Zachráněný dědeček
Štěpán Zavřel
Dědeček Tomáš už dávno nebyl mladý, a přesto byl ještě pořád přeborník v jízdě na kolečkových bruslích a vůbec měl velký talent pro kouzla a všelijaké kulišárny. Jenom s ním se rybička v akváriu změnila v draka a vrabci na zahradě v barevné tropické ptáky. A každý večer dětem vyprávěl pohádky. Děti ho měly rády a všem bylo společně moc dobře. Až jednoho dne starosta oznámil, že ve městě otevřel domov pro staré lidi, kam všechny staroušky a stařenky odstěhují. A začal hon na staříky! Nejdřív se zdálo, že by mohli být dědečkové a babičky ve Šťastném domově spokojení, ale děti viděly, že se jim ztratil úsměv z tváří a už nic není, jako bylo dřív. A tak vymyslely plán na únos – sestrojily všemožné létající stroje a vydaly se v noci, když foukal příznivý vítr, pro své milované staříky. Kniha je určena dětem od 4 let.... celý text
Odložme staré lidi do domova důchodců za městem. Tam jim přece bude líp a nám taky... Nebo NE?
Děti moc dobře vědí, že potřebují svoje dědečky a babičky mít u sebe :).
Jak se píše pode mnou, jednohubka, milá a úsměvná, ale v dnešní době nezřízené adorace mládí a mladistvého vzhledu vysoce aktuální!
Přečtená za chvilku - text je opravdu pro děti, prohlížení všudypřítomných a velkoplošných obrázků mi zabralo více času. Doslov T. Míky mě překvapil, cena této sice útlé, ale docela výpravné dětské knihy ještě více. Pokochejte se sami!
Nadčasový příběh. Štěpán Zavřel vymyslel projekt Ježíškova vnoučata už
v roce 1984.
Ve velkoformátové knize zaujmou nejen ilustrace, ale i poselství o vztahu ke generaci seniorů.
V závěrečném doslovu na Štěpána Zavřela vzpomíná Tomáš Míka.
Knihou Dům v Rugolu vzdala hold svému strýci v roce 2018 Marka Míková - https://www.databazeknih.cz/knihy/dum-v-rugolu-392083.
Jakmile jsem ji přečetla, hned jsem se letěla podívat co autor ještě vydal. Úžasnost vtipná o tom, jak si děti ukradly z domova důchodců své babičky a dědečky, protože jim prostě doma chyběly.
2018 | Dům v Rugolu |
2016 | Sen v Benátkách |
1991 | Létající dědeček |
2022 | Narodil se Kristus Pán |
Pro mne objev měsíce. Knihu jsem objednala jen díky tomu, že byla ve slevě, neměla jsem žádná očekávání. Ilustrátorův styl nebyl úplně můj šálek čaje. Ale téma i provedení mě ve finále naprosto uchvátilo. Životní příběh autora, načrtnutý v závěru knihy, nasadil čtenářskému zážitku korunu.