Roky pod psa
Markus Zusak
Wolfe Brothers série
1. díl >
Cameron a Ruben Wolfovi se rvou dnem i nocí, spřádají ujeté plány, aniž by domýšleli jejich důsledky, a pro rodiče, sourozence i všechny holky, které obdivují, jsou to jen budiž ničemové, co to nikdy nikam nedotáhnou. Jenže když se Cameron poprvé zamiluje, nic už není jako dřív... Příběh patnáctiletého australského kluka s širokým srdcem a praštěnými nápady je dojemný a zábavný zároveň a Zusak opět nezůstává nic dlužen své pověsti výjimečného vypravěče.... celý text
Věrohodně popsané situace teenagera, který je přesvědčený, že jeho pocity a potíže jsou ty nejhorší věci na světě. Všichni jsme to zažili a je fajn si na to vzpomenout. Teď, když máme opravdové problémy.
Přečteno díky Čtenářské výzvě. Příběh nenáročný, čtivý,ale nijak zvlášť zajímavý. Zlodějka knih to prostě není.
Ke knize jsem se dostal přes Čtenářskou výzvu a nečekal jsem upřímně vůbec nic. Byl jsem příjemně překvapen. Velmi čtivé, zábavné, až mi bylo líto, že příběh nebyl delší. Ale tak snad v dalších dílech. Možná jsem objevil svého dalšího oblíbeného autora.
"Kristus? Ty fakt existuješ?"
"Proč bych kurva neměl existovat?"
Zusak je jeden z mála autorů, který dokáže úchvatně psát absolutně o ničem. :-) Zápletka je opravdu jednoduchá, ale styl vyprávění je tak imaginativní a snový, že je radost to číst.
Podepisuju to, co napsala Luciluc přede mnou, skoro každé písmenko, takže se nebudu opakovat. :)
Zusak je můj oblíbený autor, četla jsem od něj Posla, Zlodějku knih a Clayův most a byla jsem zvědavá na jeho prvotinu Roky pod psa. Je to taková "zusakovská jednohubka", čte se to dobře, ale nebavilo mě to. Hlavní postava, Cameron Wolfe, mě neupoutala, ani nikdo z postav vedlejších. Dějově se vlastně nic moc neděje, hlubší myšlenku, pokud tam byla, jsem nepochytila. "Snové kapitoly" mi přišly nadbytečné.
Slabé tři hvězdičky a uvidím jestli se vůbec někdy pustím do pokračování.
"Samozřejmě jsme věděli, že není možný, aby se nám to povedlo. Jediná potíž byla v tom, že se nám to povedlo." (kap. 7)
Knížka je čtivá, má i myšlenky. Nicméně udělal jsem asi chybu, že jsem nejprve přečetl Když psi pláčou, která nasadila laťku hodně vysoko.
hrozně mě mrzí, že jsem knihu neznala v době, kdy jsme byla staá jako hlavní hrdina. To bych se v ní našla od začátku do konce a fakt si to užila. Takhle ve mně vyvolala vlastně jen vzpomínky, ale i za to jsem ráda.
Kniha se četla velmi rychle a docela se mi i líbila.
Je to vyprávění patnáctiletýho kluka, kterej dělá samý průšvihy s bráchou Rubíkem. Pak ale potká dívku a vše se změní. Asi.
Každou kapitolu odděluje sen, který se mu zdál. Je to hezké, a možná si i přečtu pokračovaní. :)
Kniha je spíš povídka ve které se toho zas tak moc nestane. Jako náhled do hlavy adolescenta je dobrá, ale nevím zda to stačí k tomu, abych přečetla druhý díl.
U mě dobrý, knížka se četla sama. Víckrát už ji asi nedám, ale jsem ráda, že jsem ji potkala.
Dobrý :)
Ne každej může bejt skvelej, vynikající, nejlepší. Většina je nás průměrnejch, ale je důležitý si to nijak moc nebrat a hlavně se z toho nepos*** :)
Tak jsem rád, že je i knížka o tzv. lůzrech, docela jsem se nasmál.
Autorův styl psaní se mi velmi líbí. Téma dospívajícího kluka, který se hledá v životě a má pocit, že mu nikdo nerozumí se sice opakuje i v "Poslovi", ale i tak se mi Roky pod psa moc líbí, mám ráda autorovy metafory a jeho styl.
Jednoduchý velice oddechový příběh, který v sobě neskrývá nic hlubšího ani smysluplnějšího, který mě ale svou existenciální melancholickou atmosférou neskutečně chytil. Kniha mě bavila, slovo "lůzr" mi už pomalu lezlo krkem a s hlavním hrdinou jsem se dokázala vcelku i ztotožnit. Jen tedy podle vyjadřování a myšlenkových pochodů bych si myslela, že je mu méně než patnáct. Ale klukem jsem nikdy nebyla, tak nevím :) Markus Zusak umí vskutku poutavě vyprávět, takže jsem zvědavá na další díl. Jen je opravdu potřeba odpoutat se od té přirozené potřeby neustále srovnávat (např. s Poslem a Zlodějkou knih), ten příběh si pak vychutnáte mnohem více.
2009 | Zlodějka knih |
2012 | Posel |
2019 | Clayův most |
2014 | Roky pod psa |
2015 | Smečka rváčů |
Zbytecnejsi knihu jsem asi jeste necetla. I clanek v Blesku ma vyssi hodnotu…