Na zámku Blandings (a jinde)
Pelham Grenville Wodehouse
Zámek Blandings série
Soubor humoristických povídek anglického autora doplňuje cyklus ze života členů svérázné hraběcí rodiny na venkovském zámku Blandings na počátku století. Hrdiny povídek jsou tak jako v předcházejících knihách nedovtipní lordi a zamilovaní nešikové z lepší společnosti, mazaní sluhové a bohatí příbuzní spolu s proslulou prasnicí Císařovnou. Prostřednictvím komických hrdinů a jejich ztřeštěných absurdních počinů se autor vysmívá konvenčnímu a konzervativnímu životnímu stylu anglické vyšší společnosti první poloviny 20. století.... celý text
Literatura světová Humor Povídky
Vydáno: 2001 , Jan Vašut (Vašut)Originální název:
Blandings Castle and Elsewhere, 1935
Mám ve velké oblibě nevtíravý a inteligentní humor v podání P.G.Wodehouse. V tomto souboru povídek se mi více líbily příběhy ze zámku Blandings, i když i ty z prostředí filmových ateliérů nebyly k zahození. Oceňuji také překlad Ladislava Smutka, který si dal na své práci opravdu záležet a výborným způsobem přetlumočil autorův květnatý jazyk do češtiny.
Absolutně skvělá kniha! Zábavná, plná jemného, inteligentního humoru. Přál jsem si, ať je těch stránek co nejvíc. Hrdiny Wodehousových knih nelze nemilovat.
Dokonalé! P. Wodehouse je opravdu mistrem pera a zápletek. :) Věřím, že divadelní hra dle námětu by byla nezapomenutelným zážitkem. :o)
Výborná kniha povídek, to nejlepší z neopakovatelného Wodehousova humoru. Čtenář se setkává se starými známými z předchozích autorových děl: lordem Emsworthem a jeho komorníkem Beachem či s panem Mullinerem a stálým osazenstvem výčepu Rybářské zátiší známým pod jmény Korbel, Šampus, Whisky s kapkou sody, Rum a mléko a Suché martini.
Skvělá kniha. Úžasná byla i divadelní adaptace, kterou jsem před lety navštívila v olomouckém divadle Tramtárie.
aristokracie, šlechta humoristické povídky anglický humor hrady a zámky
2009 | Letní bouřka |
1977 | Vlna zločinnosti na zámku Blandings |
2005 | Jedinečný Jeeves |
1982 | Až naprší a uschne |
1995 | Nedostižný Jeeves |
Trošku zklamání. Povídkám z Blandings se nedá nic vytknout, to prostě nemůže zklamat. Stejně tak Bobbie Wickhamová. Nicméně Hollywoodští Mullinerové se nějak nepovedli.