XOXO

XOXO
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491263/bmid_xoxo-vbX-491263.jpg 4 231 231

Láska v rytmu k-popu! Cellistka Jenny se chce dostat na prestižní konzervatoř – a to je její jediný sen. Pak v karaoke baru v L.A. pozná záhadného kluka jménem Če-u a prožije s ním večer plný dobrodružství – než Če-u beze stopy zmizí. O tři měsíce později Jenny s matkou odjíždí do Jižní Korey, aby se postaraly o nemocnou babičku. Jaké je její překvapení, když zjistí, že Če-u je její nový spolužák – a navíc člen jedné z největších k-popových skupin na světě. A má velmi přísný zákaz randění. Co se vyplatí riskovat pro lásku?... celý text

*Pájuše*
15.05.2023 3 z 5

Jsem mile překvapená, že se něco takového dostalo na pulty českých knihkupectví. Možná předně proto, že asijská kultura je velmi upozaděna, přitom je to jedna z nejkrásnějších a nejobdivuhodnějších kultur, které znám. (Ano, jsem touto kulturou políbená nejen jako samouk, ale také díky značnému množství filmů a seriálů a knih o jejich historii a samozřejmě k-pop, k-rock atd.).
Kniha nenadchne, ale ani neurazí. Občas mi přišlo, že by si kniha zasloužila jít více do hloubky, co se postav týče. Zdály se mi ploché a některé tak nějak do počtu, aby tam dělaly "křoví". Děj byl rozvláčný, žádná "dramata" se zde neodehrála, takže člověk nebyl na konci překvapený. Určitým klišé se kniha také nevyhnula - typické pro YA knihy - ovšem nebylo to tak znatelné, jak bych očekávala. I když na ni mám spíš samá negativa, tak nějak to bylo milé čtení a sedla mi prostě do nálady.

petulkapeta
15.05.2023 3 z 5

,,Nemůžeš odstrkovat ty, které máš ráda, Su-džong-a. Musíš je milovat. A věřit v ně celým svým srdcem. Nic jiného dělat nejde."

,,Jsi stejná jako oba tvoji rodiče, Jenny. Tvrdohlavá, věrná a hodná, a když miluješ, tak celým svým srdcem."

Krásný příběh pro mě z prostředí méně známého. Příběh hlavně o přátelství a rodině,hudbě a lasce.

Karola050716
14.05.2023 3 z 5

Pro mě příjemné čtení z prostředí, které vůbec neznám. K-pop jde totálně mimo mě a korejská kultura taky, takže tím to bylo zajímavé. Taková cudná romantika a konec se mi líbil moc. Pro mě všeho (kromě názvů jidel) tak akorát, očekávání jsem neměla, hype okolo vydání mě minul a jsem spokojená, i když znovu číst neplanuju.

Lauralex
12.05.2023 3 z 5

XOXO ke mně přišlo úplnou náhodou, asi když jsem googlovala nějaký další korejský seriál nebo svého oblíbeného herce. Byl to pro mě výstup z komfortní zóny, protože YA literaturu už pár let nečtu, maximálně, když se objeví nějaká výjimka. Ne že bych proti ní něco měla, jen mi už příběhově a myšlenkově nestačí, a to ani na ten oddech, možná už jsem na to jen stará, nicméně moje korejské srdíčko si řeklo, že to vyzkouší. Paradoxem je, že K-pop neposlouchám (když, tak K-rock) a tento kult ječících a omdlévajících fanynek je mi vlastně úplně proti srsti, ale korejskou kulturu znám velice dobře a mám ji ráda, stejně jako japonskou. Možná jsem se trochu styděla, že čtu zrovna tohle, ale tak jednou, dvakrát, mimořádně, proč ne.

Ačkoliv je to young adult, není to hloupé a trapné, což mi u většiny příběhů vadí, a autorce se autenticky a záživně podařilo vykreslit atmosféru i problematiku tohoto fenoménu.
Bylo to čtení přesně na léto, kdy si chce člověk odpočinout, ale nechce, aby mu úplně odumřely mozkové buňky. Kdybych se nezajímala o Koreu, asi bych tuto knihu nechala bez povšimnutí, už jen proto, že je to YA, a kdybych se v této kultuře a problematice neorientovala, možná by mě to ani nezajímalo, ačkoliv je to zajímavé nahlédnutí do jiné země a kultury i pro neznalé a v dnešní době k nám asijská kultura proniká stále víc a víc (však jen já píšu tenhle příspěvek na Samsungu, což je přední korejská společnost). Kdyby mi bylo 14, budu z toho asi poprděná, ale i takhle jako necílové skupině se mi to dobře četlo.
Daebak.

Etule
08.04.2023 3 z 5

Příjemná oddechovka. V K-popové scéně se absolutně nevyznám, neznám ani jednu kapelu či písničku, takže to bylo opravdu zajímavé se o tom něco dozvědět. Dost mě překvapilo, že v Korei lidé hned od narození počítají, že jim je jeden rok. To jsem tedy rozhodně nevěděla a dost mě to překvapilo. :)
Jen ta korejská jména mi dělala trochu problém. :D

zsykorova
11.02.2023 3 z 5

Bylo to hezké nahlédnutí do světa k-popu, ale pro mě ty romantické knížky zkrátka nejsou.

miruska810
07.02.2023 4 z 5

Autorka podľa mňa nedokázala dosť vykresliť postavy. Príbeh utekal, ale postavy tak nejak zaostávali. Veľmi veľa náhod, ku koncu už som ani nebola prekvapená, že bol koncert zrovna tam, kde mala Jenny prijímačky :D kniha bola inak príjemná, ľahko sa čítala, taká oddychovka. Veľmi som sa na ňu tešila, keďže som podľahla kúzlu K-dramy. :D Určite sa však hodí pre mladšie publikum, než pre mňa :-)

Medasek
22.12.2022 3 z 5

Zajímavý příběh, neotřelé prostředí. Bohužel, na můj vkus, příliš ploché postavy.

ivetka8266
19.09.2022 5 z 5

Zajímavý příběh o k-popu...trochu nereálný, ale i tak pěkný.

knihomolkaL
10.09.2022 5 z 5

Nejsem už dávno cílová skupina - román pro dospívající mládež - ale pustila jsem se do toho, jelikož ujíždím na všem korejském, hlavně na korejských seriálech.
Bylo to pěkné, takové milé a vcelku nenáročné čtení o lásce, přátelství, hudbě a no ovšem - Koreji.
Jediným mínusem opět velikánské množství překlepů.

mrs.jungova
30.08.2022 5 z 5

Kniha představuje dokonalou kopii klasického k-dorama. Kdo na podobný typ příběhů není zvyklí, můžou mu některé pasáže v knize přijít nelogické, jenže na tom je postavený princip těchto příběhů. Pokud už se čtenář do nějaké knihy pustí, musí počítat s tím, že některé scény budou nelogické a přitažené za vlasy. Stačí se podívat na jeden seriál a hned pochopíte, co tím myslím.

Suma sumárum, kniha se mi velmi líbila. Jedinou výtku bych měla k pravopisným chybám/chybějícím slovům. V poslední době je tohle velký kámen úrazu ve většině knih... a to je velká škoda.

Pokud máte rádi vtipné YA romance a ještě k tomu sexy korejce, věřím, že vás kniha osloví.

Evik990
22.08.2022 5 z 5

Nejlepší, nejkrásnější kniha co jsem kdy četla. Úplně mě to v táhlo do děje jako bych tam s nimi byla. Když jsem četla převládaly ve mě různé emoce, a na konci jsem si i po brečela jak mě to dojalo. Tohle je kniha kterou si klidně přečtu víc jak 10×. Jsem strašně šťastná že jsme na tuhle knihu narazila. Moc ji všem doporučuju hlavně těm co mojí rádi K-pop a K-drama a byla tam i zmíněná skupina BTS.

karolina_kop
22.08.2022 5 z 5

Odpočinková, milá a neskutečně pohodová kniha.

Věděla jsem ještě před vydáním, že si knihu určitě pořídím nejen proto, že už dlouhá léta poslouchám K-pop ale také proto, že mám ráda Koreu jako takovou.

Jen co se tedy objevila v knihkupectví, bez váhání jsem kupovala a rozhodně toho nelituji!

Příběh není nijak hluboký stejně jako postavy, což u tohoto žánru je třeba očekávat, aby člověk nebyl zklamaný. Avšak to, co dostáváme černé na bílem je neskutečně milé a hezké. Postavy, až na pár vyjímek, jsou skvělé a člověk si je oblíbí. Příběh hezky plyne, nastává pár dramat a člověk se u toho příběhu rozhodně nebude nudit, ačkoliv čtení nezabere moc dlouho.

Určitě si příběh někdy znovu přečtu a budu na něj vzpomínat.

loty13
21.08.2022 5 z 5

Skvělá oddychovka. Přečteno skoro na jeden zátah. Nemohla jsem se v noci odtrhnout.

Akléda_
15.08.2022 4 z 5

Čekala jsem příjemnou oddechovku ze zajímavého prostředí a přesně to jsem dostala. Prostředí kpopu a Korey, moci vidět jak to tam funguje a objevit tak nové prostředí za mě bylo moc fajn. I přes to, že moje znalosti v kpopu jsou prakticky nulové mě to bavilo číst a moc jsem si to užila. Paradoxně mě moc nezaujala romantická linka, protože mi přišlo že do půlky knížky se skoro nebavili, chtěli být kamarádi a pak se zničeho nic rozhodli, že spolu budou chodit. Moc jsem jim to nevěřila a nevěděla jsem odkud se to vzalo, ale ok. Co mě naopak velmi bavilo byly postavy a kamarádské vztahy. Spolubydlící Jenny je totiž fakt boží a je mezi nimi takový hate to friends vztah, který mě fakt bavil, včetně toho pošťuchování. Ostatní vedlejší postavy jsem si taky oblíbila a bavily mě jejich vtípky a společné scénky. Líbili se mi i členové skupiny Xoxo, podle které je celá knížka pojmenována. Navíc to bylo neskutečně čtivé, slupla jsem to za dva dny. Pokud nejste úplně na romantiku, ale baví vás spíše přátelství v knihách a rádi byste knížku z originálního prostředí, rozhodně Xoxo zkuste.

jitka_dankova
03.08.2022 3 z 5

(SPOILER) Romantický příběh s rozporuplným koncem. Dívka shodou různých divných náhod potká populárního kluka a potom s ním i stráví pár měsíců ve škole v Koreji. Potud to byl milý příběh, hezky se rozvíjela i přátelství v nové škole, nastíněné byly vztahy v rodině. Příběh se většinu času odehrává v Koreji, bylo pro mne zajímavé snažit se pochopit jinou kulturu, jiné prostředí, jiný náhled na svět. Jenže mi to autorka moc zrovna neusnadnila. Já nevím, jak další čtenáři, ale já to prostě nějak nepochopila.

(pozor spoiler!) Nepochopila jsem, co tam tady vlastně řeší ohledně vztahů, proč něco je problém a něco není a vůbec jsem nepochopila, proč hlavní hrdinka odjíždí, když v Koreji našla vše, co chtěla - lásku i přátele, své místo. Nepochopila jsem, jak to se vztahem ke své nemocné babičce. Závěr podle mne není jasně zakončený a já nevím, jestli a jak si ti dva vůbec nějak představují svůj vztah. A zrovna to, jak by tihle dva lidi mohli být spolu, je možná to nejzajímavější na celém příběhu. Jenže o tom se nic už víc nedozvíte. Jsem kvůli tomu z knihy nakonec hrozně zklamaná. Zůstala pro mne neuzavřená, nedořešená a štve mne, že nevím, co s hrdiny bylo dál.

terezarath
03.08.2022 5 z 5

Taková roztomilá hloupost na jedno dopoledne. Klasická předvídatelná romanťárna, ale já si jí překvapivě velmi užila.

lapetitedeny
27.07.2022 3 z 5

*2,5 hvězdičky, zaokrouhluju nahoru

Mám pocit, že XOXO na mě poslední dobou skákalo snad ze všech stran a všichni ho vychvalovali. A tak jsem se rozhodla, dát mu taky šanci, i když jsem to původně neplánovala. Bohužel jsem ale nebyla tak nadšená, jak jsem očekávala.

XOXO je poměrně typické contemporary využívající nejrůznějších klišé. Mezi knihami, které u nás vychází, ovšem vyčnívá díky tomu, že se většina děje odehrává v Koreji a točí se kolem hudby – té klasické, ale především fenoménu K-POPových skupin.

Hlavní hrdinka Jenny v baru potká podivného kluka, se kterým stráví večer, ale po tom se rozejdou a on už jí nikdy neodpoví na žádnou zprávu. Teprve když se o pár měsíců později přestěhuje spolu se svou matkou do Soulu, protože je její babička vážně nemocná, zjistí, že tenhle záhadný kluk je ve skutečnosti člen K-POPové senzace známé jako skupina XOXO – a taky její nový spolužák.

Právě Jenny byla hlavní zdroj problémů, které jsem s knihou měla. Přišla mi totiž hrozně jednoduchá a její pohled na svět mi místy úplně neseděl. Nebyla vyloženě otravná, ale její priority mi občas přišly poněkud zvláštní. Babička léčící se s rakovinou, kterou Jenny nikdy nepoznala, až teď a kvůli které s matkou přiletěly, ji totiž zajímala na můj vkus podivně málo. Mnohem víc se její myšlenky zaobíraly jejím novým životem, školou, kamarády na koleji a taky jistým klukem… A já to na jednu stranu chápu, ale zároveň mi v tom chyběla určitá rovnováha. Kniha má přitom sotva tři sta stran, takže trocha prostoru navíc, která by mohla lépe rozvíjet vztah Jenny a babičky, by se určitě našla.

Celkově se mi zdálo, že autorka zůstávala hodně na povrchu, což se projevilo prakticky na všech postavách i vztazích mezi nimi. Autorka si přitom připravila celou řadu témat, která jí dávala prostor jít hlouběji, ale plně nevyužila jejich potenciálu. Postavám tak chyběla jiskra, něco, díky čemu by se na ně dalo opravdu napojit. Nechci říct, že byly všechny postavy nudné, naopak se mi velká část i přes to líbila, jen si myslím, že si zasloužily trochu víc.

Knize se ovšem musí nechat, že si u ní člověk rozhodně odpočine. Děj je dost předvídatelný a čtenář si dokáže lehce představit, kterým směrem se bude vyvíjet. To ale u contemporary vůbec nemusí být špatně, protože napětí zpravidla není hlavním důvodem, proč člověk takovou knihu čte.

Romantická linka, na které příběh stojí, se rozjížděla poměrně pomalu, místy pak působila trochu přitažená za vlasy, ale vlastně nebyla špatná. Jenny a Če-u spolu byli roztomilí, tak jak to má být. Momenty mezi nimi se autorce dařilo vykreslit zpravidla velmi dobře.

Co mi přišlo hodně zajímavé, bylo fungování a vnímání hudebního průmyslu v Jižní Koreji. I samotné prostředí, ve kterém se kniha odehrává, bylo skvělé, jen škoda, že ho tam nebylo ještě o kapánek víc. Oboje se mi totiž na knize opravdu líbilo. Tím, že autorka problematiku čtenáři přibližuje, se navíc nemusíte bát, že by vám něco uniklo, pokud je pro vás K-POP španělská vesnice (nebo v tomhle případě spíš korejská).

Občas jsem akorát měla pocit, že autorka zapomíná, že nevidíme svět jejíma očima a některé věci, které jí nejspíš přišly jasné, mi ani po několikátém přečtení prostě nedocházely. Stalo se tak, že nám předložila informaci s určitým způsobem, jak bychom ji měli vnímat nebo jak je vnímaná okolím postav, ale už z toho nebylo jasné proč. Někdy přišlo vysvětlení o pár kapitol dál, jindy nepřišlo vůbec.

Ve výsledku je XOXO spíše průměrná kniha, která nenadchne, neurazí. Kromě korejského prostředí ve svém žánru nijak zvlášť nevyniká. Věřím ale, že spousta zapálených fanoušků jednoduchých YA contemporary si ji dokáže užít, zejména tedy z řad mladších čtenářů. A samozřejmě své místo si jistě najde i v knihovnách fanoušků K-POPu či korejské kultury obecně, myslím, že už jen kvůli nim je skvělé, že u nás tahle kniha vyšla.
----
Kniha mi byla poskytnuta na recenzi společností Albatros Media.

DeKo1996
24.07.2022 4 z 5

Milá oddechová kniha s krásným příběhem.
I když je od začátku jasné kam příběh bude směřovat a jak to skončí, stejně budete chtít číst dál. Hlavní postavy jsem si oblíbila a fandila jsem jim.

DejSemTuKnihu
22.07.2022 5 z 5

Jakožto velkou fanynku k-popu mě tahle kniha strašně bavila a jakmile jsem se dozvěděla, že kniha s tímto tématem a prostředím Jižní Koreji vyšla, tak to byla jasná volba.
Tím ale nechci říct, že ti, co k-pop neposlouchají, tak je kniha nebude bavit. Naopak si myslím, že je kniha opravdu pro všechny a nemusíte k tomu znát ani BTS, ani Blackpink, ani jinou k-popovou skupinu, i když si myslím, že byste si ji pak užili o maličko víc. :)
Postavy byly strašně super a hodně jsem si je oblíbila. Autorka se zkrátka postarala o to, aby si každý našel někoho, kdo mu sedí.
To, že si někteří myslí, že je tam dost náhod, neberu. Řekněte mi, v jaké knize tohoto žánru není nic náhodného.
Ráda bych ještě dodala, že obálka je naprosto nádherná.
Moc doporučuju. :D