Zážitky z karantény
Halina Pawlowská
I když se svět do pekel řítí, tak lze pořád šťastně žíti! Co si počala Halina Pawlowská, když ji koronavirová karanténa na tři měsíce uvěznila v jedné domácnosti s dcerou, zetěm, vnukem, přítelem, tchyní, synem, sestřenicí a dvěma psy? Začala si vést deník o tom, jak bez úhony přežít i situace, které jsou na zabití!
Příjemné a vtipné oddechové čtení. Od autorky jsem před lety četla Banánové rybičky a pamatuji si, jak jsem se v tramvaji musela smát. Tady jsem si tu dobu trošku připomněla.
Na dvě odpoledne kniha pobaví a několikrát se i zasmějete.Více mě však zaujaly recepty na konci knihy a hlavně pak guláš.Ten si uvařím.60%.
Zábavná optimistická kniha, která i v dnešních, ne moc snadných dnech dokáže vykouzlit úsměv na tvářit. Jedna z nejlepších od Pawlowské za docela dlouhou dobu.
Krátké, oddechové a rychle plynoucí čtení, z něhož si odnáším dva hlavní poznatky. Za prvé, že jsem vděčný autorce za sdílení svých zážitků a pocitů z jarní karantény, a za ty střípky z jejího života. A ten druhý bych shrnul asi tak, že Halina je spisovatelka, která možná neloví v hlubokých vodách – to dá rozum, když jí voda nadnáší, přesto čtenáři sem tam předkládá hlubší myšlenky. Jo, opravdu musím uznat, že i mě těch dvanáct receptů na konci také zarazilo a v duchu jsem se ptal, co tím chtěl básník říci. Ale když se dívám na jednotlivé kapitoly, pak to smysl dává.
Kdo už nějakou knížku H.P. přečetl, neměl by být překvapený ani touto. Nyní na podzim si můžeme přečíst, jak autorka trávila jarní 1. vlnu (víme čeho) a co vařila a co si myslela. K tomu přidává pár vzpomínek a historek. Hodnotím knížku vyšším počtem bodů proto, že mě to většinou bavilo číst (po několika náročnějších knihách), protože popisuje soužití generací a vystihuje realitu (přehání jen občas, to k ní patří) a nešetří nikoho, a už vůbec ne sebe (a to taky každý nedokáže).
Asi jsem čekala něco jiného - spíš něco oddychově pozitivního. A ne jednu depku vedle druhé.
Četla jsem od ní i lepší,ale pochmurna doba si asi žádá knihu bez vtipu a smíchu anekdot.
1996 | Díky za každé nové ráno |
2002 | Zoufalé ženy dělají zoufalé věci |
2013 | Pravda o mém muži |
2007 | Banánové rybičky |
2004 | Tři v háji |
Milé, příjemné, nenáročné, klidné, oddychové atd....... čtení.
Chvílemi jsem měl strach, že se autorka bojí..... ale snad jsem pochopil, že jí ta doba pomohla poznat blíže sebe samu, své okolí, rodinu, kamarádky a známé a taky se zamyslet nad tím, co je v životě důležité.
Vtip, nadhled, pohoda, radost ze života - to z knihy cítím navzdory době a situaci.