Zavřená truhla

Zavřená truhla
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/548230/bmid_zavrena-truhla.jpg 4 243 243

Hercule Poirot, jedinečná postava světové detektivní scény, jež letos oslaví sto let od okamžiku svého zrodu, se po úspěchu Vražd s monogramem vrací s novým případem z pera Sophie Hannah. „To, co vám hodlám sdělit, bude pro vás šok…“ Těmito slovy uvítá lady Athelinda Playfordová – slavná spisovatelka dětské literatury – svého právníka, který se stará o její závěť. Zatímco se hosté sjíždějí na její sídlo Clonakilty, lady Playfordová se rozhodne u slavnostní večeře oznámit, že hodlá vydědit oba své potomky a veškeré jmění odkázat osobě, které zbývá jen několik týdnů života… Na sešlost pozvala lady Playfordová i dva muže, s nimiž se nikdy nesetkala – slavného belgického detektiva Hercula Poirota a jeho přítele, inspektora Edwarda Catchpoola ze Scotland Yardu. Ani jeden z nich netuší, proč jsou tu… až Poirot začne mít podezření, že hostitelka očekává vražedný útok. Proč je ovšem potom tak odhodlaná provokovat kohokoli, pokud předpokládá, že je přítomen někdo, kdo se chystá zabít? Jakkoli se tomu Poirot snaží zabránit, zločin je nakonec spáchán…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: audiokniha , Tympanum

Closed Casket, 2016

Interpreti: Martin Hruška

cukrovka
12.11.2017 3 z 5

Příběh mě úplně nenadchnul. Nechápu proč se známá spisovatelka nechala klamat chronickým lhářem a ještě změnila závěť v jeho prospěch. Hercule Poirot není tím jak ho známe. ACH to prostě není.

Len2očka
31.10.2017 4 z 5

Oproti knížce"Vraždy s monogramem"příjemné překvapení.Spokojenost.

RSR
22.10.2017 4 z 5

Detektivka to vůbec není špatná. Jsou tam znaky, které připomínají zápletky Agathy Christie, omezený prostor, jen určitý počet osob, ale Hercule Poirot to prostě nebyl. Jeho chování mi nepřipomínalo Poirota, jak ho znám z originálů. Celkově ale hodnotím pozitivně.

Simi
01.09.2017 4 z 5

(AUDIOKNIHA) Pro mne se tenhle díl povedl a myslím, že autorka má našlápnuto směrem k ACH. Problém spíš mám s načtením. Nějak mi interpret nesedí a možná to ovlivnilo můj názor na první díl. Načtení Vraždy v OE bylo perfektní a uvítala bych podobný tón. Doporučuji spíše číst a já to udělám u příštího dílu také.

GabrielleE
07.08.2017 4 z 5

Knížka nebyla vůbec špatná. Líbil se mi příběh a hlavně miluji Hercula Poirota.
Ale Agatha Christie to prostě není. Ta je jedinečná.

Vesmich
04.07.2017 1 z 5

Po hodině a půl čtení mi bylo zřejmé, že se nechci dozvědět nic dalšího a je mi jedno, proč ta bába všechny štengruje.

syskas
27.03.2017 4 z 5

Výborná detektívka, pekne zamotaná. Akurát tento Hercule Poirot stále nie je Hercule Poirot od Agathy. Keby si autorka vymyslela svojho vlastného detektíva, tak pokojne dám 5*.

katy87
12.03.2017 2 z 5

Veliké zlepšení od předchozího dílu (Vraždy s monogramem), poměrně čtivé a ne tak roztahané, nicméně dech to nevezme. Poirot není vykreslen úplně přesně jak ho známe, v průběhu celé knihy lze identifikovat jasné stopy, které do knihy autorka explicitně kladla. Četla jsem, že o této knížce autorka řekla, že jde o její zatím nejgeniálnější zápletku. Zatím ani ta nesahá Agathě ani po kotníky :-(.

hledaseniki
04.03.2017 3 z 5

Jako milovník Poirota jsem si nový díl nemohla nechat ujít a to i přesto, že ho nenapsala má milovaná Agatha Christie. Sophie Hannah se vrací s belgickým detektivem už podruhé a královně detektivek se snaží přiblížit, musím říct, že tím kam příběh zasadila - na venkovské sídlo, kde je určitá skupina osob a pochopitelně dojde k vraždě. Tak v tomhle bodě mi to Christie hodně připomínalo, jenže jakmile se na scéně objevil Poirot, nebyl to on. Nechal si skákat do řeči, každý věděl víc než on a co víc, ani ho to nepohoršovalo a až když se příběh blížil ke svému konci, tak to byl ten správný Poirot jak ho dobře známe a milujeme, jinak to byla pouze snaha o to napodobit jeho vrtochy. Nechápejte to špatně, ono je to čtivé, rychle to odsýpá, ale pokud jde o tu závěrečnou pointu, tak to nebylo ono, přiznám se, že jsem vraha odhadla už někdy v polovině a pak už jsem jen doufala, že to tak nebude. Autorka totiž klade stopy příliš okatě a tak když se tam jen tak mimochodem o něčem někdo zmíní, tak Vám dojde, že to nebude jen tak náhodná zmínka, ale že to vede k rozluštění záhady. Navíc postavy jsou prazvláštní, hlavně co se povah týče, protože tam najdeme jen hysterky, sobce a vlastně k nikomu nemůžete chovat přílišné sympatie. Navíc mi přišlo, že Poirot tam ani tak často nebyl nebo jsem měla alespoň ten pocit, protože mi přišlo, že každá postava dostala větší prostor než -li on. Sophie Hannah je rozhodně nadaná autorka, píše čtivě a detektivky nebo krimi jí nejsou cizí, jenže s Poirotem si ukousla větší sousto a kdyby vymyslela vlastního detektiva věřím, že by knížka byla úspěšnější a hodnotnější. I když tam od minulého dílu jistý pokrok je, alespoň co se zápletky týče a i když to je čtivé, pořád mi to nestačí a pokud jde o mého oblíbeného Poirota, rozhodně nehodlám přivírat oči. Agatha Christie je jen jedna!

sarka45
16.02.2017 3 z 5

No, paní Agatha Christie to není, ale je to příjemné, čtivé, oddychové čtení.

TomTomis
15.02.2017 3 z 5

Kniha se mi líbila jako oddechovka. Svižné dialogy, rychlost děje. Nic složitého. Přitom se docela podařilo, aby na nás dýchla atmosféra knih od Agathy. Místy jsem se i docela zasmál, pobavil. Pokud vyjde další kniha napodobující Agathu, zřejmě neodolám. Musím však říci, že jsem dostal nějak chuť si některou z knih od Christie zopakovat a mít poněkud lepší srovnání:) Přece jen je to už dávno, co jsem četl pravou Agathu.

natkaf
05.02.2017 3 z 5

Z této knihy mám velmi rozporuplný dojem. Na jednu stranu to byl velmi dobře vymyšlený příběh s detektivní zápletkou, na tu druhou to prostě nebyl můj milovaný Poirot. Kniha se četla jednoduše, děj rychle ubíhal, ale občas mi některé věty nebo i celé odstavce přišly velmi krkolomné a těžko pochopitelné (možná to bylo kvůli překladu). Co se týče postavy Hercula, též jsem na rozpacích. Občas jsem měla dojem, jakoby autorka vzala popis detektiva přímo od Christie a jen si ho přisvojila, a hned stránku na to se Poirot prostě nechoval jako Poirot (třeba co se týče urážení lidí). Kdyby si autorka, podle mého názoru, vymyslela do tohoto příběhu svého vlastního detektiva, kniha by byla lepší. Neměla by sice takovou prodejnost, ale byla by cennější. Do dalších knih z téhle série se pouštět nebudu a knih od Agathy si odteď vážím ještě víc.

domi6006
21.01.2017 4 z 5

Hezky napsané někdy se mi to zdálo až vtipné (ale to asi jenom mě). Vystihla přesně typ Hercula Poirota. Rozřešení bylo překvapivé až jsem měl bradu stejně nízko jako ten seržant ODweyer.

anickalysano
03.01.2017 4 z 5

Určitě lepší než první díl, který byl zbytečně překomplikovaný na konci. Tady začal Hercule vysvětlovat přesně akorát. Postupně hezky roste napětí a odhaluje se o každém více a více. Styl psaní je rozhodně Agathe Christe velice blázký. Stále se ale nemůžu rozhodnout, jestli byl motiv výborný, neovyklý, nečekaný, nebo vařený z vody.

laepus
27.12.2016 5 z 5

Musím plný počet - je to totiž vynikající detektivka, za kterou (a to říkám s plnou vážností milovníka Agathy Christie) by se nemusela vůbec stydět ani Agatha. Uzavřený prostor šlechtického sídla. Nedovtipní irští policisté. Fůra podezřelých. Zamotaný, ale srozumitelný děj i řešení případu. Příjemná délka knihy. Dostatek (základní) psychologie postav. Občasné humorné hlášky. Vraždy s monogramem byly dobrá detektivka, ale nebyl to zkrátka a dobře Poirot. Tady je to vynikající detektivka a navíc je to opravdový Poirot.

Joges
23.12.2016 4 z 5

Většina děje se jako obvykle odehrává v uzavřeném sídle, zřídkakdy se postavy odeberou na přilehlou zahradu, jedou do města nebo přespí v hotelu. Úvahy, řeči a promluvy si tu jako tenisový míček přihrávají nasazený policejní vyšetřovatel, Edward Catchpool, Hercule Poirot a občas i ostatní obyvatelé sídla Clonakilty společně s majitelkou lady Playfordovou. Oproti předchozímu dílu, který byl poněkud dobrodružnější, se zde autorka více přiblížila Agathě Christie i šedým buňkám mozkovým a příběh, úvahy i pátrání vyšroubovala do nečekaných závěrů. Možná vám na konci knihy i spadne brada.

alfinha2321
04.12.2016 4 z 5

První knihu od této autorky jsem nečetla, takže jsem neměla s čím srovnávat (navíc mám pocit, že jsem ostuda a nečetla jsem ani jednoho Hercula od Agathy). A musím říct, že patřila k tomu lepšímu, co jsem poslední dobou četla - ráda jsem se vracela ke čtení a knihu jsem brala do ruky i jindy než jen před spaním, jako to obvykle dělám. Zajímavá detektivka, kdy do poslední chvíle netušíte, kdo je vrah - resp. zrovna v tomto konkrétním případě se domníváte, že vrahem může být v podstatě kdokoliv :) Na pět hvězdiček to není, ale solidní čtyři si kniha zaslouží.

Modrina
03.11.2016 5 z 5

Po přečtení první knihy jsem se zařekla, že další už si nepřečtu. Jak bylo řečeno v nějakém komentáři u jiné knihy - život je příliš krátký na to, abychom četli špatné knihy. Jenže... Zavřená truhla mě dlouho nechávala chladnou, seznam knih na přečtení mám i tak dost dlouhý, jenže ve mně trochu hlodala zvědavost. A když jsem narazila na velmi podstatnou slevu, byla kniha moje. :) A nelituji. Zápletka, chování postav, popis detektiva Catchpoola, jenž mi v prvním díle neskutečně pil krev, konečné vysvětlení - nikde mi nic nevadilo. Takže jsem si o autorce poopravila mínění a další knihu budu patrně vyhlížet. :)

zuzana2599
30.10.2016 5 z 5

Dočetla jsem skvělou detektivku ve stylu Agathy Christie. Sophie Hannah výborným způsobem oživila postavu legendárního Hercula Poirota, vytvořila tu pravou atmosféru knih Agathy Christie a já za sebe můžu jen říct, že mě kniha bavila a strávila jsem při jejím čtení pár hezkých chvil.

milunka21
20.10.2016 5 z 5

Moje první kniha o Herculu Poirotovi.Vždycky jsem ho v tv hlatala jako blázen a teď jsem si ho poprvé přečetla a ještě ke všemu ne od Agathy a musím říct, že to bylo naprosto dokonalé.Dokonce mnohem lepší než seriál.Musím si všechny knihy o něm nakoupit. :-)

Sophie Hannah
anglická, 1971