Zázraky a divy
Julian Tuwim
Vtipné a humorné příběhy ve verších se snaží především pobavit čtenáře, útočí na dětskou fantasii, zachycují veselé situace, ať skutečné (na př. mráz, Čtyři roční doby, Pták) nebo vymyšlené (přeházený svět v rozmarných verších Kdyby a Zázraky a divy). Nejobsáhlejší je skladba úvodní "Pan Malilínek a velryba", v níž maličký človíček - obměna našeho Palečka, ale v dospělosti - putuje v ořechové skořápce vybavené vším komfortem po mořích, hledaje velrybu a nakonec se utáboří na jejím hřbetě. Zvukomalby nejvíce užívá báseň "Lokomotiva", popisující vlak a jeho četné pasažéry.... celý text
Literatura světová Poezie Pro děti a mládež
Vydáno: 1975 , Albatros (ČR)Originální název:
Wiersze dla dzieci
Úvodní popis vystihuje obsah dobře, verše jsou vtipné a přiměřené dětskému věku. V počtu 32 nejde u všech udržet stejnou úroveň, přesto se těším na opakované čtení většiny z nich.
HONZA JDE
Pomaloučku,
polehoučku
sesbíral jich misku.
Honza jde...
Lokomotiva a jiné dětské básničky, maximální počet hvězdiček dávám hlavně za ilustrace.
Určitě jsem četla knížky podobně povedené - našeho Radka Malého, nebo Shela Silversteina. To nic nemění na tom, že napsat v roce 1958 takovou knihu dokázal jen Pan Spisovatel. Miluju jeho hlášku: žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali!
Nádherná dětská kniha, nejlepší co jsem kdy četla. Chytré a humorné verše a nádherné ilustrace Vladimíra Fuky. Ještě po letech je mám v duši.
1975 | Zázraky a divy |
1966 | Tančící Sokrates |
1986 | Lokomotiva |
1930 | Básně |
2000 | A znáte tenhle? |
Vtipné, milé čtení...navíc nádherné ilustrace. Vzala jsem ji jako vyřazenou z knihovny a velmi nás s dětmi pobavila. At´žijou dětské básničky a pěkně a vesele strávené chvíle s dětma.