Wolf Messing: Stalinův jasnovidec

Wolf Messing: Stalinův jasnovidec
https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89455/bmid_wolf-messing-stalinuv-jasnovidec-KNb-89455.jpg 4 19 19

Trvalo dlouho, než u nás vyšla kniha o Wolfu Messingovi – muži, jehož proroctví sdělená J. V. Stalinovi změnila běh událostí II. světové války. Byl bezpochyby největším jasnovidným fenoménem své doby, mnohem věrohodnějším než například údajný Hitlerův našeptavač Erik Jan Hanussen. V parapsychologické literatuře 20. století lze k Messingovi přirovnat snad pouze legendárního Gérarda Croiseta. Wolf Messing se narodil roku 1899 v Polsku. Hodně cestoval a pracoval v různých cirkusech a varieté, tehdy velmi populárních; jeho vystoupení plnila sály a přiváděla publikum k úžasu. Pobýval dokonce i v Indii; ve Vídni se potkal s Albertem Einsteinem i Sigmundem Freudem, jehož navštívil v jeho slavném bytě na Berggasse 19. Po vypuknutí II. světové války uprchnul do Sovětského svazu, kde jeho schopnosti zaujaly samotného Stalina. Už během prvního setkání Messing diktátora jasnozřivě varoval před jeho „spojencem“ Adolfem Hitlerem. Stalin byl v šoku, protože začátkem roku 1940 ještě nic nenasvědčovalo tomu, že by pakt Ribbentrop–Molotov mohl padnout. Kniha rakouské autorky Topsy Küppers je neobyčejně zasvěcenou historickou studií o Messingově životě. V českém vydání vychází i s několika pozoruhodnými dobovými fotografiemi. Je významným příspěvkem k úplnému pochopení dějin druhé světové války, ale i fenoménu jasnovidnosti a jeho významu v lidských dějinách.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Eminent

Wolf Messing - Hellseher und Magier, 2002

CharlieBrown
07.08.2021 5 z 5

Silný příběh, dobře napsaná kniha.

gbrgbr
08.02.2021 3 z 5

Zajímavá osobnost, nosný příběh. Literární zpracování mě však nijak neohromilo. Řekla bych spíš slabší průměr.

petrakočárová
18.11.2019 3 z 5

Kniha o zajímavé osobnosti.

Daver
11.05.2019 4 z 5

Kniha je čtivá a napsaná stylem, který zpřístupňuje danou látku nejširší čtenářské obci. Popisuje život Wolfa Messinga od dětství až k jeho závěru. Obzvláště přínosné pro mně byly obrazy tradiční vesnické židovské komunity z počátku 20. století, kde se život jakoby zastavil. Zajímavé je také skrze vyprávění vnímat atmosféru doby, což pomáhá pochopit zásadní impulsy a zvraty dějinného vývoje dvěma světovými válkami zasaženého století.

V knize je popsáno mnoho detailů ze soukromého života W. Messinga, jeho úvah a postřehů, což vede k otázce, s jakou mírou autorské licence byl jeho život převyprávěn, či jakým způsobem by mohla autorka tyto informace získat. Proto jsem si koupil ještě knihu Wolf Messing: The true story of Russia's greatest psychic od Tatiany Lunginové.

išinda15
22.01.2017 4 z 5

Na tuhle knihu jsem narazila v knihovně náhodou. Moc jsem si od ní neslibovala, vzala ji jen tak, pro zajímavost. A ona mne moc příjemně překvapila! Popis doby i prostředí, kde Wolf Messing vyrůstal by mohl potěšit ty, kdo se zajímají o život židovského obyvatelstva. Navíc je text občas proložen trefnými židovskými moudrostmi. Na ukázku:
" Znamením moudrosti je mlčení, ale mlčení samé moudrostí není."
"Kdo je ve dvaceti ještě dítětem, je v jednadvaceti oslem."

No a název knihy mi připadá také zbytečně zavádějící.

jóna
11.07.2016 3 z 5

Kniha se čte jedním dechem a je velice zajímavá jak z hlediska životního osudu hlavní postavy, jistého druhu selfmademana v nelehkých podmínkách, tak i realistickým vykreslením života v první polovině XX, století zejména v Evropě střední a východní. Jasnovidectví je zde podáváno jako daná skutečnost, kniha nevysvětluje jeho podstatu ale postupně se k ní pomocí příběhu hlavní postavy dobírá, tento fenomén však zůstává na i konci knihy neuchopitelný jako na začátku a zdá se, že je do značné míry záhadou i pro Messinga samotného. Messing však není pouhé médium, ale snaží se tento svůj dar tříbit a rozvíjet a sám ohledává meze, kam je mu umožněno dojít. Stalin je do titulku dán spíše jako lákadlo pro zvýšení prodejnosti a je trochu zavádějící.

životopisy, biografie mágové jasnovidectví telegnoze, jasnovidnost Josif Vissarionovič Stalin, 1879-1953

Autorovy knížky

Topsy Küppers