Zápas o Ameriku: Hlasy z rozeštvané země

Zápas o Ameriku: Hlasy z rozeštvané země
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/552254/bmid_zapas-o-ameriku-hlasy-z-rozestvane-zeme.jpg 4 23 23

„Trump to dělá pro Ameriku,“ říkají i po útoku na Kapitol jeho příznivci. Jak přemýšlejí a proč mu propadli? To ve Spojených státech šest let zkoumal coby zpravodaj Českého rozhlasu Jan Kaliba. Ale nejen to. Zajímalo ho, jak na své americké občanství nahlížejí původní obyvatelé a jestli znají Vinnetoua. Ptal se, proč potomci černošských otroků mluví o přetrvávajícím rasismu a co prožívají ti, kdo se do USA snaží dostat přes jižní hranici. Témata, která hýbou Spojenými státy nejen v dobách vyhrocených prezidentských kampaní. „Hlasoval jsem pro něj, a teď toho každým okamžikem děsně lituju. Myslel jsem si, že republikáni v Kongresu na toho chlapa dohlédnou. Jenže náš ústavní systém kontroly a rovnováhy nezafungoval a pustili jsme se do jízdy na tygrovi,“ vysvětloval českému zpravodaji jeden z těch voličů Donalda Trumpa, kteří se od něj postupně odvrátili. Chcete-li lépe porozumět dění v USA, neměla by vás tato audiokniha minout. Podkresové zvuky Český rozhlas.... celý text

jardacze
předevčírem 4 z 5

Velmi zajímavé příběhy a pohled na současné USA. Nejvíce mi asi zaujala poslední třetina knihy o emigrantech. Hvězdičku navíc dávám za možnost si tuto knihu poslechnout zdarma na mujRozhlas.

Aleš.R
03.01.2025 5 z 5

Podobně jako předloni vydaná kniha Davida Miřejovského nabízí i Zápas o Ameriku další fascinující pohled na bouřlivou a znepokojující situaci v dnešních Spojených státech. Velice silné čtení.

Pasadenka
18.10.2024 4 z 5

Knížka je sérií reportáží z Ameriky, které autor dělal pro český rozhlas v letech 2017 - 2023. A styl tomu absolutně odpovídá. Ale to není špatné, jen každému, kdo zná reportáže ze zahraničí z českého rozhlasu budou autorovy slova dobře známá.

Knížka je dělená do několika tematických celků, které mají na konkrétních příkladech lidí ukázat jejich nazírání na svět, nebo pouze zdokumentovat jejich život. Samozřejmě se nejedná o žádnou sociologickou práci a širší perspektivu nabízí právě pestrá paleta respondentů.

Zde autor volil ty nejvýraznější sociální témata, která se dotýkají života současné Ameriky. Jmenovitě fenomén Trumpa a jeho dopad na jednotlivce, jak v politické, tak profesní a osobní rovině. Dále pak se podíváme do některých Indiánských kmenů a jejich vyrovnávání se s minulostí. Kde plynule přejdeme k černošskému obyvatelstvu a zastavíme se i u dalšího fenoménu, tentokrát Floyda a BLM. Autor mimo jiné poukáže i na to, že rasové pnutí a segregace platí pro každého, kdo do ameriky přichází, a že na základě svého zjevu se automaticky zařadí do rasových kolonek a zažije si americký rasismus na vlastní kůži, ať už se zařadí kamkoli. Nakonec nevynecháme ani problém migrace a otřesné příběhy a systém, který se bortí pod návalem tolika lidí.

Celkově je to děsivá knížka. Amerika je hrozné místo plné skvělých lidí, ale zároveň plné nenávisti a utrpení. Proces vypořádání se s minulostí je teprve na svém začátku a díky otevřenosti soudobé společnosti dostávají hlas i skupiny, které byly do té doby přehlíženy, nebo upozaďovány. Je dobré nezapomínat na to, že USA není jenom velmoc, která ovlivňuje životy všech lidí na planetě, ale že je také tvořena obyčejnými lidmi na které dopadá složitá minulost a společenské napětí a současnost je stejně, ne-li víc složitá.