Z českých hradů, zámků a tvrzí
Helena Lisická
Hrady, zámky i tvrze byly odedávna opředeny nejrůznějšími pověstmi. Autorčinou zásluhou dnešní čtenáři mohou vychutnat kouzlo těchto lidových zkazek, kde jako v pohádkách dobro bývá odměněno a zlo potrestáno. Dozvědí se onejednom tajemství tak slavných osobností, jako byli Karel IV., Záviš z Falkenštejna, císař Rudolf, Petr Vok z Rožmberka, i jejich sídel. 25-015-72... celý text
Moje oblíbená knížka, nejvíc se mi líbila pověst o Bábě a panně a o panně na hradě Lichnici. Jsou to pověsti a jen jádro mají pravdivé. Historii se podle nich učit nelze.
Povídka O Záviši z Falkenštejna. Toto zpracování je ze všech, které jsem četl nejkratší. Je to pochopitelné jedná se více méně o pohádkovou knížku. Zarazilo mě, jak jsou zde protichůdně, oproti jiným knihám Záviš a Václav vylíčeni. Záviš je zde za dobráka od kosti, naopak Václav za nevyrovnaného despotu, který Záviše nenávidí. Povídka není moc náročná nejsou zde jak Purkart a Tobiáš, tak ani královna Guta. I přesto se podařilo na pár stranách navodit dusnou a smutnou atmosféru. Vyskytuje se zde i chybný údaj o popravě seříznutým prknem namísto plknem i přesto doporučuji.
Moc krásná a občas smutná knížka. Zde jsem poprvé četla slovo "zcepeněl", které jsem neznala. Ale došlo mi, co to znamená. Do dnes na tuto knihu moc ráda vzpomínám.
Výborná kniha pověstí, nejen pro děti, ale i rodiče, najdete zde pověsti neobsažené v pozdější knize Z českých a moravských hradů, která je propracovanější textově i graficky. Krásné obrázky Anny Grmelové. Svěží jazyk dovolí zcela mimořádný pohled na naše památky.
1986 | Zrcadlo starých časů |
1981 | Pověsti starých měst |
1972 | Z českých hradů, zámků a tvrzí |
1971 | Z hradů, zámků a tvrzí |
1968 | Pohádky a pověsti z Moravské brány |
Mám ráda tuto knížku. Dá se číst v dětství a ráda si ji přečtu i teď.