Z temnoty
Tina Nash
Obzvlášť krutý případ domácího násilí šokoval v roce 2011 nejen obyvatele poklidného městečka na cornwallském pobřeží Anglie, ale vzbudil i pozornost britských a světových médií... Tina Nashová již celé měsíce zažívala bití a ponižování od svého přítele Shanea Jenkina. S domácím násilím už měla zkušenost (Tininu matku v minulosti opakovaně bili její partneři) a byla odhodlaná nikdy nežít s mužem, který ubližuje ženám. Přesto nenašla sílu se ze vztahu vymanit, ačkoli ji o to prosili rodina i přátelé. Jednoho dubnového večera byl Shaneův výbuch násilí horší než obvykle – Tinu zbil do bezvědomí a pak jí vydloubl oči! Zraněnou ženu potom nechal dvanáct hodin trpět v bolestech a zasypával ji výčitkami, že si za všechno může sama. Tina se dostala do nemocnice pozdě a lékaři už jí nedokázali zrak vrátit. Po dlouhé rekonvalescenci, během níž často propadala zoufalství, se rozhodla napsat knihu. Upřímně v ní popisuje své pocity a důvody, proč nedokázala opustit člověka, který jí ubližoval. Její příběh varuje a ženám v podobné situaci dává odvahu vzepřít se týrání. Lidé z okolí obětí si pak díky němu lépe uvědomí, oč jde, a snad i najdou odvahu zakročit.... celý text
![petrarka72 petrarka72](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/175949/m_petrarka72.jpg?v=1734188697)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tina je neuvěřitelně tvrdohlavá, povrchní a hloupá (a doufám, že v nejbližší době nebudu číst nic, v čem se ve vyšší frekvenci objeví slovesa "hihňat" a "chichotat se") - ale to, čím si prošla, je brutální, neodpustitelné a odporné. Závislost na partnerovi je jako každá jiná závislost, zničující a těžko zvládnutelná, a to, že její konec nastartoval teprve mimořádně drastický a neodvolatelný čin, je vlastně typické. Proto je Z temnoty mimořádná a potřebná kniha - nečte se komfortně, ale jako varování může fungovat. A díky za česká telefonní čísla a další praktické informace na konci.
![NelaMaty NelaMaty](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/312601/m_nelamaty-7Rq.jpg?v=1600689112)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knihu jsem musela často odložit a uklidnit se, zpracovat opravdu silné emoce. O takto brutálním násilí na ženě jsem neslyšela. Oceňuji zejména čtivost knihy, přečtena jedním dechem.
![kaca82 kaca82](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvělá knížka,čtive napsano, největší hodnota knížky je ve srozumitelném popisu psychologických mechanismu,které brani obeti domácího násili opustit psychopatického a sadistického partnera .
![Lka Lka](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/112639/m_lka-VjR.jpg?v=1664953019)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tato kniha byla opravdu síla. Přečetla jsem už hodně knih na tohle téma, ale tahle mi bude hodně dlouho ležet hlavě. Nechápu, proč se Tina pořad k němu vracela. Nechápu tyhle ženy, ale na druhou stranu jsem se do takové situace naštěstí nikdy nedostala, takže těžko soudit...Tiny mi bylo moc líto, co musela vydržet. Naštěstí to přežila, i když slepá...
![Mufa Mufa](https://www.databazeknih.cz/img/users/88_/88024/m_mufa-oNi.png?v=1564085168)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Četla jsem hodně knih na téma domácí násilí, tahle byla myslím nejbrutálnější. Vím, že těm ženám vymyjí mozek, ale přesto jsem v tomhle případě nechápala, proč se k němu stále vrací a jak je to možné, že jé nedojde, že se nezmění.
Strašné je na tom i to, že v tom musely žít dvě děti. Na druhou stranu v příběhu dost často vůbec nefigurovaly, je záhadou, že mohla tak často odcházet na párty a celý dny i noci se věnovat partnerovi.
Je to každopádně strašný, co se jí stalo. Ale zrovna tuto ženu nechápu, že to nechala dojít tak daleko. Měla rodinu, měla děti, měla kam utéct...
![Orina Orina](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/193917/m_orina-gSN.jpg?v=1540991207)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Vůbec si nedokážu představit, že by nějaký člověk s průměrným IQ nechal věci zajít až takhle daleko. "Hrdinka" nepatřila do žádné rizikové skupiny tzn. bez peněz a bez vlastního bydlení (naopak měla svůj dům, byť třeba pronajmutý a peněz zjevně dost, když často někam vyrážela - to byla pro mě další záhada - kde brala peníze, protože o zaměstnání se nezmínila ani jednou), bez rodiny a přátel (měla jak velmi rozvětvenou rodinu, tak spoustu přátel) a ani se nenacházela v rizikovém pubertálním věku. Spálit se mohla jednou, to se může stát každému, po druhé už je to na pováženou a další eskapády už dle mého názoru musí značit, že osoba je mdlého rozumu a obzvlášť když měla i další indicie (např. jeho pes apod.) - tady by snad psychopata vytušil každý.
A mimochodem pohledejte na googlu - v r. 2013 ji její nový partner napadl nožem. Myslím, že to už mluví opravdu za vše. Je mi velmi líto jejích dětí.
![Rosie5 Rosie5](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/172674/m_rosie5-CvL.jpg?v=1581368185)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Kniha byla velice zajímavá . Příběh je podle skutečné události , docela masakr.Je strašné,,čím si ta žena prošla a nechápu ,že to nechala zajít až tak daleko . Koho baví příběhy podle skutečnosti , tak doporučuji knihu přečíst.
![Lenka40 Lenka40](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/136862/m_136862-EWK.jpg?v=1464597563)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tak tahle kniha byla velice zajímavá .Četlo se to rychle a jelikož to byl příběh podle skutečné události , tak musím říct ,že to byl masakr.Vůbec si neumím představit ,čím si ta žena prošla a nechápu ,že to nechala zajít až tak daleko . Kdo rád čte tyto příběhy podle skutečnosti , tak určitě doporučuji.
![kneslova kneslova](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/34169/34169.jpg?v=1381127975)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Kdybych nějaké případy osobně neznala, myslela bych si, že není možné se stále vracet a opakovat dokola stejné situace jako hlavní hrdinka. Musí to být na stejné úrovni jako třeba závislosti na automatech, myslím, že kdyby se našla příležitost, tak by mu odpustila i svou slepotu....
Tuto knihu v žádném případě nedočtu, ani nechci vědět, jak to skončí!
Komu není rady, tomu není pomoci !
Mám deprese jen z části knihy a podle toho, jak se hlavní hrdinka chová,
nebere ohledy na děti, nepracuje a jen by si užívala, nechá se mlátit, málem
by umřela a ještě násilníka vezme zpátky... Nemám slov.