Zelený lúč
Jules Verne
Dielo Zelený paprsek, pomenovaný po optickom prírodnom jave sa dá považovať za jediný Vernov milostný román. Mladé škótske dievča Helena sa odmieta vydať za muža, ktorého ho vybrali ho strýkovia Sam a Sib, a to do tej doby, než s ním spoločne uvidia zelený paprsek, ktorý je podľa povestí znamením vernej lásky. K tomuto prírodnému javu dochádza v zlomku sekundy pri zapadajúcom slnku za horizont a cestovatelia vážia dobrodružnú cestu za týmto prírodným javom, ktorý im neustále uniká, až do najsevernejších častí Škótska.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: 1962 , Mladé letáOriginální název:
Le rayon vert, 1882
Pro mě další neznámé Verneovo dílo Zelený paprsek, které se věnuje honbou za optickým jevem, je zatím tím nejslabším Julesovým románem.. Zápletka spočívající v tom, že se mladá skotská šlechtična v opatrovnictví dvou postarších strýců hodlá provdat jedině za podmínky, že tento paprsek uzří společně s vyvoleným což je dle pověstí znamením věrné lásky až za hrob. Samozřejmě kmetové vybrali Heleně Campbelové podivínského ženicha Aristohuluse Ursiclose, který panince nevoní, a autor samozřejmě příhodně nastrčí do cesty pohledného sekáče. Cukronáda jako hrom, bylo utrpení to dolouskat - 25 %
Myslím, že i když tohle Verne napsal, asi se za Verneovku zas tak považovat nedá. Někomu se ale líbit může :)
"Dobrý večer, otče Same! Jak se vám daří, matko Sibe?" Zelená...ehm červená knihovna a jednoznačně nejslabší Verne.
Četl jsem ve skvostném vydání Josefa Vybírala z roku 2012 a byl příjemně překvapen. Ani ne tak příběhem, ten je mile naivní přesně v duchu klasických verneovek. Spíš jsem ocenil nakladatelskou práci, kvalitní reprodukce ilustrací, vazbu a vůbec péči, věnovanou tomuto vydání. Román sám je z těch méně známých a opomíjených, asi zaslouženě, ale rozhodně neurazí a má v sobě i humor. Malý citát výroku jedné záměrně nesympatické postavy - Aristobula Ursiclose:
"Moře!... Chemická sloučenina vodíku a kyslíku se dvěma a půl procenty chloridu sodného! Vskutku není nic krásnějšího nad běsnění chloridu sodného!"
Verneovka, která skoro patří do červené knihovny. Děj je nezajímavý, navíc se odehrává v tuctové oblasti plné turistů. Nemám nic proti romantice, ostatně Verneovky jsou jí plné, ale tohle už je přestřelené.
1937 | Dvacet tisíc mil pod mořem |
1965 | Cesta do středu Země |
1985 | Dva roky prázdnin |
1963 | Pět neděl v balónu |
1963 | Cesta kolem světa za osmdesát dní |
Ak som si v detstve túto knihu požičal v knižnici, určite som ju vrátil nedočítanú. S Julesom Verneom ju spája len jeho meno, naivita, trochu cestovania a dobrodružstvo v jaskyni. Inak nič, nuda, šeď a čitateľovo utrpenie. Dal som si záväzok, že od pána spisovateľa prečítam všetko (je zaujímavé prečítať si, čo si v dobe vzniku Julesových románoch mysleli ľudia o sebe a spoločnosti, v ktorej žili), čo bolo u nás vydané a tak som knihu prelúskal, no bolo to nezáživné stretnutie. Raz stačilo a už nikdy viac.