Zálesácká kuchyně
František Alexander Elstner
Souhrn užitečných rad, jak náležitě upravit tábornické prostředí, zejména místo pro vaření a všechny potřeby s ním spojené, je autorem poskytován spolu s množstvím receptů na zálesáckou krmi, ale také na samostatné domácí pořízení jídla. Lze tu nalézt návody k přípravě našich běžných pokrmů i některých specialit a poučit se, "jak se bourá maso" a "jak se ruší zvěřina", jak čistit a připravit ryby a raky a o spoustě drobných, leč vynalézavých praktik. 28-093-70... celý text
Přidat komentář
Jako starý čundrák tuto knihu vlastním co v roce 1991 vyšla a další Elstnerovu knihu Dobrodružnou stezkou mám od dětských let, jsou to poklady, kterými rád listuji a vzpomínám na mládí a čundry na Kokořinsku a kolem Máchova jezera. Občas na chatě vnoučatům upeču kuře v Setonově hrnci, udělám ryby v alobalu zabalené v kopřivách, brambory v popelu.
Stejně jako vlkodlaq jsem hrdým majitelem druhého vydání z roku 1991. Naštěstí ta moje kniha prozatím drží pohromadě. Taky jsem za ni tehdy dal srdcervoucích 10 Kč.
Je to sice už taková nostalgie, ale mnohé recepty stále používáme. Nedávno třeba Živáňskou pečínku. Moc se mi také líbí názvy některých kapitol – například „Maminka není doma“ nebo „Máte rádi divočinu?“. My, co se neustále touláme po stále řídnoucích lesích, si v knize listujeme a oživujeme znalosti. Prostě paráda!
Já mám ještě tu starou malou zelenou knížečku, ze které se stal salát jen se na ni člověk podíval. Přečetl jsem si ji jen tak a i tak mě jako kluka bavila a baví do dneška. Líbí se mi zpracování a je to skvělý pomocník do kapsy. Postupně z ní zasvěcuji moje děti a učím je nejen vaření, ale i k lásce přírodě a správným a férovým zásadám.
Super knížka s monha povedenými recepty a užitečnými návody, které člověk dnes v pohodě využije v přírodě.
Vynikající kniha. I dnes má význam pro všechny bushcraftery a preppery. Dřív jsem býval zálesák, dnes jsem holt bushcrafter :-). Jsem hrdým majitelem (ručně sešitého, jinak už by se rozpadla) druhého zeleného vydání z r. 91
Moje čundrácká bible! Vlatním v salátovém vydání v zelených deskách, na zadní straně knihy uhlíkem sepsaný seznam věcí které nesmím zapomenout vzít sebou na čundr. S její pomocí se mi podařilo uvařit i buřtguláš bez buřtu a brambor či jsem se naučil zahušťovat improvizovanou omáčku rozdrcenou rýží... Ale není to jenom kniha o vaření, ale i o lásce k přírodě, a věcech, které se (nejen) ven hodí vědět...
Štítky knihy
příručky táboření kuchařské recepty zálesáctví, woodcraft vaření v přírodě
Autorovy další knížky
1991 | Vázání uzlů |
1976 | Motorové opojení |
1965 | Dobrodružnou stezkou I |
1959 | Dobrodružnou stezkou |
2006 | Zálesácká kuchyně |
Zálesácká kuchyně je krásná knížka, ve které se dozvíme spoustu informací jak přírodu nezničit a sami v ní přežít.
Každý správný tramp ví jak rozdělat oheň, protože ví co k tomu všechno potřebuje, ví co dobrého a jak si na ohni uvařit, jak si v přírodě třeba udělat ledničku... a pokud to někdo neví a chtěl by se to naučit, tato malá kapesní knížečka mu dá spoustu užitečných rad, k tomu přidá kulinářské recepty, návody a seznámí ho třeba i s herbářem...
Této knize je už řádka let, ale přesto je přesně stvořená pro každého současného i budoucího čundráka a milovníka přírody.
Knížky mám moc ráda, ale nejsou v mých zálibách na prvním místě. A pokud mám na vybranou jestli si číst, nebo jít do přírody, vyberu si stopro přírodu, protože příroda, vůně lesa a spoustu zážitků, to je pro mě dokonale a skutečně prožitý život.
Toto čtení doporučuji všem podobným nadšencům, budoucím trampům a lidičkám co se rádi něco o trampování dozví.