Zavolejte sestřičky přehled

Zavolejte sestřičky
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/210916/bmid_zavolejte-sestricky-r39-210916.jpg 4 251 251

Kniha autentických vzpomínek na autorčino mládí, kdy v 50. letech 20. století pracovala na londýnském předměstí jako porodní asistentka. Zachycuje dobovou atmosféru: poválečnou bytovou nouzi, početné rodiny žijící ve stísněných bytech (v nichž prakticky bez výjimky probíhaly i porody), složité rodinné poměry i tvrdý život v East Endu, kde po válce panovala neuvěřitelná chudoba a děti si hrály v kráterech po bombách. Autorka líčí osudy žen a dívek, s nimiž se setkala, i tehdejší situaci v Londýně. Podle knihy vznikl úspěšný seriál BBC.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Ikar (ČR)

Call the Midwife, 2002

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zavolejte sestřičky. Přihlašte se a napište ho.

martina.culik
13.07.2024 4 z 5

Čekala jsem jednolitý román, ale jedná se spíš o soubor jednotlivých příběhů a vzpomínek, jak je uvedeno v podtitulu knihy. Možná kvůli mému jinému očekávání mi trvalo, než jsem se do knihy ponořila.
Jednotlivé kapitoly jsou téměř samostatné a možná proto se některé informace v knize víckrát opakují. Každopádně je to zajímavý pohled na poválečný Londýn a poměry v chudých čtvrtích. Určitě doporučuji kromě knihy i seriál na její náměty.

Clara_C
04.07.2024 5 z 5

Moc pěkně poskládané vzpomínky na období po válce v Londýně. Nedělám si iluze, že jinde to bylo lepší. Mnohde je to ještě na podobné úrovni jako kdysi. Jenom my si neustále na něco stěžujeme a vůbec netušíme, jaký skvělý, pohodlný život vedeme.
Číst o podmínkách mnohočetných rodin v zajetí nevěstinců, nemocí a špíny, představa v tom rodit a vychovávat děti byla naprosto příšerná.
Příběh Conchity a jejích 25 dětí, jejího mateřského pudu, kdy věděla co má dělat se svým předčasně narozeným synkem, je v dnešní moderní době neuvěřitelný. A přesto v něm bylo hodně k zamyšlení. V současnosti se natolik vzdalujeme přirozenému chování a selskému rozumu, až o podobné samozřejmosti přicházíme. A to je škoda.
Hodně lidská kniha, smekám nejen před autorkou.

Copánie
04.05.2023 5 z 5

Vřele doporučuji anglický originál + další dvě nepřeložená pokračování. Občas pro mě bylo obtížné se ztotožnit s povahou hlavní postavy, tedy autorky, nicméně mi po přečtení zůstává skvělý literární zážitek a plno pozitvních dojmů.

Kniha Zavolejte sestřičky v seznamech