William a Harry: Bitva bratrů
Robert Lacey
Bestseller New York Times od historického konzultanta oceňovaného seriálu The Crown z Netflixu „Královská kniha roku. Pokud už jste četli příběh viděný očima královské rodiny, teď si přečtete, jak to bylo doopravdy“ ROBERT LACEY (1944) je známým britským historikem a životopiscem. V posledních letech přispěl Lacey coby historický konzultant ke vzniku oceňovaného seriálu služby Netflix The Crown / Koruna. Napsal též Oficiálního průvodce seriálem Koruna, svazky 1-2. Lacey více než čtyřicet let píše o královně Alžbětě II. a jejím výjimečném životě, její dlouhé vládě i o celé královské rodině. Jeho první biografie královny Majesty (Veličenstvo) je průlomovou prací o britské monarchii. O tomto tématu Lacey přednáší po celém světě a pravidelně se k němu vyjadřuje v televizi. Synové prince Charlese a princezny Diany se stali první generací britské královské rodiny, kterou od narození na každém krůčku sledovala média. Nejen poddaní Alžběty II., ale i čtenáři a diváci po celém světě tak mají pocit, že o princích Williamovi a Harrym vědí úplně všechno… Odborník na královskou rodinu a autor mnoha úspěšných knižních titulů Robert Lacey svou zasvěcenou sondou do rozkolu mezi oběma bratry dokáže všechny vyvést z omylu. Za důvody roztržky mezi sourozenci, kteří si bývali tak blízcí, se vrací do doby jejich dětství a dospívání. Rozebírá důsledky toho, jak na chlapce působilo vědomí, že jeden z nich bude králem, kdežto druhý jen věčným „náhradníkem“. Laceyho důkladný pohled na komplikované vztahy v královské rodině překlenuje období od počátku osmdesátých let až po současnost, včetně kontroverzního interview Harryho a Meghan s moderátorkou Oprah Winfreyovou nebo pohřbu prince Philipa.... celý text
Literatura světová Literatura naučná Historie
Vydáno: 2021 , PráhOriginální název:
Battle of Brothers: William and Harry–The Inside Story of a Family in Tumult, 2021
Malá vsuvka k popisu knihy-"pokud jste četli příběh viděný očima královské rodiny..." tak musíte přestat s halucinogenními houbičkami. Žádná taková kniha neexistuje.Královská rodina prostě mlčí.
Jsem překvapena profesionalitou s kterou je kniha napsána. Vzhledem k bulvárním výkřikům, které nás dennodenně bombardují, je obdivuhodné, jak střízlivě a skoro nestranně ji autor servíruje.
Nejsem fanatický hltač bulváru ani bezmezný obdivovatel královské rodiny, zde se mi dostalo srozumitelného vysvětlení některých situací a musím připustit, že obě strany dělaly chyby. Přesto malinko víc fandím Willliamovi.
V každé rodině je holt něco, taky jsem se s bráchou párkrát pohádal, ale novináře jsme do toho netahali. A když nejde o život..!
Pro monarchii a Její Veličenstvo královnu mám celoživotní slabost, proto jsem přečetl tuto knihu bez společenských předsudků, s otevřenou myslí, a docela mě bavila.
Po dlouhé době jsem se zase jednou pustila do literatury faktu. O těch dlouhých večerech v lockdownu, kdy jsem se snažila odreagovat, jsem se začala více zajímat o britskou královskou rodinu. Když pak na podzim vyšla tahle tlustá kráska, hned jsem si ji toužila přečíst.
Vždy mě zajímalo, co se vlastně mezi bratry Williamem a Harrym stalo. Proč spolu teď nemluví. A tady jsem našla odpověď! A takovou, kterou jsem opravdu nečekala.
Kniha začíná vztahy prince Charlese a končí u pohřbu prince Phillipa, takže zevrubně zachycuje všechny vztahy a jejich problémy v téhle rodině. Zachycuje už od dětství princů možné příčiny toho, proč spolu nemluví.
Podle mě je tato kniha hodně dobře zpracovaná a našla jsem v ní mnoho odpovědí na svoje otázky o královské rodině.
Pokud jste fanoušci britské královské rodiny, rozhodně doporučuju! Mě moc nadchla!
Na této knize je bulvární pouze její jméno. Dostaneme tu životopis obou princů, autorovy interpretace známých událostí. Leckdy jsou jodně inovativní, s předkládanými fakty se dá souhlasit (např. William a Kate se setkali ještě před univerzitou).
Kvituji, že se autor zaměřil na dopad rodičovských eskapád na oba prince.
Myslím si, že kniha je neutrální, nenadržuje ani jedné straně. I když na konci už bylo vidět, jak složité bylo psaní, aby se vysvětlilo jednání Sussexových z posledních měsíců (děj končí pohřbem prince Philipa).
Tak nevím jak to hodnotit. Dočetla jsem to a říkala si, že čtení ujde, místy průšvihy nudné, místy o tom bylo napsáno v novinách a nakonec přijde rozuzlení v podobě věštění jak to bude vypadat v budoucnosti.
V češtině vyšlo druhé přepracované vydání které je tedy opravdu hodně přepracované.Kdysi velice kvalitní autor publikací o královské rodině se spojil s Netflixem který se specializuje na výdělečné ztvárnění historie a historická přesnost jde do kopru.Lacey samozřejmě psát umí a pokud si někdo chce počíst tak prosím ale hledat v tomto spisku věrohodné informace není nejrozumnější počin.Popisovat vpravdě horrorové události jako že královna neměla při televizním projevu na stole za ní fotku Harryho a Meghan což Laceyho Netflixové spoluzaměstnance přimělo přehodnotit svou roli je snad blbé i jako vtip.Při Vánočním projevu je za ní stabilně snad jedině princ Philip,už byl k nevidění i samotný následník trůnu princ Charles..Také v projevu zmínila osmé pravnouče (Archieho)ale NE JMÉNEM tak to vidíte,lidi.No,občas nezmínila ani svatbu někoho z rodiny.Je hrozné že Harrymu a Meghan nebylo palácem dovoleno si vydělávat vlastní peníze zatímco Charles má značku Duchy Original-autor ovšem totálně zasklil klíčový fakt že Charlesova firma naprosto veškeré výdělky do poslední pence vráží do charity a pro něj osobně z toho nejde ani flok což je v pořádku ale prodávat své postavení internetovým platformám jako mělo být Quibi už ale ne.Ubohý Harry se právem zlobí na Williama protože když se narval do uniformy Afrika-korpsu tak mu v tom nezabránil a chudák Harry to zase odnesl za Williama který se těšil ochraně jako budoucí král-inteligent Harry měl 21 roků,to snad mohl mít vlastní mozek,ne?Co "odnesl"za Williama nechápu,promiňte.No a Lacey tvrdí že od té doby se v Harrym "něco zlomilo,ztratil ve Williama důvěru,bůh ví co všechno si uvědomil"akorát že řeč je o roce 2005 a existují stovky pořadů a rozhovorů kde se Harry o Williamovi vyjadřuje jako o nejbližší osobě,příteli a podobně a pokud je někdo fanda a dění kolem Windsorů jen trochu sleduje mohl vidět že spolu oba vycházeli skvěle a později po Williamově svatbě s Kate(2011)tvořili nesmírně sympatické trio a sám Harry se o Kate vyjadřoval jako o sestře kterou nikdy neměl.Prostě kniha pro Sussexmaniaky.Jinak je k mání jmenný rejstřík a tři oddíly chronicky známých barevných fotek plus jsou u jednotlivých kapitol docela vtipné a ostré černobílé karikatury které jsou pro mě na této knize to nejlepší.
Anglie princové princ William, vévoda z Cambr., 1982- princ Harry, vévoda ze Sussexu, 1984- britská královská rodinaAutorovy další knížky
2018 | The Crown: Podrobná historie |
2009 | Slavné příběhy anglických dějin |
2014 | Grace Kellyová |
2021 | William a Harry: Bitva bratrů |
Pro čtenáře, kteří se zajímají britskou královsku rodinu, je to čtenářská lahůdka - jedna z nejlepších, jaké jsem k danému tématu četla. Úžasný pohled do zákulisí života nejen Williama a Harryho, ale vlastně celé rodiny. Příčiny, souvislosti, důsledky - kniha vysvětluje mnohé.