Zapomenuté české kostely – Po stopách umírající krásy
Tomáš Koutek
Putování za zříceninami českých kostelů přidává poznávání naší krajiny zvláštní rozměr. Velká většina zaniklých či zanikajících sakrálních staveb stojí v krajině postižené vykořeněním a ztrátou paměti – v pohraničí, vysídleném po válce, v pustinách vojenských újezdů a obvykle v místech, která vyvolávají melancholii a pocit opuštěnosti. Kostely zanikaly v našich končinách v několika etapách – v husitských válkách, po josefínských reformách koncem 18. století a také v letech 1948–1989. Seznámení s mizejícími skvosty kulturního dědictví pomáhá pochopit historii národa a poučit se z ní. Putování za zaniklými kostely, které autor osobně navštívil a vyfotografoval, nabízí i zajímavý program pro víkendové nebo prázdninové výlety.... celý text
Podle téhle knížky už několik let putuju po českých krajích, chodím se pomodlit na místa, kde už dnes Pána málokdo uctívá. A je povzbuzující vidět, že s budovami nehýbe jen zub času a povětří, ale i pozitivní lidské úsilí, naposled třeba v případě kostela Všech svatých nedaleko kolínského nádraží. Snad se zásluhou autora dostanou víc do povědomí lidí a kdo ví, snad se i pár dalších dočká oživení. Kdo někdy viděl ty nezapomenuté - neratovský poutní kostel, esoteriky milovaný a nikdy nedostavěný Panenský Týnec nebo třeba zříceninu kostela svatého Prokopa u Krupky, spojenou s pietním místem pochodu smrti, ví, že ani ruiny nejsou nezbytně na odpis.
Zajímavá kniha, která ve mně probudila chuť jít si ty polorozpadlé a rozpadlé kostely a kaple taky vyfotit. A oživila vzpomínky na sv. Linharta u Varů.
2011 | Zapomenuté české kostely – Po stopách umírající krásy |
2014 | Románské kostely Čech |
2008 | Nejkrásnější české rybníky |
2003 | Městské brány v Čechách |
2016 | Čeští biskupové a arcibiskupové |
Krásná kniha, která člověka donutí k putování po zaniklých kostelích a zříceninách a poznávání krás zemí českých