Zákopová válka

Zákopová válka
https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57885/bmid_zakopova-valka-J4v-57885.jpg 4 35 35

...Z válečného dění se v podstatě vytratili hrdinové. Válkase stala záležitostí ohromné, bezejmenné, šedivé masy, kterou rozlišovaly jen barvy uniforem. Masy propletené v soukolí rychlopalných děl, kulometů, zákopů, drátěných zátarasů, postupů a ústupů, ofenzív a protiofenzív - to všechno prakticky na jediném místě. Lidé nebyli zabíjeni po desítkách nebo stovkách, ale po tisících a desetitisících. Hodnota lidského života postupně klesla, zato neuvěřitelně rychle stoupal počet hrobů, v nichž byli pohřbeni ti, které se nepodařilo identifikovat.Ztráty se nejprve pečlivě evidovaly, pak už jen odhadovaly...... celý text

xulij01
29.07.2024 5 z 5

Velké množství informací o první světové válce podané velmi čtivou formou, tak bych asi ve zkratce knížku charakterizoval. Autorka tam hezky zachytila naprosto nekompetentní velení carského Ruska na začátku války. Například některé odesílané zprávy nebyly šifrované, protože se báli, že by je příjemce nerozklíčoval (šifrantů měli nedostatek), takže Německo často vědělo, co Rusko chystá. Před vpádem do Pruska neměli vůbec zajištěné zásobování (železnice tam navíc měla jiný rozchod, takže se používala koňská síla), chyběly jim zprávy o pohybu nepřítele, nebyli schopní koordinovat pohyb vlastních armád atd.

Podobným způsobem je pak zachycen i boj na západní frontě. Málokdy se autorovi povede autenticky zachytit hrůzu zákopové války a tady se to rozhodně povedlo. Využívány jsou i mapky, kde si lze udělat představu o nejvýznamnější bitvách, jejich průběh je zároveň velmi detailně rozebrán (počet mrtvých, získané/ztracené území, množství děl, délka dělostřelecké přípravy, odhadovaný počet vypálených granátů, kvalita obranných postavení…). Knížka mě příjemně překvapila, četl jsem vydání z roku 1988, sem tam nějaký překlep, občas je tam cítit komunistický ideologický nádech (třeba oslava Velké socialistické říjnové revoluce), ale to jsou drobné vady na kráse. Celkově bych hodnotil 90 %.

Lubko
07.01.2024 5 z 5

Knihu jsem poprvé četl ještě jako dítě a už tehdy mě styl psaní dokázal zcela vtáhnout do děje. Neuvěřitelně zpracované a poutavé. Několikrát jsem se ke knize vrátil.

jan6012
21.10.2023 5 z 5

Velice zajímavá a čtivá kniha. Čtenář si dokáže díky ni živě vybavit ty hrůzy v zákopech. Válka je vůl.

Ronnie68
30.06.2023 4 z 5

Kniha, která opravdu podrobně probírá nejznámější bitvy první světové války...

Iamblichos
06.03.2022 5 z 5

Maloktory muz by lepsie napisal knihu s vojenskou tematikou....

vlastimil577
27.11.2021 5 z 5

Tak tahle kniha mě bavila.

aishimizu
15.12.2020 5 z 5

"Buďte tiše, hrdinové odpočívají."

Sklíčko
03.04.2020 5 z 5

Tak tohle mě opravdu dostalo a před každým usnutím jsem toho měl plnou hlavu. Skvělé, mistrovské dílo. Stále nemohu pochopit, že tohle napsala žena. Skláním jí hlubokou poklonu.

tartan
02.04.2020 5 z 5

Jedna z najlepších kníh o Veľkej vojne, alebo inak 1. svetovej vojne, ktorá ani roky po svojom prvom vydaní nestratila nič zo svojich kvalít. Nie sú to komplexné a kompletné dejiny tejto vojny, napriek tomu jej autorka ide v jednotlivých kapitolách zameraných na jej kľúčové udalosti/bitky mimoriadne do hĺbky a podáva ich s mimoriadnou sugestívnosťou, ako to už zaznelo aj v komentároch predo mňou.

bertrand
08.11.2018 4 z 5

Ehm... ač nejsem nijakým ženofobem, měl jsem při čtení potíže uvěřit, že tuto nadmíru sugestivní, ne poutavou, ale přímo při-poutavou knihu z ranku literatury faktu psala žena.
Precizní popisy bitev, podaných často z první ruky, příčin jejich zdarů a nezdarů, druhů výzbroje apod. S občasnou osobní analýzou, jak by to mohlo či mělo být - věru bych toto čekal spíše od nějakého fousatého vědátora-glosátora s prsty zahnědlýmy od řetězové cigaretózy nežli od křehké ženy.
Ale autorka odvedla skvělou práci a výsledkem je přesvědčivě zpracovaná kniha, která je ovšem plná bláta, krve, smrti a beznaděje, takže jsem si čtení musel dávkovat, abych se z té naší historie nezbláznil.

Marbo
04.03.2018 4 z 5

Edice Archiv je zárukou kvalitního čtiva.
Největší síla knihy tkví v sugestivním podání válečných hrůz, včetně vystihnut jejich zbytečnosti.
Velký problém jsem měl se začátkem knihy - té ideové předpojatosti tam zkrátka bylo až moc.

braunerova
29.01.2018 5 z 5

Musím říct, že tak poutavě napsanou literaturu faktu jsem už dlouho nečetl. Snad jen lehká ironie Y.H. pomáhá čtenáři strávit všechny ty hrůzy, které se na něj sypou z každé nové stránky:

"Mechanismus dokonalého vraždění a technika zabíjení se od počátku války neobyčejně zdokonalily. Ale člověk, voják, je psychicky zlomen a fyzicky na dně svých sil. Přinutili ho, aby tisíckrát zemřel při jekotu každého dělostřeleckého granátu a tisíckrát vstal z mrtvých jen proto, aby se strašlivě bál. Aby znovu umíral, každou minutu, každou hodinu, každý den strávený v první linii."

Bruka
11.07.2017 5 z 5

Historii napsanou tak, že na jedné stránce umíte spojit naprosto vyčerpávající historický fakt s dějem, kde nikdy nezapomenete na to, že figurky na šachovnici posunovali mnohdy psychicky zdevastovaní a nekompetentní lidé, taková historie by se sakra měla praktikovat na školách! Ne stupidní letopočty a jména kdejakýho sumerskýho křupana - DĚJ - to je základ historie. A paní Heřtová je v tom prostě machr.

Perseus
29.07.2016 5 z 5

Velmi podařená kniha o Velké válce. Velmi podrobně pojednává o největších bitvách jako Bitva ve Východním Prusko (Bitvu u Tanenbergu) Bitva na Marně, Jutsko, Somma, Verdun, Ludendorffova ofenzina a konečná porážka Německa. Je zde více méně opomenuta jižní fronta (Rakousko- Italská) a Balkán. Bitvy jsou líčeny do nejmenší podrobností jako: která armáda se kam přesouvala, kdo ji velel a jak, chování generálních štábů na obou stranách a mnoho dalšího. Kniha je povinnou četbou pro každého, kdo se zajímá o První světovou válku.
Nemohu jinak, než vřele doporučit, zvláště těm, kteří si myslí, že válka je to nejlepší a nejzábavnější co kdy bylo. To se týká hlavně mladé generace odkojené poč. hrami a hollywoodskými filmy.

steppen-wolf
16.04.2013 5 z 5

V souvislosti s četbou a komentáři k Remarqueovi (ksakru, jak se to skloňuje?) a jeho Západní frontě jsem si vzpomněl na tuto úžasnou knížku, kterou jsem četl před pár lety, ale na kterou mi zůstaly velmi živé vzpomínky. Nejedná se o odbornou knihu o I. světové válce, i když se to na první pohled, ale o velmi čtivou, živě drastickou literaturu faktu pojednávající o hrůznosti a nelidskosti katastrofálního válečného konfliktu, který je v současném povědomí tak trochu ve stínu toho druhého, zřejmě horšího. To vše z pohledu zaníceného humanisty.
Všichni trošku slušnější a vzdělanější lidé vědí, jakým netvorem byl Hitler, jakou zrůdností je nacismus a jak takřka apokalyptickou tragédií byla druhá světová válka, a je to tak správné. Jenže díky tomuto vědomí nám tak trochu mizí ze zřetele míra brutality, dehumanizace a ničivosti světové války s číslem jedna. Tato kniha Vám jí připomene s plnou silou. Vzpomínám se, jak pro mě před lety znamenala šok a jak jsme na základě její četby zaníceně debatovali s podobně "postiženými" jedinci o tom, zda byla první, nebo druhá světová válka opravdu horší a jestli třeba z pohledu frontového vojáka nebyla lepší ta první... Dneska už si uvědomuji absurditu podobných debat a žebříčků, ale i tak je mi především díky této knize jasné, že peklo, které prožívali vojáci na Sommě, či u Verdenu si třeba se stalingradským kotlem nijak nezadalo.
Kniha jako taková má strukturu podobnou odborné monografie o I. světové válce, od ní jí však oddaluje autorčina osobní zaujatost, která však v tomto případě vůbec není na škodu.
Jako seznámení s I. světovou, doplněk k Remarquovi a jiným tematicky podobným knihám, či jako doplněk k četbě odborné literatury o daném období doporučuji velmi vřele.