Čas opovržení
Andrzej Sapkowski
![Čas opovržení Čas opovržení](https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77870/bmid_zaklinac-zaklinac-iv-cas-opovrzeni-iCj-77870.jpg?v=1539030881)
Druhý román o Geraltovi a Ciri. Svět zachvátily plameny běsnící války. Čarodějové intrikují a Ciri, prchající před smrtelným nebezpečím, se ocitá daleko od Geralta i Yennefer. Sama, opuštěná, ztracená - s pocitem, že byla zrazena těmi, kterým bezmezně věřila. Pátrání po zmizelé princezně však navzdory zprávám o její smrti stále pokračuje a Geralt žel není jediný, kdo Ciri hledá. Zaklínač i Lvíče z Cintry se stali objektem vysoké politické hry, která může zabít nejen je, ale také všechny, kdo jsou jim blízcí. Ostatně, věštba přece tvrdí, že princezně kráčí v patách smrt...... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2011 , LeonardoOriginální název:
Czas pogardy, 1995
![Neo1tex Neo1tex](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/13164/13164.jpg?v=1381127933)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tohle je prostě vynikající kniha. A rovnou jdu na třetí díl. Geniálně odvyprávěno, fantasticky se čte. Krása... čistej fantasy-orgasmus.
![Kattyka Kattyka](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/26987/26987.jpg?v=1381127968)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Dočítané, idem na ďalší diel a nemôžem sa dočkať, ako sa to celé skončí... Sága o Zaklínačovi je veľmi zábavná "rozprávka" pre dospelých :)
![Darkry Darkry](https://www.databazeknih.cz/img/users/42_/42828/darkry-tlm.jpg?v=1611318843)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Celistvý příběh by ani nemusel být rozdělován do více knih, proto pro druhý díl ságy platí to samé co jsem psal o prvním. 5/5
![Andulienka Andulienka](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/24934/24934.jpg?v=1381127964)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Aj ja mám pocit, že ďalšia časť je lepšia a lepšia. Od tejto som sa nemohla odtrhnúť....viac som so obľúbila Ciri (doteraz som hltala hlavne pasáže s Geraltom a Yenn, príp. Marigoldom:)...:..). Banket čarodejníkov nemal chybu:)
![jesuswlasac jesuswlasac](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/19986/19986.jpg?v=1381127956)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Podstatne lepšia časť ako prvá, aj ked som sa občas strácal v tom množstve mien. Treba uznať že stretnutie čarodejov bolo nádherné a stálo by to za sfilmovanie, no a koniec tejto časti je naozaj prekvapivý a teším sa na ďaľšiu časť.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Začátek a konec výborný, v prostředku jsem se místy ztrácela v tom množství jmen a vztahů, ale jako celek to opět bylo parádní počtení.
![bukiet bukiet](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/34418/bukiet-eIX.jpg?v=1583774366)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Jde to ztuha, ale slíbil jsem si, že to dočtu. Stále ale ve mně hlodá přesvědčení, že méně je někdy více a pět dílů ságy o zaklínači bez zaklínače je zkrátka tak trochu podvod na čtenáře, který si Geralta oblíbil při čtení povídek.
![tsal tsal](https://www.databazeknih.cz/img/users/90_/900/m_tsal-N44.jpg?v=1572259450)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Nejlepší scénou knihy je pro mě jednoznačně banket čajodějů a Geraltovy reakce na něj. Ovšem celá kniha jako taková si drží vysokou laťku a čtení mi rychle utíkalo. Ciri nám sice stále trochu frackovatí, ale bylo by divné, kdyby se v jeím věku chovala jinak. U Geraltova vztahu s Yennefer tiše ochám a plány v plánech všech ostatních si užívám. O něco akčnější díl než jednička, řekla bych.
![Thanyss Thanyss](https://www.databazeknih.cz/img/users/38_/38705/thanyss-PmK.jpg?v=1542103040)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Mám pocit, že s každým dílem je Zaklínač lepší a lepší. Čas opovržení jsem skoro nemohla dát z rukou. Fantasy, co má nápad a hlavního hrdinu, který taky čas od času utrží ošklivé rány a příběh se tak stává jaksi uvěřitelnějším - jestli se vůbec takový výraz u fantasy literatury dá použít. Děj je velmi dobře vyprávěn, zápletka je skvěle vystavěna, napětí by se místy dalo krájet a čtvrtý díl Zaklínače vám prostě neservíruje výborný čtenářský zážitek.
![Misan1993 Misan1993](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/29787/29787-Uml.jpg?v=1476388507)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Sapkowski zase nezklamal, bohužel na další díl až po maturitě, o to víc se na to však těším!
![ala.mihalikova ala.mihalikova](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Zajimavy dil, pribeh se pekne vyviji. Trosku mi tam teda chybel samotny Geralt, ale i tak to bylo napinavy a plny akce. Teda akorat u casti, kde proti sobe stali carodejove, jsem mela celkem problem pochopit, kdo kde s kym. Vyznat se v tolika jmenech a jeste si pamatovat, kdo proti komu jak intrikuje, to bylo chvilemi nad moje sily. Tesim se na dalsi dil.
![Mako123123 Mako123123](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/27934/27934.jpg?v=1381127933)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
O kategóriu slabšie než predchádzajúci diel. Napr: trochu nemilý mi bol banket v 3 kapitole- pripadalo mi to ako keby som čítal o nejakej smotánke a nie o zaklínačovi. Jemne som sa strácal v záplave mien postáv, hodností, miest odkud pochádzajú a kde pôsobia, aký druh to sú a na akej strane vlastne stoja.... čarodejníci, vládcovia, špióni, poradcovia, nájomný vrahovia, prefekti... atd...
Avšak, okrem iného, páčilo sa mi rozvíjanie vedlajších- pre hl. dejovú líniu málo potrebných- dejov.
V rámci celého príbehu (zatial čo som čítal prvé 4 knihy) túto časť hodnotím
4/5. :)
![dearkiki dearkiki](https://www.databazeknih.cz/img/users/81_/8144/8144.jpg?v=1381127934)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nádherné pokračování ságy! Skvěle napsané, i když se stále moc neorientuji ve všech těch jménech - například účastníků sněmu čarodějů. Války, spiknutí, zrady... Ciri si tentokrát rozhodně zažila své a všechny nástrahy zdolala. Těším se na pokračování a jen doufám, že v příštím díle uvidím častěji Geralta.
![borknagar borknagar](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/23752/m_borknagar-o27.jpg?v=1678948172)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
O něco lepší než první díl románu "Krev elfů". Více akce, více intrik, více postav a méně politiky. A opět to končí v nejlepším a to Potkaní bandou. Hurá na další díl.....
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tak druhý díl jsem přečetl,začíná se to pěkně komplikovat,už se nemůžu dočkat až se ponořím do 3 dílu!
![helmiczka helmiczka](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/19343/19343.jpg?v=1381127919)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Dojmy z druhého dielu Ságy sú lepšie než z prvého, v tomto ľudia, neľudia a mágovia navzájom bojujú, milujú sa, kujú pikle, všade to žije (a umiera).
Ale stále neviem, prečo sa zaklínači zaklínačmi nazývajú. Keď Znamenie Aard Geralt použil raz a čepeľ meča asi miliónkrát.
![JohnCZ JohnCZ](https://www.databazeknih.cz/img/users/62_/6214/johncz-P7Y.png?v=1591876981)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Po trochu usazenějším a více politickém předchozím dílu mě Čas opovržení vyloženě nadchl. Příběh graduje, válka s Nilfgaardem je na spadnutí a Ciri musí čelit opravdu náročné životní zkoušce. V knize je mnoho perfektních pasáží, díky přehršli jmen to není oproti povídkám zrovna jednoduché čtení, avšak pan Sapkowski má opravdu nádherný a neskutečně čtivý styl psaní.
![Nerissa Nerissa](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/12978/nerissa-CLw.jpg?v=1591116460)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Z celé ságy asi moje nejoblíbenější. Konečně jsou tu všichni tři pohromadě, ikdyž jen na hoodně krátko. A pak scéna usmiřování Geralta s Yennefer a Marigoldův komentář k tomu :-)...
„Yennefer stojí u vrby. Otrhává listy a hraje si se svou hvězdou. Nemluví a na Geralta ani nepohlédne. Geralt stojí naproti ní. Sklání hlavu. Něco říká. Ne, mlčí. A tváří se… Tak divně se tváří.“
„Dětinsky prosté,“ ... „Právě ji prosí, aby mu odpustila všechna hloupá slova a hloupé činy. Odprošuje ji za netrpělivost, za nedostatek víry a naděje, za svéhlavost, za zatvrzelost, za pózy nehodné muže. Odprošuje ji za to, čemu dřív nerozuměl, čemu nechtěl porozumět…“
...
„Geralt,“ hlásila Ciri od pukliny ve zdi, „stojí se sklopenou hlavou. A Yennefer na něho děsně křičí. Křičí a mává rukama. Jemine… Co to má znamenat?“
„To je snadné,“ sledoval Marigold pohledem letící oblaka. „Teď odprošuje ona jeho.“
![Minas Minas](https://www.databazeknih.cz/img/users/65_/6525/6525.jpg?v=1381127931)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nastal čas, kdy budete opovrhovat vším kolem vás, kdy budete opovrhovat sami sebou.
Nebudete však opovrhovat Sapkowskim, neboť právě on stvořil tento bezútěšný a zároveň krásný čas.
To, co se potom stalo, ji dlouho pronásledovalo ve snech..
1999 | ![]() |
2019 | ![]() |
2005 | ![]() |
2015 | ![]() |
2000 | ![]() |
Příběhové zvraty. Pasáže, od kterých se nedá jen tak odtrhnout. Příběh, jak má být. Moc líbilo.