Za zavřenými dveřmi
Bernadette MacDougall
Dokonalé manželství, nebo dokonalá lež? Páry, jako jsou Jack a Grace, musíte obdivovat, ať chcete nebo ne. On dobře vypadá a umí vydělat peníze, ona je elegantní a šarmantní. Skoro je vám líto, že se s ní nemůžete spřátelit a poznat ji o trochu víc. Oni dva jsou totiž pořád spolu. Taková láska! Pak si ale uvědomíte, že Grace nikdy nezvedne telefon, že nepřijímá žádná pozvání, pokud není pozván i její manžel. A jejich ložnice má zamřížované okno!... celý text
Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: 2017 , MottoOriginální název:
Behind Closed Doors, 2016
Interpreti: Simona Peková
Po delší době skvělá kniha, od které jsem se nemohla odtrhnout, navíc mě chytla za srdíčko.
Za mě dobrý, kniha obsahovala napětí, zajímavé téma s ještě zajímavějším vyústěním a líbily se mi i dvě časové linie, díky kterým měl čtenář pocit, že do sebe vše krásně zapadá.
I přesto, že je příběh místy nelogický (např. duchapřítomnost postižené Millie) a závěr příliš uspěchaný, tak po dlouhé době novinka, která se dobře četla, nepostrádala překvapivé momenty, měla spád a dokázala mě udržet v napětí... přečteno jedním dechem :)
Dobrý, klasický thriller, který nepostrádá napětí, fajn je střídání přítomnosti a minulosti, jak do sebe věci pomalu zapadají. Na druhou stranu mně padouch připadal až moc klišoidní, jako by se autorka snažila do něj dostat úplně všechno špatné a zlé, co ji napadlo... Poslouchalo se to dobře a bavilo mě to, uvidíme, jestli si na to budu pamatovat za pár měsíců. :-)
Kniha se mi zdála příliš krátká, jakoby to autora už nebavilo a chtěl ji rychle dopsat. Nedokázala jsem mít ráda nebo soucítit ani jednou z postav, okleštěné vykreslování všeho. Za mě průměr.
Přečteno během jednoho dne. Kniha je čtivá, takže nutí číst a číst a číst a zároveň se modlíte, ať už to dočtete a ukončíte tak to mučivé napětí a znechucení nad psychopatem, který si hraje se svou ženou jako s loutkou.
Když opomenu ty nesrovnalosti a málo uvěřitelná místa, která zmiňují ostatní uživatelé, je to povedený a snadno čtivý a vlastně vcelku nenáročný thriller na jedno nudné odpoledne.
Jedním slovem BOMBA!
Důkaz toho, že není nutné v thrilleru prolít mnoho krve proto, aby byl dobrý.
Narozdíl od jiných komentářů já knížku přečetla za dny dva. Knížka velmi čtivá, moc jsem se při ní bála , hlavně o Milie. A že tam byly drobné nedomyšlenosti? No a ? To mně vadí tak jak ve filmech chyby, které hnidopiši hledání - zapomenutá ruka osvétlovače. .Není to přece odborná literatura.
Čtivé. Někteří nadávají na průhlednost a nepromyšlenost příběhu, mně se to ale moc líbilo a přečetla jsem za tři dny. Takže oddechové a příjemné čtení.
Samozřejmě chybějící detaily a občasné nepromyšlenosti této knize musím odpustit, ale mě to bavilo.
Tato knížka byla u mě zařazena mezi nej tituly a patří mezi nejlepší, od začátku se četla sama a nešlo se od ní odtrhnout, bylo mi líto, že se blížím ke konci, ale doufala jsem zároveň v konec takový jako nakonec byl, uf, ještě že tak :-D Super knížka!
@Braenn ve svém komentáři napsala už vše potřebné, tak jen něco málo navíc.
Hodnocení se vztahuje k audioverzi knihy a nejspíš bude obsahovat nějaké ty *SPOILERY*, tak ho nečtěte, pokud jste pevně rozhodnutí pustit se do knihy, jejíž zápletka je děravá jako řešeto a hrdinka taková blbka, že jsem poprvé v životě (nebo po hodně dlouhý době) fandila záporákovi a doufala, že už jí konečně něco pořádnýho udělá.
To byl totiž hlavní kámen úrazu celý knihy - nevyvolala ve mně ani špetku soucitu s postavami, který mi byly naprosto fuk. Nenašla jsem tam ani jedinou napínavou, natož děsivou scénu. Celý to bylo průhledný a nudný. Kdyby autorka budovala napětí postupně, kdyby odkrývala podstatu záporáka po jednotlivých scénách, kdyby se hrdince dělo něco horšího, než jen to, že sedí zavřená doma... Pak možná. Takhle? Jen snůška nelogičností, která je podstatně méně děsivá než výsledky posledních voleb.
Hlavní hrdinka Grace je úžasná, soběstační, citlivá, inteligentní a schopná žena. Přes to přese všechno se nechá snadno uhranout čtyřicátníkem, krasavcem inteligentním, právníkem, jenž je ze záhadných důvodů stále svobodný (dámy, vnímáte to? 40+ fešák, svobodný a bez závazků? Bez rodiny? Kdo nezpozorní, je pitomý a naivní). Vůbec mu nevadí, že má téměř dospělou sestrou s downovým syndromem, o kterou se Grace bude muset postarat, protože jejich rodiče o ni nestojí (už jen tahle premisa je dosti vachrlatá - je dost těžké starat se o postiženého downem i pro dospělé rodiče, natož pro pubertální dítě-sourozence, každý, kdo tomu věří, zvedne ruku) a jí není vůbec divný, že ji požádá po pár schůzkách o ruku. Každá holka, která kdy viděla Sex ve městě (takže všechny, kdo tvrdí, že ne, dívá se na něj dodnes), ví, že si NIKDY nesmí vzít chlapa, se kterým ještě nespala (pokud to tedy není proti jejímu náboženskýmu přesvědčení) - Charlotte se kvůli nám obětovala, abychom my všechny věděly, že je to osudová chyba!
Záporák se projeví už o svatební noci, pipi Grace s ním i přesto odletí od Thajska, kde, chudinka, musí snášet malý hotelový pokoj, politujme ji. Záporák jí tam vyloží karty, to taky dává smysl, všechno na sebe nabonzovat. Ona místo, aby okamžitě utekla, zůstane. Protože nemá pas a peníze! Panenkoskákavá!! Jsou lidi, co chodí pěšky! Asi o nich ještě neslyšela... ale jsou tací! A mimochodem - v takové zemi, jako je Thajsko, je rozhodně lepší nápad než hysterčit na recepci, že je můj muž vrah, říct, že je to pašerák heroinu, co má v žaludku 15 sáčků matroše. Nějakou dobu by se Záporák z lochu nedostal, to mi věřte. Celý příběh se drolí, pohromadě nedrží vůbec nic – je to jeden detail na druhém – třeba to, že Záporák si Grace přivlastňuje jako manželku na svatební cestě proto, že ona má mít v pasu napsané jeho příjmení - tak všichni víme, jak dlouho trvá, než úřady zprocesují fakt, že jste vdaní/ženatí a teprve potom si lze nechat dělat nový pas. Oni ovšem odletěli hned druhý den po uzavření sňatku... Takže 100% měla pas se SVÝM jménem.
A takhle bych mohla pokračovat celou knihu - dala by se trhat scéna za scénou, protože snad žádná nedává smysl. Od postav, které se s nenuceností soudruha v Bartolomějský vyptávají během prvního setkání na věci, na něž se mnohdy nezeptáme ani těch, které známe roky, přes to, že nikomu není divný chování Záporáka a "utrpení" hrdinky - jako jo, omezuje ji, nepouští ji ven, ale nic horšího, než že jí co tři dny dává čistý pyžamo a občas ji zavře do sklepa mezi obrázky, jí nedělá (no, to na tom Natascha Kampuschová byla hůř), po tu největší nelogičnost se sestrou - chudinka Millie by musela do ústavu! Jasně, tak ji přivez a radši ji umuč k smrti a mě taky. Blbka blbkovatá. Fakt jsem měla veliký potíže ji litovat a to nejen proto, že jsem souběžně s touhle knihou četla titul odehrávající se během druhé světové války, kde lidi SKUTEČNĚ trpěli.
Interpretace Simony Pekové to dorazila úplně. Ne, že by četla špatně, to ne, ale je naprosto nevhodná - je dvakrát tak stará jako hrdinka, což bohužel u románu psaného v ich formě strašlivě ruší. O její výslovnosti některých slov ani nemluvě – obzvláště z "Tájska" a "menažera" jsem kvetla jak pouštní kaktus po dešti.
Takže ne.
Ne.
Ne.
Vím, že jsem se už u Minierova Mrazu dušovala, že už nic takovýho alespoň v dohledný době nebudu číst ani poslouchat, takže si za to můžu vlastně sama. Snad už jsem dostatečně poučená.
Vynikající psychologický thriller! Z toho psychopata mně vážně vstávaly hrůzou vlasy na hlavě, děsila jsem se ho víc, než kdyby se jednalo o nějakého sériového vraha. Prožívala jsem s Grace každou minutu jejího utrpení.
Je to jedna z nejlepších knížek, které jsem v poslední době četla.
Co se děje za zavřenými dveřmi? To si musíte přečíst!
Sice přečteno za dva dny, ale tohle má být ten thriller, který ohromil svět? Čím? Marně si nad tím lámu hlavu, že by to bylo výběrem mírně tabuizovaného tématu? Ano, téma je to silné, ale tak, jak nám ho autorka podala, vyznívá celý příběh trošku nedomyšleně.
Co se týče stylu, není tam co vytknout. Minulost a přítomnost se skvěle prolínají, aniž by tyto střídající se kapitoly byly rušivým elementem. Spíše naopak.
Bohužel jako celek, je celá kniha lehce předvídatelná, včetně až příliš uspěchaného konce. A to bych rozhodně od knihy, která ohromila svět, nečekala.
Přečteno velmi rychle. Dobře se promíchává přítomnost s minulostí. Na mnoha místech jsou až neuvěřitelné situace, kterých by si snad nikdo nevšiml? Vše dopadlo tak, jak se dalo předvídat. Ale jinak opravdu čtivě napsáno.
Kniha je dobře čtivá, styl psaní je totiž jednoduchý. Samotný příběh je light verze, od první kapitoly víte, co se v něm skrývá, na každou otázku hned v další kapitole získáte lehce odpověď. O reálnosti se dohadovat je nesmysl, vždyť ze zpráv bychom měli vědět jaký bordel dokáží mít někteří lidé v hlavě a co dokáže vyjít na povrch po letech. Námět dobrý, vyšel z toho však jen pěkně nazující popis případu ze stany oběti, jako thriller však kniha tedy odfkaknutá. Myslím, že jsi najde čtenáře, především mezi ženami, hraje na jejich strunu, ale nečekejte od ní více, propracovanost se zde moc nevede. A ten konec? No, vyjádřím se takto, tohle dokáží jen ženy, ovšem jestli to projde je ??? (a vlastně proč ne, ony prošli i horší konce :D )
thrillery manželství Downův syndrom advokacie psychologické thrillery týrané ženy prolínání minulosti a současnosti thrillery pro ženy britská literaturaAutorovy další knížky
2017 | Za zavřenými dveřmi |
2018 | V pasti lží |
2019 | Přiveď mě zpátky |
2020 | Dilema |
2022 | Terapie |
no to že jsem ji dostala k nákupu zdarma jsem si říkala co to zase bude, ale jak všichni píší byla skvělá, celou dobu čtení jsem byla v napětí, což už se mi dlouho u knihy nestalo. Doporučuji