Zápisník abstinentky
Michaela Duffková
Přestat je těžké, ale nejtěžší je vydržet Detox a protialkoholní léčba je jako výstup na horu – poté, co je absolvujete, ještě zdaleka nemáte vyhráno. Nejdřív musíte bezpečně sestoupit do normálního života a pak vás už napořád čeká maraton zvaný abstinence. Michaela Duffková opět otevírá tabu ženského alkoholismu a vypráví o svém boji se závislostí. Jaké zažila zlomové momenty? Co se pro ni změnilo s narozením druhého dítěte? A jak těžké je abstinovat v zemi, kde je pití společenská norma?... celý text
Kniha už neni tolik o Míše, je tam vic příběhu lidi, kteří prošli podobnou cestu, což je zajimave, ale jinak se už tolik nedozvite. Opakuji se odstavce s prvni knihy + plus je tam pohled z doby potom.
Co se stalo poté, co Míša absolvovala léčbu? Jak těžké je nepít a jak se na ni dívá okolí? Nejen to nám zodpoví ve své druhé knize.
Předchozí kniha – Zápisník alkoholičky – mě rozhodně zasáhla, tak jsem se rozhodla, že si přečtu všechny tři díly. I tentokrát se zde dozvíme, kam až člověk může s alkoholem dojít, jak může dopadnout. Zároveň je kniha i inspirativní, neboť se ze začarovaného kruhu s alkoholem dá dostat. Dá to práci, ale možné to je.
Autorka v této knize porovnává některé příhody, o kterých jsme četli v prvním díle. A nyní nám k nim řekne svůj názor, když se na ně podívá střízlivýma očima. Tato kniha však rozhodně není jen o Míše, dostane tu prostor hned několik lidí, kteří se vyzpovídají z toho, jak se jim alkohol dostal do života a co všechno podstoupili, aby se od něj dostali pryč.
Musím se přiznat, že nejednou jsem se u knihy zamyslela nad tím, zda je mé občasné víno ještě v pořádku, nebo zda už to není za hranou…
Viděla jsem film, Zápisník alkoholičky a pak se dostala k této druhé knize. Není to lehké čtení, ale za mě hodně poučné.
Jak jsem již zmínila u první knihy, těžko se příběh posuzuje, když jde o autorčin život, o který se s námi formou knihy dělí.
V knize se mi líbilo zapojení jiných lidí a jejich zkušenosti s alkoholem, ale jinak mi obsah přijde hodně strohý, asi bych čekala obsáhlejší knihu. Ale samozřejmě i tak díky autorce, že se s námi podělila o zkušenosti, že nechá čtenáře nahlédnout do reality, která není tak jednoduchá jak se může zdát. Jediné co mne stále nepřesvědčilo je vztah s manželem, ale samozřejmě když na něm pracují a cítí se v tomto vztahu dobře, tak budiž jim přáno štěstí :-) a spokojený rodinný život :-)
První díl jsem nečetla, zaujaly mě spíše příběhy ostatních (kterých je po detoxu zlomek) a zase jsem přemýšlela, co všechno se kolem nás děje pod vlivem drog a alkoholu, jak jsou všude reklamy, billboardy a letáky na alkohol. Jak vlastně v Česku a v médiích platí,kdo pije je veselý a super parťák. Jak směšné jsou tresty a při jednání pod vlivem drog a alkoholu. Jak tenká je hranice, kdy do toho může někdo normální spadnout (matka od rodiny) a jak těžko se vrací zpět. Jak účinná je léčba. Ještě horší je povědomí jeho rodiny a veřejnosti o tom, jak se s takovým člověkem bavit a začlenit ho, aby vydržel abstinovat.
Alkoholismus a k tomu další závislosti spojené.. kdo nezažije, asi nepochopí.. obdivuji Míšu, že se z toho dokázala "vyhrabat", i když ta cesta byla hodně trnitá.. mám zkušenost ze strany pozorovatele, není to vůbec nic hezkého.. bohužel dotyčná osoba si nikdy nepřiznala, že má problém a bohužel i to tak vše dopadlo, už není mezi námi :-( Zpovědi v této knize, v tomto zápisníku, jsou opravdu strašné, jak je jednoduché do těchto sr*ček spadnout.. ne všechny příběhy končí tragicky, jen je zapotřebí si přiznat, že "Mám problém, potřebuji pomoc, chci s tím něco dělat a bojovat." Kéžby to tak bylo jednoduché.. Mám husí kůži, jen si vzpomenu na všechny ty nepříjemné situace, které jsou s alkoholismem spojené :-(
Příběhy lidí byly poučné. Obě Míšiny knížky jsem poslouchal ve formě audia krátce za sebou. Vadilo mi, když se tam opakovaly části z předchozí knížky, přiznám se, že jsem nepochopil proč to tak je. Už nechci o alkoholu radši nic číst, když tak dělám, piju.
Zatímco předchozí zápisnik pojednával jen o problému autorky, ten další už nám nabídne sondu nejen do jejího pokroku, ale také příběhy mnohých dalších závisláků. Neřekli byste, co všechno spustí závislost na návykových látkách, alkoholu a jak je těžké se z toho vyhrabat. Ale důležité je, že to jde.
Audiokniha
I když v první knize mi přišel příběh Míši o něco zajímavější, tak tady oceňuji především to, jak dokázala popsat, že i po "vyléčení" je to nadále vlastně již celoživotní boj, nejen její vlastní, ale i jejího okolí.
Velkým oživením vyprávění jsou pak příběhy ostatních souputníků.
V knize pro mě byly zajímavé příběhy jiných abstinentů. Autorčiny pasáže byly různé, některé zajímavé, jine min. Vnímám velký posun autorky ve vyjadřování a ve stylu psaní.
Zápisník alkoholičky jsem nečetla, tato kniha byla tudíž mým prvním "setkáním" s autorkou. Ačkoli jsem od zdejšího hodnocení očekávala něco jiného, kniha mě velmi mile překvapila a nutila číst dál. Skutečné příběhy lidí, jež dýchají z řádků, jsou velmi silné, místy jsem při četbě měla husí kůži. Dozvěděla jsem se spoustu nových věcí a cítím, že mi Zápisník abstinentky rozšířil povědomí o problému alkoholismu.
Je mi sympatické, když se člověk, který má nějaký problém, rozhodne svou svízel řešit a zároveň motivovat ostatní k tomu, aby udělali totéž. Ať už se jedná o blogy, instagramové účty či jiné platformy (a ať už se jedná o tento nebo o úplně jiný problém) - věřím, že šířit o něm povědomí a jít příkladem má smysl.
Autorce (a stejně tak i ostatním, kteří se podělili o své příběhy) přeji mnoho štěstí, sil a optimismu do života. :)
Musím napsat, že druhá kniha od Míši Duffkové mě tolik nezaujala jako její prvotina.....ale i tak se mi kniha četla velmi hezky.
zápisník alkoholičky jsem nečetla, šla jsem rovnou sem :-), myslím, že ten kdo tím neprošel či neprochází, ať už pití (či jiná závislost) samo či soužití s člověkem, který pije, stejně nemá šanci pochopit. protože nikdo nedokáže pochopit, proč je bližší láhev než dítě nebo že za láhev všechno. literárně mi to přijde napsané pro lidi, a doufám, že kniha bude mít ten účinek, jaký autorka zamýšlela.
Ze zapisniku alkoholicky jsem mela pomerne rozporuplne pocity. I presto jsem si precetla Zapisnik abstinentky. Vlastne jsem necekala nic moc, tak jsem ani nebyla zklamana. Velkou cast knizky zabiraji pribehy dalsich alkoholiku, a take uryvky z prvni knizky. Zbytek jsou takove blogove uvahy, na knizku mi to prijde dost malo.
Kniha se velmi dobře čte, ale není to už ono, jako zápisník alkoholičky. Na knize mě nejvíce bavily pasáže, kdy svoje příběhy vypravovali abstinující alkoholici.
ženy paměti, memoáry alkoholismus osudy žen podle skutečných událostí
2020 | Zápisník alkoholičky |
2021 | Zápisník abstinentky |
2024 | Zápisník nealkoholičky |
První díl této knihy se mi líbil, krutá realita alkoholismu bez růžového obláčku.
Proto jsem se s nadšením pustila do této knihy. Byla jsem zvědavá, jak se Míše daří, co se děje v jejím životě. No, bohužel jsem se toho moc nedozvěděla.
Myslím si, že je důležité zmínit, že o životě Míši už toho v knize opravu moc není. Místo toho na nás čekají příběhy lidí, kteří s alkoholismem bojovali a bojují.
Na první dobrou jsem byla lehce zklamaná, přece jen jsem čekala něco trochu jiného. Ale nakonec se mi i tato kniha líbila.
Některé příběhy byly zajímavější než jiné, leč ale všechny velmi smutné a poučné.
Obdivuji všechny, kteří nad svými démony dokážou zvítězit i ty, kteří si dokážou připustit, že je nějací sužují.
Tuhle knihu vám ráda doporučím.