Krev elfů

Krev elfů
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/354736/bmid_krev-elfu-4wM-354736.png 5 5178 5178

Zaklínač: sága série

1. díl >

Zaklínač série

3. díl

První část ságy o Zaklínači. Osiřelé princezny se ujme tajemný zaklínač Geralt. Na tajném místě se jí dostává náročného výcviku od zaklínačů i čarodějnice. Po Ciri pátrají nepřátelé, kteří okupovali její království, i další čarodějové a špehové ve službách panovníků okolních území.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Leonardo

Krew elfów, 1994

cérka
09.08.2021 3 z 5

Mé pocity z této knihy (v audio podobě) zcela vystihuje komentář DK197. Nesnáším mocenské boje, kterých je tato kniha plná. Stvůry a "pohádkový" svět zcela vymizel a z Yennefer se vyklubala pěkně protivná ženská. Snad budou další díly této série už jenom lepší. Já si dávám pauzu.

Sklenička
28.07.2021 4 z 5

Občas se ztrácím ve vedlejších postavách, ale to se týká celé dosud přečtené série.

Adam2021
26.07.2021 5 z 5

Měl jsem to asi jinak než ostatní čtenáři, ale povídkové knihy byly pro mne nutná příprava pro ságu. Knižní a ucelená podoba se mi líbí mnohem více. Je tu více Ciri a více jiných postav, mají více a prostoru a dávají nám pochopit, co se vlastně děje na pozadí. Válka s Nilfgaardem je zde více ujasněna a lépe vše chápeme.
Moc sem si oblíbil postavy Triss, Yarpena Zigrina, Marigolda a Ciri. Ke konci si Yennefer získala hodně uznání, že není tak arogantní a povýšená.
Moc se mi kniha líbila a těším se na další díl.

DK197
14.07.2021 3 z 5

AUDIOKNIHA: Zatímco první dvě povídkové knížky jsem zhltla, přiznám se, že s první částí pentalogie jsem nakonec docela bojovala. Začátek je slušný, hodně se těšíte. Ale ke konci jsem se v příběhu trochu zasekla. Chybí mi stvůry, mocenské boje mě zase moc neberou. A fakt prostě nemám ráda Yennefer... To vám prostě čtenářský zážitek pokazí, vzhledem k vývoji postav. Tenhle díl beru jako nutné rozehřívací hřiště pro zbytek ságy.

ludek.n
14.06.2021 4 z 5

Sága o zaklínači Geraltovi z Rivie začíná (samozřejmě nebudeme-li brát do úvahy mnohem později napsaný prequel Bouřková sezóna nebo samostatné povídky). Pravdou však je, že Krev elfů vlastně ani tolik není o Geraltovi, jako o mladičké princezně Cirille z Cintry, řečené Ciri, která přežila vyvraždění celé své rodiny nilfgaardskými nájezdníky. Pokud je na scéně ona, je to klidné a pokojné vyprávění o strastech a slastech dospívající dívky, obdařené magickými schopnostmi, k jejíž výchově přispívají jedním dílem zaklínači a druhým čarodějky. Jakmile však přijde řeč na Geralta, domácká selanka se rázem změní. Jemu je v patách boj, intriky a podezírání, smrt a zabíjení. Sapkowski umí tyhle dvě tváře fantasy krásně propojit do jednoho vzrušujícího celku, u něhož člověk mnohdy ani nedýchá, jen běhá očima po řádcích a otáčí jednu stránku za druhou. Ten pocit, že hned za příštím rohem se něco stane, vás prostě nenechá odejít od rozečtené knihy. Je to strašlivě návykové a z toho důvodu také ostudně krátké. Chcete mnohem, mnohem víc Sapkowského…

gambinka87
09.06.2021 4 z 5

Zaklínač bude nadále patřit mezi mé (nově) objevené fantasy postavy. Možná právě proto mi v této knize více chyběl, přestože to, že se kniha více soustředí na Ciri není nutně špatné. Doufám ale, že Geralt a Yennefer budou ústředními postavami dalších knih. Pozn. "Přečteno" jako audiokniha, skvělý "dialekt" trpaslíků.

Rihatama
04.06.2021 4 z 5

Bělovlasý Geralt z Rivie, v tomto příběhu jen jedna postava z mnoha. Těžiště příběhu se soustředí na skrývající se princeznu Cirillu královny Calanthé, které po zkáze její rodiny poskytne ochranu nikdo jiný než Gerald, který z ní vychovává zaklínačku, a později čarodějka Yenefer, která ji naopak zasvěcuje do magického světa čarodějek. Svět bytostí Sapkowskeho fantasy světa opět skrývá známé postavy Tolkienovy říše, trošku však s nimi hraje ruletu. Z křehkých, lesních elfů vytvoří docela brutální bandity (bránit se je potřeba), trpajzlíkům přisoudil silný moravský přízvuk a zálibu v alkoholu (jak osvěžující!), nejhorší spodinu společnosti však (zaslouženě) představují lidé (jak trefné). Sapkowski rozehrává další linii příběhu vědmáka Geralta, který stárne, a přimět jej k akci, byť na záchranu nemohoucích, je třeba upustit pár stříbrných. Vždyť je to koneckonců jenom práce. Hlouběji se však tentokrát věnuje výchově a čarodějnému vzdělání dospívající Ciri, která se učí číst runy, pracovat s energií a zacházet s mečem. Svět neobyčejně obyčejných bytostí, kde člověk bloudí v hustém mlází ve snaze najít dobrou a špatnou stranu mince. Jak jinak.

PetraKysova
29.05.2021 5 z 5

(SPOILER) Super kniha. Dokonca sa mi páčila zatiaľ najviac zo série. Baví ma ako sa Ciri postupne vyvíja. Úplne super Ciri a Yenefer dohromady tie dve ma bavili.
Ani ma neprekvapilo že kralovia budú chcieť Ciri zabiť. Dáva to logiku.
A Geralt to je proste Geralt ️
Trošku mi bolo ľúto Tris.

zelena_zabicka
21.05.2021 3 z 5

Pořád je to Zaklínač, takže super. Ve rovnání s předchozími dvěma povídkovými knihami však asi nejslabší díl: málo příšer, příliš politiky, chybí tomu švih... Taková ta dynamika děje. Každopádně pokračuju a těším se dál!

Calwen89
09.05.2021 5 z 5

Autor stále drží laťku vysoko. Tato kniha se celá točí okolo Ciri, což ale ve finále vůbec nevadilo. Bylo to čtivé, žádná část mi nepřišla zbytečná nebo vycpávková a to opravdu oceňuji.

Jenny46
05.05.2021 5 z 5

( Audio) To není co dodat nádhera celá série je dokonalá - obdivuji autora dát příběh dohromady skvělý zážitek - velká spokojenost 5*

Luigi1
04.05.2021 5 z 5

Velmi pěkně čtivé.Začátek této série je skvělý,uvidíme jak pan Sapowski se popere s touto tématikou.

NextOne
30.04.2021 5 z 5

Aaaa....Jak já tuhle knihu miluju
Je to ráj pro fantasy milovníky. Stvůry, zaklínač, čarodějky, elfové, trpaslíci aj. Co víc si přát? Příběh a ten stojí za to. Hrdina co nemá žádné závazky, cestuje světem, zabíjí příšery a miluje ženy. Poznáváme tu Ciri, dceru Cintrácké princezny, která není obyčejné dítě a toho si je vědom i Geralt, který se zavázal ji chránit. Společně se svými přáteli se jí snaží pomoci, ale ale nemají to lehké. Všude číhá nebezpečí.

IG: next_fantasy_one

Dominique27
29.04.2021 3 z 5

Nečekejte strhující bitvy, epické souboje ani velké napětí. Sága se velmi pozvolna rozjíždí. Chybí přetváření klasických pohádek do “realističtější” a drsnější formy i přesně vypointované příběhy, které byly tak skvělé na povídkových knihách. Jako úvod do zaklínačského světa to ale funguje dobře, Ciri jako hlavní postava je skvělá, objevuje se tu spousta postav z povídek, proto je lepší si nejdřív přečíst je. Překvapila mě postava Triss Ranuncul, která mi připadala sympatičtější než Yennefer.
Krev elfů mě bavila, avšak z těch třech byla zatím nejslabší. Těším se, že další díly se víc rozjedou.

Hannibal92
25.04.2021 4 z 5

Volnejsi zacatek serie. Pokud by nekdo pred ctenim premyslet, jestli cist nejdrive povidkove knizky, tak odpoved je snadna. Rozhodne ano, bez nich cloveku spoustu veci unikne a pripravi se o cast zazitku.

Gabri-88
21.04.2021 5 z 5

Za mě opět topka! Sapkowski mě nepřestává bavit. Jeho humor a prokládání částí o Geraltovi s ostatními mě drželo v pozornosti. Četla jsem,že někteří jsou zklamaní z částí o Ciri a Yennefer. Tenhle názor nesdílím, žeru to!

,,Jsi Gerald, zvaný Gerald z Rivie?"
,,Ano, jsem Geralt, zvaný Geralt."
:)))

elyonka9643
05.04.2021 5 z 5

První kniha, ve které mi Yennefer přestala připadat jako arogantní kráva a Ciri jako rozmazlený spratek na přesdržku. Tak snad to bude takhle pokračovat i dál.:)

pavel1238
02.04.2021 4 z 5

Pozvolný rozjezd ságy. Sapkowski je pan spisovatel, takže kniha je čtivá v každé chvíli. Plné hodnocení ale nedám - kdo nečetl povídky, musí být v ději a postavách ztracen. Já je četl už docela dávno, takže jsem trochu bojoval. A pak mi asi vadil ten svět jako takový...až příliš realistický. Občas bych uvítal, aby to působilo více jako fantasy a méně jako špionážní román...

Hobitka
25.03.2021 4 z 5

Povídkový formát předchozích dvou svazků mi seděl o trochu více. Román je zase příjemně konzistenčnější a není nutné si tu tolik hrát na detektiva. I když retrospektiva mě občas zmátla a musela jsem se párkrát kousek vracet.
Moc se mi líbila rozvinutá linka s Ciri :)
Jsem zvědavá, jakým směrem se bude celá sága ubírat dále - do pokračování se rozhodně pustím.

NicMocVládce
21.03.2021 5 z 5

Sága je jiná než povídky, které na sebe příliš nenavazují, ale stejně jsem si to užila. Vždycky mě dostane mluva trpaslíků, ti někdy opravdu perlí a nejenom oni. Nebylo by to ono bez sukničkáře Marigolda a opravdu jsem si oblíbila Ciri. Skvělý příběh u kterého se člověk i zamyslí. Snad se příště dočkáme taky trochu více Geralta :) .