Z neznámých důvodů
Zdena Frýbová
Román zavede čtenáře do světa vysoce specializovaných biochemických laboratoří, na půdu univerzit i na mezinárodní vědecké kongresy. Hrdinkou napínavého psychologického románu je ambiciózní vědecká pracovnice, která se blíží k světovému úspěchu v biochemickém výzkumu, zaměřeném také na vývoj nových léků proti rakovině. Doktorka přírodních věd Anna Berková je mimořádně inteligentní, činorodá, ve svém profesionálním zaujetí k okolí i bezohledná mladá žena, vzbuzující svými jednostrannými zájmy a egoismem někdy až antipatii. Naopak v citových vztazích je její duše již od dětství snadno zranitelná a Anně dlouho trvá, než se rozhodne vstoupit do manželství s ředitelem výzkumného ústavu, ve kterém pracuje. Její manžel se však projeví jako slaboch, kterého závist a komplexy dovedou až k absurdnímu morálnímu selhání. Přímočará a energická Anna si dosud vždy dokázala poradit se všemi překážkami, ve svém manželství však nyní stojí před problémem, který neumí vyřešit ani se mu nedokáže vyhnout. Manželské drama se rozvíjí v psychologicky napínavý příběh o složitosti citů, železné vůli a chladnokrevné odvaze jedné výjimečné ženy. Součástí tohoto 2. vydání je i předmluva pana Jana Škody, který se Zdenou Frýbovou řadu let spolupracoval právě na sérii obsáhlých odborných dialogů věnovaných pokrokům biochemie, biotechnologie a genového inženýrství.... celý text
![emamat emamat](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Po letech jsem se k této knize vrátila a zjistila, že už to nedám. Ty předlouhé pasáže o biochemii !! Celkový příběh vystavěný celkem čtivě, ale některé charaktery postav jsou poněkud nevěrohodné a nejen v této knize autorky.
![Nofar197 Nofar197](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/253774/m_nofar197-pq2.jpg?v=1668670758)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Eicherik : Ta poslední stránka mě odrovnala spíš ve zlém. Anna zkrátka přišla po dvanácti letech za Markem, aby mu oznámila, že se zmylila a může s ním zase být. A ten osel ji vděčností padl k nohám.
Nemyslím, že muži jsou pitomci v citových záležitostech, bohužel tady to sedělo. Inu i uznávaný chirurg profesor Vydra myslel občas rozkrokem.
![kate9326 kate9326](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/243299/m_kate9326.png?v=1727110895)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Ani mi nevadila ta chemie, ta je snad to jediné, proč to číst a dočíst, ale postavy působily tak nevěrohodně, že i parodie na různá klišé bylo proti tomu nic, a dnešní wattpad storky působí mín karikaturně...
Příběh také hodně přitažený za vlasy- a ta atmosféra doby mi také nic neříká.
Možná tedy spíše pro starší generaci nebo pokud máte rádi chemii.
![Eicherik Eicherik](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/34810/34810.jpg?v=1381127976)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Ke knize mám dvě výhrady. Mám rád dlouhé knihy, ale tady bych nějakou tu stovku stran ubral. Druhá výhrada se týká té atmosféry minulého režimu, kterou je tento román prostoupen. Nešlo o nějaké soudruhování, ale o to dobře popsané klima tehdejšího socialistického Československa. Nějak ho na mě bylo moc. V průběhu čtení byl román na čtyři hvězdy, ale poslední strana mě v dobrém odrovnala a já dávám hvězd pět. Ty poslední řádky tohoto dílka ukazují, jací jsme my muži v milostných otázkách občas pitomci. Občas?
Citace z autorčiny předmluvy: Na moje naléhání, že potřebuji, aby mi vymyslel derivát x kvalit, říkal "nemožné" a "neexistuje". A zatímco já jsem úpěla, že tenhle derivát mít musím, Helena říkala: "Samozřejmě, Jene, že ho vymyslíš. Přece vidíš, že ho Zdena do téhle kapitoly potřebuje." Profesor Škoda pak strávil slunný víkend v ústavní knihovně a v pondělí ráno mi nevrle zatelefonoval: "Tak jsem v Biochimica et Biophysica Acta objevil látku, kterou bych snad mohl modifikovat tak, aby splňovala váš příšerný požadavek - aniž bych se odborně úplně znemožnil."
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Mistrovské dílo Zdeny Frybove. Čtenář, aniž by si to uvědomoval, vstřebá hodně znalosti z organické chemie a biochemie, což se mi tehdy jako patnáctileté stredoskolacce hodilo. Kniha je i velmi vtipná viz moji oblíbenci Zamis, Forejt a Rosický. Naopak ústřední postava Anna Berkova vyvolává velmi rozporuplné pocity - na jedné straně nadaná a svou prací beze zbytku zaujatá vědecká pracovnice, na straně druhé sebestředný a nezraly fracek.
![salexice salexice](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Již několikrát to zde zaznělo - i moje je tahle kniha srdcová záležitost. Anka je možná spratek, Forejt "kolenovrt", Marek zbytečně přepjatý .... ale všechny postavy jsou vykresleny s takovým šarmem a nadhledem, že se prostě od začátku do konce královsky bavím a směju i nahlas (takže doporučuji nečíst na veřejnosti). Tak bych ponechala stranou možná určitou poplatnost době, dlouhé odborné pasáže (za mě mají svůj význam) a pojďme se tomu zasmát, všemu.
![Alinke Alinke](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
pro úzký okruh čtenářů, které zajímá biochemie je to vynikající publikace, pro nás většinu, to je noční můra, tuto celkem obsáhlou knihu jsem přečetla za 3 dny a nikoliv z důvodů, že by mě tak uchvátila, ale že mám ve zvyku knihy dočítat, tak od 100sté stránky jsem to četla rychločtením, hlavně ty pasáže, kde se na x...stránkách řešily antimetabolity, inhibitory, arabinosidů, selenových derivátů a mnohočetné odborné diskuse ubíjejících čtenáře na 5 stránek. Nerozumím, tomu, jaká kritéria jsou určena za ocenění v literární soutěži, kterou tato kniha vyhrála, jestli je to za odbornost v biochemii, tak je to na místě. Názor na tuto knihu u mě nezachránila, ani celkem dobře propracované psychologické postavy jednotlivých aktérů. Jsem ráda, že ji mám přečtenou a autorku už asi riskovat nebudu, je jich hodně daleko lepších
![moneta moneta](https://www.databazeknih.cz/img/users/52_/52351/m_moneta.jpg?v=1738275593)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Len totálny blázon, alebo absolútny génius dokáže napísať dielo, akým je " Z neznámých důvodů". V prípade Zdeny Frýbovej je jasné, že "bé" je správne.
Silný zážitok v podobe 400 stranového "predslovu", ktorý čitateľa dovedie k posledným vyše sto stranám očakávaného vrcholu. Strany plné brilantnej znalosti ľudských duší a ich najšpinavších zákutí, biochémie popísanej tak, že budí v čitateľovi dojem, že jej snáď aj rozumie, zmyslu pre detail a dokonalej obratnosti v práci so slovom.
Kniha, po prečítaní ktorej už nikdy nebudete tým, kým ste boli pred tým.
Len dve knihy doposiaľ dokázali otriasť mojou osob(nosť)ou: Tisícročná včela od Petra Jaroša a Rakovina od Alexandra Solženicyna. Frýbovej "Z neznámých důvodů" k nim po dnešku s čistým svedomím radím tiež.
![PaníLenka PaníLenka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knížku jsem četla asi v šestnácti letech a tenkrát mě vyloženě nadchla, doteď si tu náladu, kterou ve mě trochu trochu zvláštní příběh vyvolal, pamatuji…
![borupet borupet](https://www.databazeknih.cz/img/users/28_/285053/m_borupet-Gob.jpg?v=1571600293)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Úžasná knížka od Zdeny Frýbové, moje nejoblíbenější, přečtena již několikrát. Miluju příběhy z vědeckého lékařského prostředí. I ty odborné pasáže mě moc bavily (biochemie byla můj oblíbený předmět). Prostě super, srdcovka.
![Rade Rade](https://www.databazeknih.cz/img/users/63_/63928/m_rade-g9H.jpg?v=1540828311)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Návrat do let osmdesátých i částečně sedmdesátých.
Zprvu nebylo špatné. Paleta rozličných postav, práce ve výzkumných laboratořích biochemiků, autorčin smysl pro jazyk a svěží humorné obraty.
Jenže jak děj postupně pokračoval, přišlo mi to nesmyslnější a nesmyslnější, hlavní postavy byly pojaty jako šablonovité karikatury, jejich motivace mě neoslovila a čím dále tím víc jsem kroutila hlavou. Nekonečné biochemické konverzace mě nebavily a ani nemohly bavit; pokud měly debaty výzkumníků znít věrohodně, musely znít pochopitelně tak, aby by jim laik nerozuměl. Snad jen plus za to, co všechno musela autorka nastudovat, aby i pro odborníky měla kniha smysl…
Úplný konec, včetně dvou závěrečných point, mě ohromil, ale v negativním smyslu, je to vůbec možné? Třeba jsem to ale celé nepochopila, možná to má být humorná kniha s velkou nadsázkou, kde nad pravděpodobností scén nepřemýšlíme a jen se bavíme…
Ještě poznámka na okraj: V letech sedmdesátých a občas i osmdesátých lidé z velké části neodcházeli z vedoucích míst kvůli profesionální neschopnosti, jak čteme v knize, ale z důvodů politických, často odcházeli naopak ti schopní a na jejich místa byli dosazováni političtí protekčníci. Chápu, že se to v knize objevit nemohlo, pokud autorka nechtěla psát do šuplíku. Takže toto jí nevyčítám, nicméně o to víc mi zněly předestřené příběhy šablonovitě a vymyšleně. V tomto skutečně je kniha odrazem své doby.
![Marika Vanova Marika Vanova](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/21874/m_marika-vanova.jpg?v=1730170753)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Já jsem spokojená. Hodně jsem se poučila, nic si z toho zřejmě nezapamatuju, ale bylo to zajímavé a taky jsem se hodně pobavila a nasmála. Doporučuji.
![georginaa georginaa](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/19133/georginaa-FTk.png?v=1657799882)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Prostředí této knihy mi moc neříkalo a odborné termíny jsem nějak nedokázala chápat. Postavy ale stály za to. Psychický narušený manžel a nezkrotná manželka.... očekává se velký výbuch.
![maja2712 maja2712](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Nejprve jsem se do knihy nemohla začíst, dokonce jsem ji po asi 100 stranách vracela zpátky do knihovny. Když mě knihovnice ujistila, že co si pamatuje, tak se u knihy opravdu bavila, vzala jsem si knihu domu a dala ji další šanci. Dobře jsem udělala. Pasáže z vědecko-výzkumného prostředí mě opravdu bavily. Především slovní přestřelky týmu Zamiš-Forejt-Berková mi nedaly spát ještě dlouho po přečtení knihy. Náhled do života jedné badatelky byl velmi zajímavým námětem k přemýšlení.
![cukrovka cukrovka](https://www.databazeknih.cz/img/users/83_/83094/m_cukrovka-n8s.png?v=1540826090)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Příběh byl zajímavý, ale čtivost narušovala přehnaná odbornost. Některé části mi přišli jak učebnice biochemie. Co mne zaujalo, byli postavy. Autorka krásně vykreslila několik patologických osobností. V knize mi chybělo víc autorčina humoru. Velmi vtipná byla část, kdy se skvělý matematik Rošický snaží udělat autoškolu. Takovýchto okamžiků mohlo být víc.
![wooloong wooloong](https://www.databazeknih.cz/img/users/43_/43813/m_wooloong-657ec2508ddb5.jpg?v=1702806096)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Četla jsem ji už před spoustou let a pořád si ji dobře pamatuju. To se mi obvykle stává jenom s knížkami, které opravdu stály za to. Příběh s malým fetylketonurikem a s milou bystrou holčičkou, která dostane rakovinu sítnice, mě dost zasáhly.
![mariva mariva](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/22321/22321.jpg?v=1381127959)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Knihu jsem sice už jednou četla, ale po více než 30 letech už jsem si z ní moc nepamatovala, proto jsem se do ní pustila znovu. Autorka píše výborně, dokáže vymyslet zajímavý příběh a okořenit ho úžasným humorem, ale dlouhé odborné pasáže z biochemie byly už na mě přehnané. Můžu sice obdivovat, jak se jí podařilo důkladně prozkoumat odbornou terminologii, ale já bych ocenila raději kratší příběh a více humoru, protože ten je u ní nepřekonatelný.
1987 | ![]() |
1993 | ![]() |
1988 | ![]() |
1991 | ![]() |
2002 | ![]() |
Anička je takový hajzlik, že mi zkazila dojem z dalších postav. A Marek je de.....