Zakletá Ella
Gail Carson Levine
Bestseller, podle kterého byla v roce 2004 natočena úspěšná romanticko-dobrodružná komedie s prvky fantasy s Anne Hathaway v hlavní roli. Román, lehce inspirovaný pohádkou o Popelce, vypráví příběh dívky, která dostala od nerozvážné sudičky do vínku poněkud nepříjemný dar – je vždy a za všech okolností poslušná. Kupodivu z ní nevyroste uťápnutá puťka, ale naopak tvrdohlavá rebelka, která se snaží se svým prokletím bojovat. Využívá k tomu mimo jiné schopnosti, které nejsou u pohádkových hrdinek právě obvyklé: především talent na cizí jazyky, díky němuž se domluví s elfy, trpaslíky i lidožravými zlobry, které potká na své cestě.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2009 , XYZ (ČR)Originální název:
Ella Enchanted, 1997
Fimové zpracování hrůza. Ale mě osobně ani ta kniha nenadchla.Hold to není ten pravý šálek pro mě.
Ctive a poutave psana kniha. Jsem rada, ze s filmem nema moc spolecneho, a proto me mohla mile prekvapit. U se tesim az si ji jednou budeme cist s detmi.
Moc pěkná a milá knížka. Zakletou Ellu znám i jako film, ale musím tedy říct, že knížka se mi líbila víc. Hrdinka mi byla velice sympatická a princ také. Děj byl zajímavý a čtivý. Trochu jsem si lámala hlavu s ilustrací. Nakonec jsem došla k závěru, že drak na obrázku zřejmě znázorňuje Ellino prokletí.
Když to shrnu, tak mě kniha nadchla a rozhodně si ji budu pamatovat ještě dlouho.
Zakletou Ellu znám jako film s Anne Hathaway a Hughem Dancym. Je to takový milý film, na který se ráda podívám, když je v televizi. Z knihy si ale moc nezval. Ta je totiž úplně jiná, i když také milá, a Ella je hodně sympatická dívka. Ale docela dost mě zklamalo, že autorka originální příběh pohřbila takovým vykrádáním jisté známé pohádky.
upřímně, tuhle knížku jsem četla tak dávno, že si ji skoro nepamatuju, ale pamatuju si, jak moc se mi tehdy líbila a zdála se mi jako jedna z nejlepších knih, co jsem tehdy četla :) možná se k ní někdy brzo vrátím...
Po dlouhé době knížka, která se mi opravdu hodně líbila. Krásné, pohodové čtení :) Knihu jsem přečetla za jeden den, takže určitě doporučuji :)
Krásná pohádka :) Nejdřív jsem sice viděla film, takže jsem měla jiná očekávání, ale líbila se mi.. :)
Milá pohádka. Není to nijak agresivní, není to ani moc hloupé. Humor je vlídný a nenásilný, každopádně se smíchy u toho válet nebudete.
Naštěstí je to dost odlišné od filmu, takže jsem aspoň neměla tušení, jak se hlavní hrdinové dostanou k samozřejmému dobrému konci.
Kniha do MHD jako stvořená.
Asi se mi líbil víc film, i když s knihou toho má pramálo společného. Musím ale říct, že se mi kniha četla dobře a Ella mi bylo sympatická. 4,5*
Moc roztomilá kniha, která se skvěle čte a je o moc lepší než film, který je taky fajn.
Možná si spisovatelka mohla odpusti scénu se střevíčkem, ale to neva.
Knižka byla nápaditá, četla se sama a já si jí určitě přečtu znova, protže Ella mi přirostla k srdci.
Úžasný příběh, skvělá pointa. Kniha se mi velmi líbila a u některých kapitol jsem ani nemohla od knihy odejít. Opravdu dobrá práce :)
zfilmováno americká literatura fantasy pro děti hrdinky
2009 | Zakletá Ella |
2005 | Vílí prach a zázračné vejce |
2006 | Vidia a koruna královny víl |
Po dvou přehmatech konečně kniha, která mě velmi příjemně překvapila. Četla jsem v originále, nevím zda je překlad stejně dobrý. Ale je to přesně jedna z těch knih, které bychom si v 5. třídě s kamarádkou velmi užily, kdyby tehdy už byly napsané. Vtipné, ve 12 letech vtipnější. I vedlejší postavy jsou dobře vymyšlené a každý má v příběhu své místo. Určitě "Popelku" schovám pro další generace. Jediné, za co knize strhávám body, je nedostatečné vytěžení "daru" hlavní hrdinky. Chybí mi nějaké větší pokusy s tím ji daru zbavit vhodně zvoleným příkazem (a jejich případné výsledky a následky).