Zběh

Zběh
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258542/bmid_zbeh-EfW-258542.jpg 5 4 4

Válečný zmatek se přehnal přes finské území a v malé,zapomenuté vesničce uprostřed severských lesů-dějišti příběhu-se rozpoutal vítr tragických událostí.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon

Karkuri, 1961

Boboking
24.01.2021 5 z 5

Skutečný skvost, takový finský Jean Giono. Svým jazykem autorka dokázala vykreslit nejen hrůzu z válečných let, ale především kouzelně popsat krásu přírody ve všech jejích podobách. A stejně tak lidské charaktery. Tuto skvostnou drobnost vřele doporučuji.

TipsyChipsy
18.08.2019 5 z 5

Malý literární klenot z Finska. Nádherně popsaný venkov, barvy, vůně, pachy, zvuky atd., do podrobna ukazují malebnou tvář přírody. V kontrastu s touto krásou stojí lidský úděl v tíživé atmosféře čekání na povolávací rozkaz, kdy síla lásky žen k mužům se mění ve zvířecí pud. Je znát sounáležitost a dobrota všech obyvatel vesnice. Co je to vše platné, když se musí na frontu. Příroda jakoby v parném létě také smrděla zdechlinami a dotvářela sklíčenost lidí. Krásně napsáno.

MOu598
07.07.2017 4 z 5

Četla jsem v srpnu 2008. Podle mých poznámek:
Příběh lidí z jedné finské vesničky za zimní války.
Hezky psané. Prolíná se stále příběh s pěkným popisem přírodního prostředí, kde lidé žijí, pracují, rodí se, umírají, resp. pohřbívají své padlé.
Pacifistické.
Útlá knížka, spíš novela. Pěkně se čte.

Autorovy knížky

Helvi Hämäläinen