Za závojem
Lydia Laube
Příběh australské zdravotní sestry, která odletěla pracovat do Saúdské Arábie, se odehrává v současnosti poblíž Medíny. Hrdinkou knihy je zkušená zdravotní sestra s bohatou zahraniční praxí, která zareagovala na inzerát personální agentury nabízející dobře placenou práci v Saúdské Arábii. Po několikaměsíčním kádrování odletěla do Rijádu, aby nastoupila jako hlavní sestra v nemocnici poblíž Medíny. Ve své knize popisuje drsný rozdíl mezi nabídkou agentury a skutečností. Velmi brzy po příletu poznala, že poměry v Saúdské Arábii si nezadají s nejtvrdším totalitním režimem. Jako žena byla zbavena většiny práv a prakticky uvězněna v nemocničním areálu, což bylo velmi depresívní místo. Způsob vedení nemocnice pak byl více než otřesný. Kniha vyznívá jako varování ostatním případným zájemkyním. ... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: 2006 , Ikar (ČR)Originální název:
Behind the veil
Sestra Lydia strávila v Saúdské Arábii rok koncem osmdesátých let, kdy informační technologie, které jsou dnes samozřejmou součástí našeho života, ještě patřily do oblasti sci-fi. Dnes již není žádným tajemstvím, že zahraniční odborníci - a samozřejmě nejen oni - jsou v tomto pouštním království naprosto znevazovani, ženy nemají absolutně žádná práva a pokud zaměstnavatel nedodrzuje smlouvu, nápravy se téměř není možné dovolat. Navzdory všem nepříjemným zážitkům ale v této knize nechybí ani humor.
Zajímavé přiblížení života a práce v Saúdské Arábii. Chvílemi byla zbytečně zdlouhavá, ale četla se celkem dobře.
Také jsem od knihy čekala asi trochu více,zajímalo by mě spíše co se týče profese autorky.
Kniha je osobní výpovědí autorky, která se vydala pracovat jako zdravotní sestra do Saúdské Arábie. Okouzlení z lukrativní nabídky vystřídá zoufalství a touha po návratu domů. V jednotlivých kapitolách autorka popisuje své zážitky a zkušenosti z této země, kulturní i společenské rozdíly, postavení mezi místními a cizinci.
Pro mne zajímavá kniha ,autorka nám v ní popsala skutečný život v Saudské Arábii, země nesvobody a krutosti, s kterou se za dobu pobytu v této zemi setkala. Žádná kouzelná země –zlaté písky smaragdové oázy- bělostné stavby- romantika - jako z pohádky - ale velmi tvrdá realita, při které běhá mráz po zádech
Přijde mi, že spoustu témat blo jen tak lehce naťuknutých, že by se dalo napsat mnohem více, což mě trochu mrzí. Rozhodně bych třeba uvítala názory žen, s kterými se autorka setkávala. Nicméně svou roli hraje asi i fakt, že Lydia Laube je primárně zdravotní sestra, ne spisovatelka.
Hezká knížka, trošku jako dokument. Je to z prostředí nemocnice (ostatně jinam autorka ani nemohla).
Je to uplně jiný svět, jiný život, jiná práce. Rozhodně zajímavá zkušenost a ponaučení kam nikdy nejet.
Od knížky jsem čekala něco jiného než jsem v ní vlastně vůbec našla. Podle zadní strany jsem předpokládala, že autorka bude popisovat příběhy lidí se kterými se setkala, místo toho jsem celou knihu četla o tom, jak vypadala nemocnice či její okolí. Hodnotila bych ji jako průměrnou.
Předně nechápu, že někdo jede dobrovolně pracovat do země, kde je žena méně než dobytek. A to nemluvím o svobodné ženě, která cestuje sama! Pak se samozřejmě všemu diví a je rozhozená, v jakých podmínkách musí žít a pracovat.
Kromě toho se kniha moc dobře nečte, autorka se často opakuje a celkově je to prostě takové....meh.