Cooper
Will Piper a Nancy Lipinská série
< 2. díl
Tajemství sedmého syna, napínavý thriller o sériovém vrahovi Posledních dní a záhadami opředené Knihovně, se sice dočkal překvapivého rozuzlení, příběh středověkých rukopisů zachycujících lidské zrození a smrt však pokračuje v neméně strhujícím románuKniha duší.
Z předchozího dílu jsem měl rozporuplné reakce, jež byly spíše kladné a zklamání plynulo zejména z nevyužitého potencionálu, které téma knihovny nabízelo. S vlažným nadšením jsem se po čase pustil do pokračování...
Nástup Knihy duší bych považoval za vlažný a bez nějakého přílišného očekávání. Ideální. Nemohl jsem být zklamán, když nedošlo k nijak oslnivému nástupu Willa na scénu. Tento bývalý agent FBI si skoro užíval rodinného života. Jen skoro! Chybělo mu vzrušení z jeho práce, proto po nepříliš dlouhém rozmýšlení přijal nabídku Klubu 2027, jedinců zasvěcených do tajů knihovny a Oblasti 51, vydat se po stopách nově objevené knihy z Vectis s číslem 1527. To jej zavede z New Yorku do Anglie na jedno zašle panství na jehož území odhaluje pradávnou hádanku vzešlou z péra Williama Shakespeara. Družkou v dobrodružství mu je vnučka pána panství, zdatná mladá studentka historie. Hádanka jim postupně odkrývá stopy vedoucí k některým osobnostem historie, jako reformistovi Janu Kalvínovi či věštci Michaelu Nostradamovi.
Jako v předchozím díle, jsou události ze současnosti prokládaný retrospektivními kapitolami z historie. Ty se točí kolem dvou generací rodu, jejichž sídlo Will navštívil. Tyto části mě oslovily společně s Willovym pátráním více než pozdější vývoj a vyvrcholení, a to přestože Willova závěrečná rána zasazená mocenským plánům vlády USA, utajování Oblasti 51 a jejich žoldákům je téměř hodna amerického velkofilmu. I když autor sepsal pokračování, jehož se zřejmě již nedočkáme, je možné proto považovat konec knihy za uspokojivý a ponechávající čtenáře příjemně polemizovat o konci dnů s datem 9.unora 2027 (pozn: podstata hrozby konce je na posledních stranách knihy naznačena, i tak nechává možnost ke spekulacím).
Svou podstatou se "Kniha duší" podobá titulu "Konec řetězce" od Olssona. V obou titulech se objevují záznamy o historii a budoucnosti lidstva a tajemném konci za oponou času. Oba nabízejí zajímavá témata hodna mnoha interpretaci a kladou ještě více otázek o svobodné vůli, povaze času, struktuře dějin a mnohém jiném. Jde však o témata tak rozsáhlá, že de facto by šlo o filozofii než beletrii a nejsou proto ani v jednom titulu nijak rozebírána (říkám si: "škoda..."). Co tedy říci o Knize duší? Neoslní nijak velkým dobrodružstvím, leč nabízí konspiraci, akci, historické pátrání s náznakem hledáním pravdy o nás samých. Knihu si lze vychutnat nejenom pro její příjemnou tloušťku, i pro nekomplikovaný děj (navzdory řečenému) a pak v poklidu zapomenout.
po přečtení prvního dílu se mi do dalšího moc nechtělo - nenadchl mě;
přesto jsem se do něj pustila a musím konstatovat, že chyba to rozhodně nebyla - byl mnohem lepší, než ten první :-)
takže jsem neodolala a sehnala si i díl třetí, který u nás bohužel nevyšel (název lze přeložit jako Strážci knihovny - The Keepers of the Library, a vyšel v r. 2013); a už jsem docela zvědavá, kam se příběh dál posune;
Tak jako jo, tohle bylo lepší. Možná i díky vrácení se k zápletkám a ději předchozího dílu. A propojení s mistry minulosti, to byl skvělý nápad.
Tentokrát méně detektivky a více dobrodružství, což mi sedlo o trochu více. Snad to mělo i na postavy dobrý vliv, neboť jsem k nim cítil více sympatií.
Druhý díl byl trochu slabší. Postrádal kouzlo překvapivého objevu. Sice se lépe četl a také se vracel k základním zjištěním z dílu prvního, ale už to bylo takové "obyčejné". Téma opravdu neotřelé. Tím mě oba díly zaujaly nejvíc.
Druhý díl se četl lépe než ten první. Děj byl opět napínavý a hlavně se uzavřela velká kapitola tajemství ohledně 9. února.
I v druhém dílu autor drží nastolené čtenářské taháky (honička přes půl světa, hádanky ve starobylém anglickém sídle, tajemná spojitost s historickými velikány aj). Stále je to čtivé, rychle to odsýpá, pro mne dobrá oddechovka.
TAk druhy dil doplnil první. To tema mne zajímalo. Ale nevim jestli bych chtěla vědět datum smrti... Spojitosti s dalšími osobnostmi bylindobre vybrané. Kniha se cetla sama. Will a Nancy byli hodně dobrej tím. A jeste mi to u hledání odpovědí připomnělo Dana Browna.
Priznám sa, že som prvý diel nečítala, avšak aj napriek tomu ma kniha veľmi zaujala. Neotrelý dej, prelínanie minulosti a súčasnosti bolo taktiež spracované kvalitne. Kniha sa čítala veľmi dobre, dej plynul svižne a veľmi zaujímavá bola aj teória predurčenia osudov a prepojenie deja napríklad s Nostradamom alebo Shakespearom. Po celý čas som mala pocit, že čítam námet na film. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o staršiu knihu som ho hneď hľadala, žiaľ nenašla, ale snáď ho raz niekto natočí :-)
Zajímavý neotřelý námět, svižné tempo, letmé setkání s několika historickými postavami, neznalost prvního dílu mi nevadila.
Tento druhý díl jsem četl rychleji, než první, ale nepřijde mi lepší. Některé věci z prvního dílu se přípomínali. ... Nebudu vymýšlet nějaký extra popis, myslim si, že nejdůležitější je otázka: Chtěli by jste znát datum své smrti???
Prvý diel ma bavil viac. Druhý sa trošku priživoval na prvom a ani nemal ten spád. Inak zaujímavý neotrepaný námet.
Dočteny obě knihy a opravdu super příběh :-) Fascinuje mne autorova fantazie a jak vše do sebe zapadá a krásně navazuje. Čte se jedním dechem. Příběh začíná v roce 777 a končí v současnosti. Když jsem dočetla, měla jsem plno otázek a hlavně jsem chtěla, aby příběh pokračoval :-) Tajemný klášter, mnichové, knihy, středověk, anglické staré sídlo a především jedno velké tajemství, které se předává po celá staletí - prostě všechno, co mne baví, tam bylo. A do toho všeho stále se opakující otázka : A co když je to pravda ???
Kniha duší je pokračováním napínavého příběhu "Tajemství sedmého syna". A musím se přiznat, že jsem se nemohl od knihy odtrhnout. Will Piper je znovu a proti své vůli zatažen do záležitosti středověké "Knihovny", která obsahuje tisíce svazků se jmény a daty narození a úmrtí všech lidí na Zemi až do 9. února 2027. Na nenápadné aukci se objeví jeden ztracený svazek, obsahující jména a data roku 1527. Will Piper je požádán tajemným mecenášem, aby svazek pro něj na aukci získal... A začíná napínavý, tajemný thriller a boj o život. Autor mistrně popisuje děj a umně střídá vyprávění ze současnosti s příběhem ze středověku. Na scénu vystupují Kalvin, Nostradamus i Shakespeare! Doporučuji - druhý díl je ještě lepší než ten první! - a dávám 5 hvězdiček!
Prostřední díl ze tří je obvykle outsider, ale tady se podařilo zaujmot poutavým náhledem do osudů dávno minulých generací.
A důležité ponaučení znát datum nestačí.