Zamilovaný ďábel
Jacques Cazotte
Půvabné dílko z konce 18. století, popírající osvícenské racionální teorie koketováním s černou magií v duchu pozdějšího romantismu. Hlavní hrdina Álvaro, šlechtic z dobré rodiny, zkusí na popud přátel vyvolat ďábla, který se mu ovšem zjeví v podobě krásné dívky Biondetty. Ta se do Álvara zamiluje, všemi prostředky ho svádí, vede s ním hovory o peklu, zemi a nebi a snaží se ho přesvědčit o svých nevinných úmyslech. Vyprávění nabité magickým kouzlem poezie a nádherných obrazů je záměrně drženo na hraně skutečnosti a snové vize.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2001 , Mladá frontaOriginální název:
Le diable amoureux, 1772
neseděl mi překlad v přítomném "průběhovém" čase
volil bych k vydání první variantu zakončení, tato třetí (na přání čtenářů), domnívám se, příběh a jeho poslání úplně zkazila
Vypočul som si ju ako audioknihu ale veľmi ma to nezaujalo. Napíšem to čo najcitilivejšie - poznám aj horšie knihy. :)
K této knize mě přivedl Dumasův klub. Ďábelské dílko, od kterého si moc neslibujte, ale rozhodně vám přinese příjemně strávený večer.
Budete "ďábla" litovat, podezírat a nakonec zjistíte, že všechno je jen klam.
Je ale příjemné vědět, že kdysi se muži nechali oblbnout jen na 95% :-)
Podle mého názoru na svou dobu pokrokové téma novely. Zajímavý jazyk i když místy utahané. Rušilo mě, že text nebyl nijak rozdělen ani na kapitoly...v jiném překladu byla kniha rozdělena alespoň na dva navazující celky. Některé povahové rysy a asi hlavně víra v nadpřirozeno se ani staletími nemění. Hlavní hrdina, ale ze spárů ďábla vyvázl nějak moc rychle a snadno.