Z oříšku královny Mab
Eva Vrchlická (p)
Volné, povídkové zpracování nejznámějších her W. Shakespeara: Romeo a Julie, Večer tříkrálový, Hamlet, Sen noci svatojánské, Makbeth, Bouře, Král Lear, Zkrocení zlé ženy, Kupec benátský, Othello, Jak se vám Líbí, Koriolanus. Kniha je určena starším dětem.
![katakomb katakomb](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/215912/m_katakomb-Y0t.png?v=1549975255)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Ačkoliv jsem ji měli v knihovně už jako malý, tak jsem ji četl až v dospělosti. Pokud neznáte příběhy Shakespearových klasik, tak tahle knížka je přesně to, co vám pomůže si o nich doplnit vlastně vše potřebné.
![ArwenAragorn ArwenAragorn](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/171246/m_arwenaragorn-hae.jpg?v=1558267111)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Srozumitelné převyprávění Shakespeara v povídkách. Kdo si ještě nenašel k tomuto autorovi cestu, klidně může číst i teď. Moc pěkné.
![trekina trekina](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/263257/m_trekina-iaA.jpg?v=1548246366)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
I pro mě vzpomínka na dětství. Díky ní jsem poznala Shakespeara a myslím, že dodnes mám pořádek v jeho díle. I já bych jí ráda četla dalším generacím, proto se jí snažím znovu koupit. Patří k mým hezkým knižním vzpomínkám. :-)
![harena harena](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/107013/m_107013-ms1.jpg?v=1459855084)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvělé povídkové zpracování W. Shakespeara jsem dostala od maminky asi v 13ti letech a díky tomu jsem znala i obsah jeho her. A i jako dospělá jsem se ke knížce vrátila a za chvíli ji budu číst i našim dětem. Méně než 5* nemůžu dát, je to téměř srdeční záležitost. Krásná a čtivá knížka.
![JankaV80 JankaV80](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/175067/m_jankav80-8k9.jpg?v=1681550480)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Paní spisovatelka našla způsob, jak lidem převyprávět Shakespeara tak, aby byl pro ně srozumitelný a našli v jeho hrách zalíbení. Rozhodně se jí to podařilo. Kniha se mi moc líbila a jsem toho názoru, že by měla patřit mezi povinnou četbu. Kdo z nás v pubertě, kdy patří Shakespear do probíraných autorů, rozumněl poezii? A tato kniha je "cesta", jak Shakespeara a jeho hry studentům přiblížit.
![Adelajda_4 Adelajda_4](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/45937/m_45937.jpg?v=1459854933)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvěle zpracovaný Shakespeare, moc hezky převyprávěné příběhy, které se čtou samy. Díky této knize jsem si k Shakespearovi našla cestu. Mimo to je kniha ještě opatřena neotřelými ilustracemi.
![Atanone Atanone](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/187912/m_atanone-Yt3.jpg?v=1535972861)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásné pohádkové počtení. Díky této knize jsem jako odrostlejší holka znala divadelní hry,které bych v jejich normální formě v tom věku nepřečetla,ani jim nerozuměla.
A doteď je mi líto,že knihu nevlastním
![knihomolka525 knihomolka525](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tuto knihu bych zařadila jako povinnou školní četbu.Jsou v ní polopaticky vyprávěné příběhy divadelních inscenací.Ilustrace Karla Svolinského a jeho typické ,jakoby uspěchané tahy štětcem
![Romanka89 Romanka89](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/103717/m_103717-Npa.jpg?v=1459855080)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Pro ty, kterým se špatně čtou hry je to krásné povídkové zpracování Shakespearovskýh her. Krásně čtivá kniha.
![Gold351 Gold351](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Díky této knize jsem si našla cestu k Shakespearovu dílu a jeho obliba mě zatím neopustila.
![Verrrunka Verrrunka](https://www.databazeknih.cz/img/users/94_/944/m_verrrunka-Xyg.jpg?v=1540927080)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Povídkově převyprávěných 12 nejznámějších Shakespearových her. Na kráse jim to bohudík neubralo, takže je to schůdnější forma povinné četba, pokud někdo nechce číst dramata.
![maryzka maryzka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Díky této knize jsem si zamilovala Shakespiera. Doporučuji současným dětem jako základ díla Shakespiera.
![Oter Oter](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/13990/13990.jpg?v=1381127932)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tak tuto knihu jsem četla už od první třídy vždy jako pohádku na dobrou noc. Už tenkrát mne zaujal nejvíce Hamlet, který je v mém srdce po celý dosavadní život. Kniha je krásně napsaná a všem, kteří touží po tom, aby jejich potomci četli, ji vřele doporučuji.
![Alix Alix](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/2475/2475.jpg?v=1381127921)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Komu se nechce číst Shakespeara, ale chce mít přehled o jeho díle, ať sáhne po této knize. Velice dobře se to čte.
1960 | ![]() |
1957 | ![]() |
1960 | ![]() |
1947 | ![]() |
1965 | ![]() |
TOHLE by měla být povinná školní četba.
Nádherně převyprávěné hry W. Shakespeara a možná by některá i dnešní mladé lidi oslovila.
A hlavně by si mohli vybrat!
A šli by do divadla a propadli kouzlu slov nebo baletu.
A možná by nebyli tak neúprosní v hodnocení.
Já sama jsem jako náctiletá tuhle knihu milovala.
Ještě pár let počkám a zkusím vnučky navnadit.
A vezmu je na Shakespearovské slavnosti.