Krev elfů
Andrzej Sapkowski
První část ságy o Zaklínači. Osiřelé princezny se ujme tajemný zaklínač Geralt. Na tajném místě se jí dostává náročného výcviku od zaklínačů i čarodějnice. Po Ciri pátrají nepřátelé, kteří okupovali její království, i další čarodějové a špehové ve službách panovníků okolních území.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 1995 , LeonardoOriginální název:
Krew elfów, 1994
![Adam2021 Adam2021](https://www.databazeknih.cz/img/users/35_/351587/m_adam2021-ckP.jpg?v=1680540742)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Měl jsem to asi jinak než ostatní čtenáři, ale povídkové knihy byly pro mne nutná příprava pro ságu. Knižní a ucelená podoba se mi líbí mnohem více. Je tu více Ciri a více jiných postav, mají více a prostoru a dávají nám pochopit, co se vlastně děje na pozadí. Válka s Nilfgaardem je zde více ujasněna a lépe vše chápeme.
Moc sem si oblíbil postavy Triss, Yarpena Zigrina, Marigolda a Ciri. Ke konci si Yennefer získala hodně uznání, že není tak arogantní a povýšená.
Moc se mi kniha líbila a těším se na další díl.
![DK197 DK197](https://www.databazeknih.cz/img/users/46_/46430/m_dk197-qVC.jpg?v=1656260301)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
AUDIOKNIHA: Zatímco první dvě povídkové knížky jsem zhltla, přiznám se, že s první částí pentalogie jsem nakonec docela bojovala. Začátek je slušný, hodně se těšíte. Ale ke konci jsem se v příběhu trochu zasekla. Chybí mi stvůry, mocenské boje mě zase moc neberou. A fakt prostě nemám ráda Yennefer... To vám prostě čtenářský zážitek pokazí, vzhledem k vývoji postav. Tenhle díl beru jako nutné rozehřívací hřiště pro zbytek ságy.
![ludek.n ludek.n](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/218602/m_ludek-n-HYd.jpg?v=1540820040)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Sága o zaklínači Geraltovi z Rivie začíná (samozřejmě nebudeme-li brát do úvahy mnohem později napsaný prequel Bouřková sezóna nebo samostatné povídky). Pravdou však je, že Krev elfů vlastně ani tolik není o Geraltovi, jako o mladičké princezně Cirille z Cintry, řečené Ciri, která přežila vyvraždění celé své rodiny nilfgaardskými nájezdníky. Pokud je na scéně ona, je to klidné a pokojné vyprávění o strastech a slastech dospívající dívky, obdařené magickými schopnostmi, k jejíž výchově přispívají jedním dílem zaklínači a druhým čarodějky. Jakmile však přijde řeč na Geralta, domácká selanka se rázem změní. Jemu je v patách boj, intriky a podezírání, smrt a zabíjení. Sapkowski umí tyhle dvě tváře fantasy krásně propojit do jednoho vzrušujícího celku, u něhož člověk mnohdy ani nedýchá, jen běhá očima po řádcích a otáčí jednu stránku za druhou. Ten pocit, že hned za příštím rohem se něco stane, vás prostě nenechá odejít od rozečtené knihy. Je to strašlivě návykové a z toho důvodu také ostudně krátké. Chcete mnohem, mnohem víc Sapkowského…
![gambinka87 gambinka87](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Zaklínač bude nadále patřit mezi mé (nově) objevené fantasy postavy. Možná právě proto mi v této knize více chyběl, přestože to, že se kniha více soustředí na Ciri není nutně špatné. Doufám ale, že Geralt a Yennefer budou ústředními postavami dalších knih. Pozn. "Přečteno" jako audiokniha, skvělý "dialekt" trpaslíků.
![Rihatama Rihatama](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/174200/m_rihatama.jpg?v=1734600856)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Bělovlasý Geralt z Rivie, v tomto příběhu jen jedna postava z mnoha. Těžiště příběhu se soustředí na skrývající se princeznu Cirillu královny Calanthé, které po zkáze její rodiny poskytne ochranu nikdo jiný než Gerald, který z ní vychovává zaklínačku, a později čarodějka Yenefer, která ji naopak zasvěcuje do magického světa čarodějek. Svět bytostí Sapkowskeho fantasy světa opět skrývá známé postavy Tolkienovy říše, trošku však s nimi hraje ruletu. Z křehkých, lesních elfů vytvoří docela brutální bandity (bránit se je potřeba), trpajzlíkům přisoudil silný moravský přízvuk a zálibu v alkoholu (jak osvěžující!), nejhorší spodinu společnosti však (zaslouženě) představují lidé (jak trefné). Sapkowski rozehrává další linii příběhu vědmáka Geralta, který stárne, a přimět jej k akci, byť na záchranu nemohoucích, je třeba upustit pár stříbrných. Vždyť je to koneckonců jenom práce. Hlouběji se však tentokrát věnuje výchově a čarodějnému vzdělání dospívající Ciri, která se učí číst runy, pracovat s energií a zacházet s mečem. Svět neobyčejně obyčejných bytostí, kde člověk bloudí v hustém mlází ve snaze najít dobrou a špatnou stranu mince. Jak jinak.
![PetraKysova PetraKysova](https://www.databazeknih.cz/img/users/70_/70054/m_petrakysova-07X.jpg?v=1673630703)
(SPOILER)
Super kniha. Dokonca sa mi páčila zatiaľ najviac zo série. Baví ma ako sa Ciri postupne vyvíja. Úplne super Ciri a Yenefer dohromady tie dve ma bavili.
Ani ma neprekvapilo že kralovia budú chcieť Ciri zabiť. Dáva to logiku.
A Geralt to je proste Geralt ️
Trošku mi bolo ľúto Tris.
![zelena_zabicka zelena_zabicka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Pořád je to Zaklínač, takže super. Ve rovnání s předchozími dvěma povídkovými knihami však asi nejslabší díl: málo příšer, příliš politiky, chybí tomu švih... Taková ta dynamika děje. Každopádně pokračuju a těším se dál!
![Calwen89 Calwen89](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/347337/m_calwen89-WXO.jpg?v=1612372733)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Autor stále drží laťku vysoko. Tato kniha se celá točí okolo Ciri, což ale ve finále vůbec nevadilo. Bylo to čtivé, žádná část mi nepřišla zbytečná nebo vycpávková a to opravdu oceňuji.
![Jenny46 Jenny46](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/295283/m_jenny46-65b006e36a4ea.jpg?v=1706034916)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
( Audio) To není co dodat nádhera celá série je dokonalá - obdivuji autora dát příběh dohromady skvělý zážitek - velká spokojenost 5*
![Luigi1 Luigi1](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velmi pěkně čtivé.Začátek této série je skvělý,uvidíme jak pan Sapowski se popere s touto tématikou.
![NextOne NextOne](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/348460/m_nextone-inq.jpg?v=1619778966)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Aaaa....Jak já tuhle knihu miluju
Je to ráj pro fantasy milovníky. Stvůry, zaklínač, čarodějky, elfové, trpaslíci aj. Co víc si přát? Příběh a ten stojí za to. Hrdina co nemá žádné závazky, cestuje světem, zabíjí příšery a miluje ženy. Poznáváme tu Ciri, dceru Cintrácké princezny, která není obyčejné dítě a toho si je vědom i Geralt, který se zavázal ji chránit. Společně se svými přáteli se jí snaží pomoci, ale ale nemají to lehké. Všude číhá nebezpečí.
IG: next_fantasy_one
![Dominique27 Dominique27](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Nečekejte strhující bitvy, epické souboje ani velké napětí. Sága se velmi pozvolna rozjíždí. Chybí přetváření klasických pohádek do “realističtější” a drsnější formy i přesně vypointované příběhy, které byly tak skvělé na povídkových knihách. Jako úvod do zaklínačského světa to ale funguje dobře, Ciri jako hlavní postava je skvělá, objevuje se tu spousta postav z povídek, proto je lepší si nejdřív přečíst je. Překvapila mě postava Triss Ranuncul, která mi připadala sympatičtější než Yennefer.
Krev elfů mě bavila, avšak z těch třech byla zatím nejslabší. Těším se, že další díly se víc rozjedou.
![Hannibal92 Hannibal92](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/36887/36887.jpg?v=1381127978)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Volnejsi zacatek serie. Pokud by nekdo pred ctenim premyslet, jestli cist nejdrive povidkove knizky, tak odpoved je snadna. Rozhodne ano, bez nich cloveku spoustu veci unikne a pripravi se o cast zazitku.
![Gabri-88 Gabri-88](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/273904/m_gabri-88-ilF.jpg?v=1635762169)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Za mě opět topka! Sapkowski mě nepřestává bavit. Jeho humor a prokládání částí o Geraltovi s ostatními mě drželo v pozornosti. Četla jsem,že někteří jsou zklamaní z částí o Ciri a Yennefer. Tenhle názor nesdílím, žeru to!
,,Jsi Gerald, zvaný Gerald z Rivie?"
,,Ano, jsem Geralt, zvaný Geralt."
:)))
![elyonka9643 elyonka9643](https://www.databazeknih.cz/img/users/56_/56947/m_elyonka9643-yq1.png?v=1692002269)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
První kniha, ve které mi Yennefer přestala připadat jako arogantní kráva a Ciri jako rozmazlený spratek na přesdržku. Tak snad to bude takhle pokračovat i dál.:)
![pavel1238 pavel1238](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Pozvolný rozjezd ságy. Sapkowski je pan spisovatel, takže kniha je čtivá v každé chvíli. Plné hodnocení ale nedám - kdo nečetl povídky, musí být v ději a postavách ztracen. Já je četl už docela dávno, takže jsem trochu bojoval. A pak mi asi vadil ten svět jako takový...až příliš realistický. Občas bych uvítal, aby to působilo více jako fantasy a méně jako špionážní román...
![Hobitka Hobitka](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/174299/m_174299-4Dv.jpg?v=1485277522)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Povídkový formát předchozích dvou svazků mi seděl o trochu více. Román je zase příjemně konzistenčnější a není nutné si tu tolik hrát na detektiva. I když retrospektiva mě občas zmátla a musela jsem se párkrát kousek vracet.
Moc se mi líbila rozvinutá linka s Ciri :)
Jsem zvědavá, jakým směrem se bude celá sága ubírat dále - do pokračování se rozhodně pustím.
![NicMocVládce NicMocVládce](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/121596/m_nicmocvladce-Dh5.jpg?v=1614790691)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Sága je jiná než povídky, které na sebe příliš nenavazují, ale stejně jsem si to užila. Vždycky mě dostane mluva trpaslíků, ti někdy opravdu perlí a nejenom oni. Nebylo by to ono bez sukničkáře Marigolda a opravdu jsem si oblíbila Ciri. Skvělý příběh u kterého se člověk i zamyslí. Snad se příště dočkáme taky trochu více Geralta :) .
1999 | ![]() |
2019 | ![]() |
2005 | ![]() |
2015 | ![]() |
2000 | ![]() |
Mé pocity z této knihy (v audio podobě) zcela vystihuje komentář DK197. Nesnáším mocenské boje, kterých je tato kniha plná. Stvůry a "pohádkový" svět zcela vymizel a z Yennefer se vyklubala pěkně protivná ženská. Snad budou další díly této série už jenom lepší. Já si dávám pauzu.