Z kuchyně do vesmíru
Petr Kulhánek
Na fyzikálních zákonech je krásné to, že jsou univerzální. Se stejnými jevy se setkáváme jak v naší domácnosti, například v obyčejné kuchyni, tak v hlubinách vesmíru. V knížce, která je určena široké veřejnosti zajímající se o fyziku, jsou na populární úrovni popsány zajímavé fyzikální jevy od historických souvislostí až po žhavé novinky. Třináct příběhů, které kniha obsahuje, má jeden společný jmenovatel – jsou to příběhy o věcech neobyčejně obyčejných.... celý text
Přidat komentář
Moc hezky napsaná a originálně ilustrovaná kniha. Na začátku každé kapitoly je krátký příběh ze života, kterému nechybí humor autorovi vlastní. Následuje odborné vysvětlení běžných (kuchyňských) jevů srozumitelné i laikovi, aby v další části kapitoly byla vysvětlena i paralela toho samého jevu ovšem tentokrát s důsledky patrné ve vesmíru jako celku.
Asi nejhorší kniha autora. Skáče mezi tématy, tu podrobně popisuje naprostou banalitu, aby o pár stránek dál bez vysvětlení přešel pro čtenáře obtížně pochopitelný jev. Kniha působí dojmem setmelením kvantity myšlenek na úkor kvality celku.
Štítky knihy
Autorovy další knížky
2011 | Blýskání |
2016 | Z kuchyně do vesmíru |
2019 | Jak vznikal svět |
2007 | Hvězdy, planety, magnety |
2014 | Astronomie a fyzika - Svítání |
Knížka je čtivá, kapitola o vodě a jejích skupenských přeměnách sice může působit zbytečně zdlouhavě, ale ruku na srdce, všichni ty poznatky využíváme v kuchyni! A já už konečně vím, jak funguje mikrovlnka (jen na ty pokusy doma nemám vyřazený kus).
Ale je pravda, že některé pasáže by mohly být osvětleny více...