Zastávka mrtvých

Zastávka mrtvých
https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/287613/mid_zastavka-mrtvych-XQ0-287613.jpg 4 3 3

Dramatický příběh ze severočeského pohraničí na podzim r. 1938. kdy se hrstka Čechů - příslušníků Stráže obrany státu i clvilních obyvatel brání na malé železniční stanici přesile zfanatizovaných henleinovských ordnerů

MP91
30.04.2017 4 z 5

Es kommt der Tag. Během dne po sobě střílí sousedi a kamarádi, zmanipulovaní politickým nátlakem a propagandou. utlačovaní sudetští Němci mají konečně šanci se pomstít trýznícím Čechům...
x
Dlouho sledované napětí německy mluvících obyvatel okolí Varndorfu, podivný odchod několika německých sousedů do Reichu a jejich blyštivý návrat v roli vůdců Ordnérů zmanipulovaných, aby likvidovali české pohraničníky a finanční stráž, jen aby nemuseli umírat příchozí němečtí vojáci..

Zkrátka kniha popisující temnou a snad nejvíce napjatou dobu moderních dějin, kdy během několika měsíců od květnové mobilizace roku 1939 se mění poměry a chování všech žijícíích v pohraničí. Autor je nejen v této knize mistr politického náhledu ze všech stran. Možná až příliš protěžovaný interbrigádista a zarytý komunista, váhající kapitán platící životem za svou liknavost postavit se Němcům a další osudy. Frýda se vyžívá v popisu děje z pohledu několika postav a je z něj jasně cítit nesouhlas s postoupením hraničního území.

Kdo dočetl až sem, knihu doporučuji. Dá se sfouknout za jeden večer a opět nás poučí, že takovouto situaci, kdy bychom kvůli politickému nebo rasovému názoru museli pozvednout zbraně proti naším blízkým, nikdy nesmíme znovu dopustit..