Křest ohněm
Andrzej Sapkowski
Třetí část ságy o Zaklínači. Setkáváme se opět Geraltem, který si léčí zranění utrpěna na Thaneddu v tajemném lese Brokilonu u dryád. Do příběhu vstupují nové důležité postavy, o kterých byla v dřívějších knihách jen malá či žádná zmínka. Na prvním místě je to lučištnice Milwa. Dále pak rytíř Cahir a nakonec ještě postava nejtajemnější, upír Regis…... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 1997 , LeonardoOriginální název:
Chrzest ognia, 1996
Výborně psaná fantasy.Kniha se opět velmi dobře čte.Opět nová jména,ale na kvalitě to vůbec neubralo právě naopak.Doporučuji
Budu se opakovat, ale opět parádní počtení. Geralt s velmi zajímavou skupinou putuju válkami poznamenanou krajinou s cílem najít Ciri. Nové postavy jsou vskutku zajímavé, hlavně upír Regis. Buduje se mocné čarodějnické uskupení a osudová cesta Ciri nám nabrala zajímavý směr. Věřím, že se někomu nelíbí dlouhé a tahlé putování, ale to k tomu prostě patří. Kdyby autor skákal s postavami z místa na místo, tak by mě to nebavilo a ochudilo by nás to o to úžasné fantasy prostředí.
IG: next_fantasy_one
Dějově se toho ve třetím románovém dobrodružství zaklínače Geralta zas tak moc neděje, jde spíš o vykreslení země zmítané válkou, kterou se snaží pokud možno nepozorovaně dostat za Ciri, nicméně objevují se tu nové postavy, vč. Cahira, z něhož se z prvotního nepřítele vyklube poměrně sympaťák (a dozvíme se víc o jeho životě), nebo nové party trpaslíků s drzým papouškem či léčitele Regise. A Sapkowski dokáže propašovat osudovost i do na první pohled obyčejné historky. Je to takové zastřené vyprávění, spíš v útržcích, s pomalým tempem... Uvidíme, jestli v dalším díle přijde trochu víc akce :-)
Hodnocení tohoto dílu píšu zpětně po přečtení Paní jezera. Zhltla jsem to všechno moc rychle po sobě, takže mi děje jednotlivých knih splývají. Tohle je jedno velké dobrodružné putování Geralta za Ciri. Připojila se lučišnice Milwa, upír Regis. Líbí se mi obrat u postavy Cahira.
Tak tu už nemá zmysel vyplakávať za nedostižnými poviedkami. Skvelá ukážka poctivého dobrodružného fantasy o putovaní v skutku neobvyklej, no veľmi sympatickej družiny. Celé to funguje o to lepšie, že Sapkowského svet je už plne predostretý, pohnutý a tak všetky príhody, ktoré sú v podobných knihách často iba nahodilým sledom udalostí, tu dávajú perfektný zmysel a ikeď nevyhnutne vždy nezasahujú do vyšších udalostí, plne odrážajú stav vecí, ktoré autor rozvinul v predchádzajúcich dieloch. Dokonca aj osudy Ciri nabrali zaujímavý, neočakávaný smer. A Regis, ten by utiahol hádam aj samostatnú knihu.
Dalsi dil za mnou. A tentokrat zas vice akce. Sice mensi, ale pocetnejsi. Geralt mi prijde jako naivka, ale doufam, ze se nejak srovna. Co se stalo Yennefer bylo vskutku zajimave a taky jsem vedava, jakou roli v tom vsem ma. Spletity puvod Ciri je konecne rozmotan. Jsem zvedava jak se to bude vyvijet dal, co resi carodejky, Ciry a Geralt, jestli bude pokracovat dal se svou druzinou. A jsem rada, ze putuje s Marigoldem :)
Další kniha ze ságy Zaklínač mne opět pohltila. Není úplně komfortní číst ságu s takovým časovým rozestupem, jako to dělám já, ale i tak se mi další díl líbil. Opět jsem velmi napjatá, jak bude příběh pokračovat a jak vše nakonec dopadne, protože u pana Sapkowského si čtenář nemůže být ničím jist, což je vskutku vzrušující. V mnoha recenzích jsem četla, že ostatní čtenáře četba ze začátku tolik nebavila. Vzhledem k tomu, že fantasy žánru se příliš nevěnuji, nepostřehla jsem, že by tomu tak bylo i u mne. Stejně jako u jiných činností, i u četby udělá mnoho, když se čtenář na knihu těší a má na ni tu správnou náladu, což se ne vždy poštěstí, ale mně se to povedlo. Již teď se těším na své opětovné setkání s Ciri a Geraltem, bez kterého by pro mne kniha nebyla celá. Brzy na shledanou, Geralte...
Tenhle díl mě bavil více než předchozí. Možná proto, že se více zaměřil na příběh Geralta a Ciri tu byla jen okrajově. Ale i o ní jsme se dozvěděli podstatné informace. Děj se sice moc dopředu neposunul, ale trpaslíci a Regis to vynahradili.
Zatím nejhorší díl, prvních 200 stránek se táhlo jak smrad, ale pak se to rozjelo, konec pobavil.:)
Nepůjdu tak daleko, abych hodnotil knihu, jako jiní, jako nejhorší díl série (ještě nemám přečtenou celou sérii, takže to dodatečně ještě může přijít) ale ani bych ji ani zdaleka neoznačil za nejlepší. Jsou témata, která nesnesu v žádné knize, nebo i filmu, proto tak nízké hodnocení, navíc v této knize je oproti předchozím méně napětí, více military fantasy (nejsem fanda) a bohužel i spád místy pokulhává. Nicméně i přes to stojí v rámci série za přečtení. Například Regis je velmi zajímavá postava.
Tento díl mě bavil o něco více oproti předchozím. Postava Regise mě v tomto díle nejvíce zaujala.
Tenhle díl mě dosti bavil, ikdyž příběh jako takový moc spád neměl. Velmi mě bavila diskuze s trpaslíky. Trpaslíci pro mě byli vždy hrozně impozantní, ale Sapkowski je pro mě dotáhl k dokonalosti. Také nesmíme zapomenout na abstinujícího upíra, který boří úplně všechny mýty o těchto "nočních" bytostech. Celou knihu jsem se upřímně bavila a byla to pro mě příjemná relaxace.
Oproti ostatním knihám byla tahle nudná, nezajímavá, bez akce. Ale ten konec - ten byl úžasný. Smála jsem se jako blázen :D
Szapkowski je prostě génius. Vezme nějaký standardní motiv, který používá milion autorů, a dokáže ho zakomponovat naprosto originálně. Navíc - kdo se ve fantasy knížkách dokáže věnovat společenským tématům dneška, jako ekologie a rozhodování o potratu?! A ten konec, to je prostě bomba! :-D
klasika, kterou musí znát každý milovník fantasy, kdo nečetl, musí ihned napravit. Geralta nejde nemilovat.
Serie, ke které se vždy ráda vracím.
Za mě nejhorší kniha ságy. Čtení mě vůbec nebavilo. Jen se putovalo z jednoho místa na druhé a děj byl vcelku o ničem. Chápu, že autor chtěl popsat válku a vše, co obnáší, ale tohle se opravdu nepovedlo. Je tu pár chvil, které celkový příběh někam posunují, ale jinak mě nedokázala ani jedna dějová linka dlouho zaujmout. Stejně tak postavy, které se tu objevily, se mohly objevit klidně jinak a sága by se obešla bez tohoto rozvleklého výplňového dílu.
(SPOILER) Regis je naprosto nejlepší postava, jakou jsem kdy měla možnost v téhle sérii poznat. Úplně jsem si ho zamilovala. Ciri se dost změnila. Ale vzhledem k tomu, čím vším si prošla, se není čemu divit. Geralt se také dost změnil, ale nejspíš je za jeho změnou prostě jen strach o Ciri.
láska zaklínači fantasy zfilmováno – TV seriál
1999 | Poslední přání |
2019 | Zaklínač – komplet 8 knih |
2005 | Narrenturm |
2015 | Bouřková sezóna |
2000 | Meč osudu |
Těžký život Zaklínače pokračuje. Země je ve válce a snad každý řeší, na čí stranu se přidat a jak to všechno nějak ve zdraví přežít, ale Geralt jen tvrdošíjně hledá Ciri. Postupně se na něho nabalují různé zajímavé existence, až z toho vznikne vskutku podivuhodná parta. Toto cestování je nejlepší část knihy. Dojde na nápadité situace a postavy v partě jsou moc fajn. Především mě bavili trpaslík Zoltan a tajemný léčitel Regis.
Kromě toho taky (na rozdíl od Geralta) vidíme, jak se daří Ciri, vzácné dívce s tajuplnou mocí. A je to tedy další překvapivý obrat v jejím životě. Narazí totiž na partu divokých zbojníků a zbojnic, kteří rádi kradou, zabíjí a souloží...
V Křestu ohně kromě jiného často sledujeme různé vládce a čarodějky, kteří komentují válečné snažení a vymýšlí různé plány jak válku vyhrát, což je nejslabší část knihy. To, že si čarodějnice vytváří svůj tajný konvent, s nímž chtějí vzdáleně tahat za nitky, dává smysl a je to zajímavé, ale poslouchat jejich pletichaření na desítkách stran je často dost úmorné.
Další pěkné dobrodružství Geralta ve válce, jen se do toho občas příliš politikaří.
Sedm Geraltových kámošů z deseti.