Základní kniha germánského pohanství
Diana L. Paxson
Podnázev: Na duchovní cestě Ásatrú. Zkušená autorka s dlouholetou praxí vás provede po nejdůležitějších aspektech starogermánské duchovní cesty. Tato přehledná kniha je první na českém trhu, která vás na jednom místě dokáže seznámit s germánskými bohy a bohyněmi, se slavnou historií severských pohanů a pomůže vám poznat i základy rituálů. Pokud se zajímáte o pohanství, či si je dokonce chcete zvolit za svou vlastní duchovní cestu, bude vám tato kniha neocenitelným rádcem a pomocníkem. Kniha nabízí vše, co si zanícený badatel či náhodný host Devíti světů může přát. Zde se dozvíte nejen kdo byli a jsou různí bohové a bohyně germánského a skandinávského panteonu, ale také jak řádně uctívat nejen je, ale i své vlastní předky, duchy přírody a sebe sama. (…) Co je nejdůležitější, Paxsonová v této knize představuje ducha Ásatrú takovým způsobem, že s vámi zůstane i dlouho poté, co ji poprvé (či po několikáté) dočtete. (…) Zažehněte tedy oheň v krbu (nebo alespoň zapalte pár svíček), uvařte si hrnek dobrého čaje nebo naplňte roh medovinou, usaďte se do pohodlného křesla a připravte se na radostný a hluboce transformativní zážitek!... celý text
Naozaj jednoduchý a krátky sprievodca severskou mytologiou, avsak mne osobne toho vela nedal a pri dokladnejsom browsovani na nete najdete aj sami podstatne viac informacii. Ale aj tak skvelý počin na česko-slovenskej scene.
Kniha vcelku slušná ,ačkoliv lidem zběhlé v severské mytologii nenabídne moc nového k poznání.
Tahle knížka není úplně bez chyb, ale pro zájemce o Germánskou tradici je to studnice základních informací. Z textu je hodně poznat, že autorka pochází z Winlandu. To ale není příliš na škodu.
Knížka pěkná, jako hlavní problém vidím možnou jedostrannost. Autorka sama upozorňuje, že zvyky a způsoby různých skupin i jednotlivců se mohou lišit.
Vzhledem k tomu, že jde o knihu tohoto zaměření u nás stále více-méně ojedinělou, nemáme šanci porovnávat. Zásadnější rozdíly jsem zaznamenala spíše v historii christianizace Skandinávie, kde mám načteno více zdrojů. Ovšem jde o historii dávnou a písmem prakticky nezaznamenanou, navíc později upravovanou k obrazu zapisujících křesťanských kněžích, takže jen bohové vědí, co a jak se opravdu stalo. Dnes co autor, to domněnka.
Každopádně bych asi nejen já uvítala více takových knih o původní víře nás všech - pohanství (nejen germánském), které narozdíl od křesťanství nebylo násilím vynucováno. Celkově hodnotím knížku kladně a přínosně.