Zavolejte sestřičky
Jennifer Worth
Kniha autentických vzpomínek na autorčino mládí, kdy v 50. letech 20. století pracovala na londýnském předměstí jako porodní asistentka. Zachycuje dobovou atmosféru: poválečnou bytovou nouzi, početné rodiny žijící ve stísněných bytech (v nichž prakticky bez výjimky probíhaly i porody), složité rodinné poměry i tvrdý život v East Endu, kde po válce panovala neuvěřitelná chudoba a děti si hrály v kráterech po bombách. Autorka líčí osudy žen a dívek, s nimiž se setkala, i tehdejší situaci v Londýně. Podle knihy vznikl úspěšný seriál BBC.... celý text
Literatura světová Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: 2014 , Ikar (ČR)Originální název:
Call the Midwife, 2002
Odvážné ženy, které pomáhaly v těžkých podmínkách přivádět na svět děti. Viděla jsem nejdřív film a těšila jsem se na knihu. Zajímavá, jsem ráda, že jí mám.
Tuto knihu by mě nenapadlo si přečíst, nebýt čtenářské výzvy. Z několika tipů v diskuzi jsem zvolila právě tuhle a udělala jsem dobře. Skvěle se četla, byla velmi zajímavá a vtipná. Rozšířila jsem si obzory o další zajímavé téma :-)
Zajímavé téma, zpracování už méně. Několik stran vyprávění, několik stran faktů z historie porodnictví, takhle kdyby autorka pokračovala déle než jen několik úvodních kapitol, byla bych spokojená. Ty osobní věci se mi zdály nadbytečné (koupání v moři). Jsem ráda, že příběhů a porodů v knize není příliš mnoho, takhle je každý jedinečný a zapamatovatelný. Některé jsou ale pojaté příliš zeširoka (seznámení s Mary a detailní scény z nevěstince). I mne nejvíce zaujal příběh Conchity.
Jsem ráda, že jsem dostala knihu do ruky. Jestlipak by dnes bylo možné odmítnout převoz nedonošeného sedmisetgramového dítěte do nemocnice? Matka jedná podle svého instinktu, navzdory všem zkušenostem odborníků a přesto jedině správně. Ne vše lze popsat slovy a naučit se z učebnic nebo praxe.
Autorka nám popisuje poválečná léta v Londýně , kde pracovala jako porodní asistentka a za pomoci jeptišek od Svatého Rajmunda, pomáhala ženám při domácích porodech. V knize nám popisuje příběhy žen a dívek a jejich těžký život v době, kdy bylo spoustu chudoby , s kterou se musely vypořádat. Nejvíce se mi líbil příběh Conchity- Španělky , která si vzala za manžela Angličana ,jejich manželství bylo velmi šťastné ,asi právě proto , že Len neuměl španělsky a Conchita anglicky . I přesto spolu žili šťastně , měli spoustu dětí , o které se vzorně starali a Conchita by za své děti dýchala. Pěkná kniha.
Občas se ptám proč, u některých knih je obálka a název většinou zajímavější než samotná kniha. Nikdo nemůže popřít zajímavě zvolené téma, ale to zpracování!!!
Kompozičně je kniha rozložena na příběhy těhotných a rodících žen z anglického Poplaru, jeptišek při Kostele Svatého Rajmunda Nenarozeného - porodních asistentek a všechny je spojuje mladá zdravotní sestra a porodní asistentka Jenny.
Upřímně mi Jenny v celém příběhu vlastně překážela - její postava (tedy autorka knihy) je prostě tuctová a nudná a kdyby se z děje vypustila, tak by mi tedy rozhodně nechyběla. Pokud to mají být vzpomínky, tak proč o Jenny vlastně nic nevíme - jen v náznaku se dotkne své nenaplněné lásky (ani netušíte ke komu, proč nenaplněné ??) a knihu ukončuje tím, proč začla číst evangelia. A mezitím nic, její život jako by byl slepený jen těmi porody, ke kterým jen přišla a zase odešla. V některých pasážích jsem měla nutkavý pocit knihu odložit, ale nakonec jsem vytrvala (kdyby ne určitě už bych ji nikdy neotevřela).
Mnohem zajímavější byly příběhy některých žen (Conchitta, Mary, p. Jenkinsová) - ty sami by si jistě zasloužili knižní zpracování, neb jejich život i když byl obyčejný, tak ve své podstatě se stával neobyčejným.
Mám pocit, že opět někdo využil toho, že seriál BBC je povedený, tak určitě všichni budou brát i knihu, ale opravdu šlo jen o námět, nápad, myšlenku.
Pěkná kniha s příběhy z poválečného Londýna pro ženy o porodech a lidech :-) Jediná kniha tohoto druhu, kterou jsem přečetla a u toho zůstanu. Nedoporučuji těhotným, protože po přečtení bych se toho porodu víc než bála.
Tato kniha se mi velmi líbila. Ze začátku jsem se toho bála, že to budou spíš povídky, které nemusím.
Nakonec to byl ale krásný příběh a témata dost zajímavá. Po dlouhé době dávám nějaké knize 5 hvězdiček.
Kniha je po obsahové stránce nesmírně zajímavá, ale je patrné, že autorka (nebo překladatel) není žádná spisovatelka. Ale patří jí velký dík, neboť dala vzniknout báječnému seriálu s takřka pohádkovou atmosférou (seriál Call the Midwife mohu doporučit mnohem víc než knihu, překypuje lidskostí, jakou dnes už neuvidíme. Také do určité míry vybízí k zamyšlení, zda život v oněch těžkých časech nebyl víc k žití, než je tomu dneska. Ovšem žánr nebude asi zajímavý pro muže :)
Úžasná kniha vzpomínek. Některé příběhy mě dostali, jiné rozesmále a další šokovali. Velmi se mi líbilo, kolik věcí jsem se dozvěděla East Endu, o tamějších lidí a o porodnictví v tehdejších těžkých časech. Je neskutečné, jak moc se změnil svět za posledních padesát let!
Velice zajimava kniha a po dlouhe dobe zase jedno netradicni tema, amatersky styl kterym byla knizka napsana mi vubec nevadil, spise naopak to dodavalo knizce nadech opravdovych vzpominek
Styl vyprávění slabší, ale dozvíte se hodně o Londýně (Docklands) 50. let z pohledu mladé porodní asistentky. Určitě stojí za přečtení, četla jsem horší autobiografie od nespisovatelů, tato kniha patří mezi ty lepší.
Jako seriál to musí být hodně pěkné, téma je velmi zajímavé. Ale literární kvalita je bídná. Často se opakují vzpomínky, skoro by kapitoly mohly být uzavřené příběhy, ale to zase nejsou. Škoda, že to po autorce někdo nepřepsal do literárního textu. Ale přečetla jsem to ráda.
Anglie Londýn zfilmováno 50. léta 20. století zdravotní sestry chudoba, bída autobiografické prvky porodnictví porodní asistentky
Příběhy jsou úžasné, současně jsem sledovala i seriál, který nemá chybu a zaujal mě mnohem více. Stojí za přečtení. Tehdejší způsoby porodů jsou fascinující a pro nás nepředstavitelné :-)