Zázračné zbraně a tajné projekty
Dennis Krüger
Pokročilé zbraňové technologie a tajemný vojenský výzkum v třetí říši. V posledních letech se na veřejnost dostává stále více detailů týkajících se dlouhou dobu neznámých zbraňových systémů, projektů a vynálezů německého válečného výzkumu. Nejnovější poznatky dokazují, že Německo bylo na špici nejen ve výzkumu konvenčních zbraní, ale i v oblasti chemického a jaderného výzkumu a vývoje a rozhodujícím způsobem ovlivnilo dnešní úroveň vojenských technologií. Vedle už známých pokročilých zbraní je v této knize slovem a obrazem představen nespočet dosud neznámých zbraňových projektů, plánů a myšlenek.... celý text
Literatura faktu Historie Vojenství
Vydáno: 2019 , Naše vojskoOriginální název:
Wunderwaffen & Geheimprojekte: Fortschrittliche Waffentechnologie & rätselhafte Militärforschung im 3. Reich, 2015
Obsahem velmi rozsáhlá kniha, která se bez nadsázky zaobírá vojenskou technikou od rychlopalné pušky Sturmgewehr 44 až po záhadný projekt Glocke (zvon). Čtenář se má možnost dovědět v stručných, ale dostačujících kapitolách základní informace o pěchotních zbraních a vozidlech, o obrněných vozidlech, o dělostřelecké technice, o námořní technice, o vrtulnících, o letecké technice, o raketové technice, o zbraních hromadného ničení a v poslední, hodně spekulativní části o tajných projektech SS. Pro mě byli nejzajímavější kapitoly o megalomanských tankových projektech Ratte a Monster, proti nimž je supertěžký tank Maus dětskou hračkou, dále pak celý oddíl Letectvo, kterému se již nějaký čas věnuji, a které je zde rozděleno na stíhací letouny s proudovým motorem, na bojové letouny poháněné proudovým motorem, na samokřídla, pro která mám největší slabost, na letouny s kolmým startem & diskoplány a na raketové letouny a z poslední nejodvážnější části mě nejvíce zaujaly kapitoly o Repulsině, diskoplánech a o již zhora zmíněném zvonu, který snad souvisel i s cestováním v čase. To už je ale hodně odvážná spekulace. Na závěr bych ještě pochválil bohatou obrazovou přílohu.
Kniha mě velmi zaujala. Je až překvapivé jak Němci předběhli dobu pokrokovou technologií.
Jak již ve vyčerpávajícím komentáři napsal Eicherik, jde o komplexní seznam všemožných druhů pokrokových, tajných a odvetných zbraní, které mnohdy předběhly svou dobu o desítky let. Dodávám, že pro zájemce o více informací o jednotlivých zbraních a projektech, je u každé zbraně odkaz na prameny, ze kterých autor čerpal, stejně tak jako seznam použité literatury.