Zamba: Život s králem zvířat
Ralph Helfer
Ralpha Helfera vždycky šokovala nesmyslná krutost při výcviku zvířat. Byl přesvědčen, že i tu nejnebezpečnější šelmu lze vychovávat laskavě a citlivě, pokud se s jeho výcvikem začne včas. Podle jeho názoru by zvíře mělo poslouchat proto, že má cvičitele rádo, a ne proto, že se ho bojí. Tuto teorii si s úspěchem ověřil ne čtyřměsíčním lvíčeti, které si přivedl domů. Ze Zamby se stala oblíbená filmová a televizní hvězda, mezi lvem a cvičitelem se vytvořilo velmi silné pouto. Autentická kniha líčí zážitky veselé, smutné i dojemné a nepochybně zaujme všechny milovníky zvířat.... celý text
Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: 2005 , AlpressOriginální název:
Zamba: The True Story of the Greatest Lion That Ever Lived
Nádherná knížka. Není jen o lvu, ale celkově o zvířatech. Autor úžasně líčí, jak se cvičila zvířata do filmu a jakou metodu si zvolil sám. Rozhodně mám o čem přemýšlet. Doporučuji všem, co by chtěli za mazlíčka lva, či jiné exotické zvíře.
Nádherný příběh... jedno oko nezůstalo suché. Skvělý autor, výborná knížka, od první stránky zajímavá. Jenom doporučuji.
Už je to pár let, co jsem tuhle knihu četla, ale je nezapomenutelná. Autorova láska ke zvířatům na mně tenkrát udělala obrovský dojem. Už to, jak se v dětství rozhodl rázně zatočit s alergií na zvířecí srst, bylo inspirativní. Bez zvířat si svůj život nedovedl představit, a tak už jako malý chlapec byl ochoten pro ně podstoupit takřka cokoli.
Velká část knihy se věnuje popisu natáčení filmů se Zambou i dalšími zvířaty a tomu, jak to udělat, aby se stres pro zvíře omezil nejvíc jak to jde. Ale jsou zde i úsměvné historky z autorova soukromí. Třeba jak si opatřit postel, která unese nejen mě, ale i lva?
Jenže každý den slunce nesvítí – a to doslova! Co když se přes ZOO plnou milovaných zvířat přežene povodeň? Na první pohled katastrofa. Ovšem v takových situacích se ukáže, že lidé – ale nejen oni – dovedou pomáhat.
Vlastně se mi ani nechce věřit, kolik se toho na 260 stránek této knížky vešlo! Určitě doporučuji všem milovníkům zvířat!