Zakotvená archa
Gerald Durrell
Knížka známého anglického zoologa pojednává všeobecně o problémech zoologických zahrad a ochraně ohrožených druhů zvířat.
Čekal jsem humorné příběhy o zvířatech ve stylu pana Herryota a byl jsem trochu zklamaný. Styl bych neoznačil jako humorný, spíše jen lehký. Jinak kniha pojednává o zoologických zahradách, především o té, kterou pan Durrell založil a provozoval. Nevím, jestli některé věci zde uvedené před padesáti lety ještě platí, ale důraz na ochranu přírody a ohrožených druhů určitě. Kdo má rád přírodu a touží po poučení trochu lehčí formou, bude spokojen.
Uspokojivé.
První přečtená kniha od Durrella. Úžasný dojem, krásné čtení, vtip střídá vážné téma o ochraně zvířat. V krátkém čtení dostatečně vysvětlen problém zoologických zahrad a jejich skutečný význam pro lidstvo. Pochopení potřeb zvířat a obdivuhodný zápal pro každičkého tvora vás vtáhne do knihy, jako kdybyste se o zvíře starali také.
1983 | Mluvící balík |
1986 | O mé rodině a jiné zvířeně |
2008 | Ptáci, zvířata a moji příbuzní |
1996 | Zahrada bohů |
1988 | Ostrov v nebezpečí |
Kniha je především kritikou zoologických zahrad. I když s textem lze souhlasit, přece jen jsem čekala něco trochu jiného.