Z bojových zkušeností odstřelovače
Vladimir Nikolajevič Pčelincev
Vladimír Nikolajevič Pčelincev byl jedním z nejlepších odstřelovačů Sovětského svazu za druhé světové války. Na jeho kontě je připsáno 456 potvrzených zabitých nepřátel, z toho minimálně 14 nepřátelských odstřelovačů. Byl extrémně fyzickým zdatným a odolným bojovníkem, v civilním životě se věnoval sportu, horolezectví, střelbě, atletice a dalším disciplínám. Jeho všestranný zájem a tvrdé tréninky se jistě nemalou měrou podepsaly na jeho výkonech během války proti německým fašistům. Na frontě ve volných chvílích, kdy ostatní odpočívali, pomáhal zakládat odstřelovačskou školu, kde spolu s dalšími odstřelovači, učil střeleckému umění a bojové taktice svoje spolubojovníky a budoucí odstřelovačské kolegy. Za svoje výkony v civilním životě získal Vorošilův střelecký odznak a jen tak tak mu unikl titul Mistr sportu SSSR. Odměnou za výkony na poli válečném mu byl titul Hrdina Sovětského svazu. Pčelincev byl autorem několika knih a příruček, a na jednu z nich se právě díváte. Autor zde popisuje svoje zkušenosti a praktické znalosti, které získal během tvrdých bojů na východní frontě. Od základních úkolů odstřelovače v boji, přes potřebné vlastnosti každého odstřelovače, až po noční střelbu, zastřelování zbraně, používání lsti a důvtipu, činnost odstřelovače v útočném i obranném boji, působení během městského boje či činnost odstřelovačů ve dvojici. Tato kniha by rozhodně neměla chybět v knihovně nikoho, kdo se zabývá odstřelovačstvím či druhou světovou válkou.... celý text
Nemá moc stran, ale i tak je dobrá. Není moc knih od skutečných odstřelovačů se stovkami potvrzených zásahů. Kniha je velmi zajímavá!
Super! Naprostá nutnost pro každého, kdo se zabývá historií, druhou světovou válkou či odstřelovačstvím. Doporučuji všema deseti!
Výborná kniha pro všechny, kteří se zabývají odstřelovačstvím nebo druhou světovou válkou. Doporučuji.