Zamatový králik

Zamatový králik
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532148/bmid_zamatovy-kralik-65cbbf420a7cc.jpg 4 176 176

Rozprávková kniha Zamatový králik sa radí ku klasickým a kanonickým dielam v rámci literatúry pre deti a mládež, pričom do zlatého fondu patria aj pôvodné ilustrácie Williama Nicholsona. Vo Veľkej Británii vyšla po prvý raz v roku 1921 a druhé americké vydanie o rok neskôr vo vydavateľstve George H. Doran Company s ilustráciami spomínaného W. Nicholsona prinieslo knihe zaslúžené široké uznanie. Zamatový králik je príbehom hračky, vypchaného králika, ktorý sa túži stať ozajstným, čo sa mu vďaka láske jeho majiteľa, malého chlapca, aj vyplní. Keď chlapec ochorie na šarlach, všetky jeho hračky musia byť spálené. Vďaka ozajstnej slze králika vyrastie kvet, z ktorého vystúpi víla, aby ho zachránila a navyždy premenila na ozajstného - teraz už pre všetkých. Rozprávka zdôrazňuje a potvrdzuje hodnoty dobra, dôležitosť empatie a lásky k okolitému svetu.... celý text

Pro děti a mládež
Vydáno: , Modrý Peter

Velveteen Rabbit, 1922

Gilnien
17.10.2024 5 z 5

Asi jako ostatní jsme se ke knize dostala díky čtenářské výzvě. Četla jsem ji svým dětem, ale ty to vůbec nebavilo. Ne tak mě, mě to velice oslovilo. Už vím, kde se Rowlingová inspirovala ve Vánočním prasátku.

Gaboskaaa
07.09.2024 5 z 5

Moc milé čtení pro děti s přesahem. Četla jsem jen díky čtenářské výzvě, ale přečtu i s dětmi :)

Pavlnka
29.08.2024 4 z 5

Také jsem četla v originále. Pěkné a milé. Prostě dětská kniha.

LenkaMacak
23.08.2024 3 z 5

Přečteno za chviličku v originále. Moje poslední kniha čtenářské výzvy. 3/5*

Maki229
16.08.2024 4 z 5

Útlá knížečka pro děti, já si ji s chutí přečetla díky Čtenářské výzvě.
Milé povídání nás zavede do světa hraček, pěkné pro mě na chvilku, pro děti na jedno odpoledne. Oceňuji i původní překopírované ilustrace z původního vydání z roku 1922.
Každé dítě si zaslouží svoji oblíbenou hračku do postýlky pro pěkné usínání.

janavom
13.08.2024 1 z 5

Přečteno v angličtině v rámci výzvy.
V dětství by se mi to líbilo.

martina.culik
13.07.2024 3 z 5

Já jsem z knihy rozpačitá. Buď je přeceňovaná, nebo mi něco zásadního uteklo. Příběh byl fajn, milý, ale nepřišel mi nijak výjimečný a proto moc nerozumím tomu vysokému hodnocení, které tu kniha má. Ilustrace mě taky nijak nenadchly a na dětskou knihu mi přišly spíš strašidelné, než milé. Podobně se ale s většinou čtenářů neshodnu ani u Malého prince, takže je to možná tím, že mi tento typ literatury nesedí. Četla jsem především pro doplnění do Čtenářské výzvy.

kotoulek
10.07.2024 4 z 5

Pěkná pohádka pro děti, i když ilustrace za mě nejsou úplně povedené. Mohli by být více dětské a roztomilé.

li-li-nka
02.06.2024 5 z 5

Milá malá knížka do čtenářské výzvy. Četla jsem ji v angličtině, moc hezký příběh.

DodyF
24.05.2024 5 z 5

Roztomilá dětská knížečka. Hlavní myšlenkou je, že se stáváme skutečnými skrze lásku ostatních. Příběh má dobrý konec, a to je to hlavní.

Andulino
26.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Králíček Sameťáček se na Databázi knih stal v roce 2024 hitem díky Čtenářské výzvě a Chandlerovi! :) Knihu jsem četla v angličtině, díky čemuž jsem si opět obohatila slovní zásobu. Je to milý krátký příběh, který obsahuje několik hlubokých myšlenek (že když jste skuteční, bolest vám nevadí, že láska z nás dělá ty skutečné bytosti a že nakonec budeme tím, kým být máme). Z pohledu dítěte bych ale tento příběh hodnotila spíše jako nevyhovující, vždyť obsahuje tolik strachu, smutku a osamocení. Navíc nevíme, jak to s králíčkem dopadne, jestli je šťastný a spokojený, jestli mu chlapec nechybí či jestli ho ostatní králíčci přijali. Poslední věta z příběhu mě ale samozřejmě dojala: "But he never knew that it really was his own Bunny, come back to look at the child who had first helped him to be Real."

evickakyticka
16.04.2024 3 z 5

Hezké, milé čtení pro děti. Jen ty ilustrace jsou takové nehezké...

Iva095
12.04.2024 5 z 5

K této knížce jsem se dostala jen díky čtenářské výzvě a jsem ráda, že jsem si ji přečetla.
Jedná se o kraťoučký milý dětský příběh, který potěší i dospělého člověka.

medlovice
19.03.2024 5 z 5

První knížka, kterou jsem celou přečetla v angličtině a líbila se mi , tak jsem si ji přečetla česky . A i když jsem dávno dospělá věřím, že to je celé pravda .

Marcik7
18.03.2024 5 z 5

Kouzelný příběh pro děti, kde si nějaké moudro najde i dospělý čtenář. Obsahuje půvabné původní ilustrace.

Fortuna7
13.03.2024 4 z 5

Dětská knížečka, která má zajímavou myšlenku, která by ale mohla být ještě víc rozvinutá.

iLuciferie
03.03.2024 2 z 5

Knížka sice s hezkou původní myšlenkou, která ale za mě byla naprosto nedostatečně využitá či zajímavě rozvedena. Původní vyzdvihované ilustrace mi navíc zážitek spíš zhoršily než zlepšily :D

Litocha
03.03.2024 3 z 5

Popravdě mě knížka příliš nezasáhla. Za myšlenku o opravdovosti, kterou věcem zajistí láska dítěte/člověka, si autorka zaslouží uznání, mnohem lépe ji ovšem uchopila a zpracovala Rowlingová. Tady mi nesedl konec, kde je ne úplně obratně dovedena ad absurdum.
Celý text na mě působil trochu strojeně, upachtěně. A korunu tomu bohužel nasadila předmluva, jsem poněkud citlivá na přepjaté, manipulativně optimistické texty podobného ražení. Za to sice autorka nemůže, ale můj postoj ke knize to bohužel ovlivnilo. Za mě tedy bohužel slabší průměr.

misssicccka
27.02.2024 5 z 5

Krasne a nadcasove.
Vypada to, ze to nejlepsi uz bylo napsano pred sto lety.
Nejen kralicek.

leny.wood
20.02.2024 3 z 5

Příjemná jednohubka, ale asi jsem moc velký cynik, protože jsem v příběhu žádnou hloubku nenašla.