Zapal svět
Louis de Wohl
V románovém životopise Františka Xaverského pro mládež i dospělé autor plasticky přibližuje nejen reálie světcovy doby (Portugalsko čestných křesťanů i křesťanských farizeů; místní náboženství s dušemi zkorumpovanými i dušemi žíznícími po živém Bohu; nesnáze, které v plnosti mohl František přemostit až mysticky v Božím Srdci), ale zejména osobnost Františka, který zakotven v Bohu se stal milovaným přítelem těch, ke kterým byl poslán.... celý text
Náboženství Biografie a memoáry Historické romány
Vydáno: 2023 , Refugium Velehrad-RomaOriginální název:
Set All Afire, 1953
Za mňa jeden z najlepších životopisov od autora. Začala som čítať bez predstavy ako to ten František Xaverský dokázal a teraz mám dojem, že je to predstaviteľné, uveriteľné a akosi - reálne. A bavilo ma to.
Tady dole plný počet bodu pro zkušeného de Wohla a nahoru prosba o přímluvu od jednoho neuvěřitelného vojáka Kristova!
2014 | Longinovo kopí |
2011 | Dobývat nebe |
2015 | Tiché světlo |
2014 | Nepokojný plamen |
2012 | Svatá Jana z Arku |
Další odškrtnutá položka na autorově seznamu - a vůbec ne špatná, i když se musím přiznat, že jako příběh mne bavily Františkovy začátky víc. Ale jeho zacílení a "tah na branku" k zapalování všech, se kterými se potká, bylo fascinující jiným způsobem - jestli bychom to neměli umět všichni... A bonusem je samozřejmě ucelený obrázek o postavě takového misionáře velkého formátu.