Čarodejník z krajiny Oz
Frank Lyman Baum
Dorotka sa nedobrovoľne a sama ocitla v čarovnej zemi Oz. Jediné, po čom túži, je vrátiť sa domov. Pomôcť jej však môže len tajomný čarodejník. Na svojej dlhej púti po žltej tehlovej ceste spozná nových priateľov, z ktorých každý na vyriešenie svojich problémov tiež potrebuje pomoc od tohto mocného muža. Keď však nakoniec Dorotka pred ním vysloví svoje prianie, zistí, že všetko je úplne inak ...... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 1990 , Mladé letáOriginální název:
The Wonderful Wizard of Oz, 1900
Pěkná pohádka pro děti. Kapitoly krátké, vše stručně popsáno a vyřešeno :) A já jsem si jako dospělá rozšířila obzory světovou klasikou, kterou jsem vůbec neznala.
Moc nevím, kde se bere všechno to nadšení okolo této pohádky, ale nijak mě neurazila (byť jsem si nad nelogičností a nekonzistencí mnoha pasáží chtěla vyrvat vlasy). Žel bohu ani nijak nenadchla.
Být přesvědčen o tom, že jsem hloupá, bezcitná a zbabělá svině, ještě neznamená, že jí opravdu jsem. Přesto jí jsem dokud, mně někdo nedokáže pravý opak.
Jako malá jsem neměla moc vlastních knih - pokud bych tedy nepočítala pohádkové soubory s Růženkou, Sněhurkou a spol. - a tudíž ty, které jsem si půjčila v knihovně, jsem četla pouze jednou. Neměla jsem tedy nikdy určitou odpověď na to, když se mě někdo zeptal, co jsem zhltla alespoň desetkrát. Zvrat přišel až tehdy, když mi babi, co už patrně tehdy poslouchala, na co se zrovna dívám a co mě zajímá, dala k narozeninám Čaroděje ze země Oz. Už předtím jsem měla docela ráda seriál, protože byl asi jediný, na co se tenkrát o prázdninách dalo dívat, ale dostat ho v knižní podobě pro mě byla výzva. Sice mě trochu odpudily ilustrace, protože se neshodovaly se seriálem, ale na to jsem se hned po začtení naprosto vykašlala. Pamatuju si sice, že po prvním přečtením jsem byla zase trošku zklamaná, protože se tam nepromítla druhá série seriálu, ale když pak začala škola, už mi zbyla jen knížka, co pomalu a jistě, s každým novým přečtením, úplně zbortila mou původní ideji o tomhle příběhu a nahradila ho tím originálním.
Jako nejvhodnější favoriti k oblíbení se jistě zdají Dorotka a Toto, ale já prostě zbožňovala Plechového dřevorubce, nejspíš pro jeho odvahu a jakousi nezdolnost, s jakou později dopomohl myší královně od zlotřilého rysa a ta jim za to pomohla se zrádnými Makovými poli. V myšlence barevných brýlích ve Smaragdovém městě a jistém břichomluvectví se skrývá odkaz na to, co může způsobit šikovný trik. Ale takových poznatků je tam více. A kdybych se snažila, možná bych je dovedla stále dobře vyjmenovat. No, to mi připomíná, že bych si možná mohla dát re-reading.
Jinak ve mě knížka svou syrovostí v pár chvílích vzbudila odpor. Poprvé právě při setkání s myší královnou, později při lvím boji a nakonec při vykonání příkazu čarodějnice, kdy jsem si vždycky myslela, že se hrdinové z toho srabu už nikdy nevyhrabou. Nakonec ale všechno - jako v té správné pohádce, samozřejmě - skončí dobře. A vzpomínka na to přetrvává.
Jen bych sem chtěla vložit takové jisté malé upozornění, co ve mě párkrát probudilo vztek při čtení Řbitovu zviřátek od Stephena Kinga: Autor tam totiž z 'čaroděje' udělal Oze Veuikého a Stuasuivého. A když porovnám obě koncepce, je to v konečném vyznění sakra rozdíl. Aneb jak si na okamžik zazdít dobré vzpomínky na tuhle knihu.
Podle mého skromného názoru nejlepší pohádková kniha, jaká kdy byla napsána. Všechny postavy jsou výborné, za mě je jednoznačně nejlepší strašák, který si tak moc přeje mít mozek. Trochu se s tužbami postav identifikuji, vzpomínám, jak jsem si jako dospívající chodila do koupelny k zrcadlu prohlížet hrudník a přála si mít velká prsa. S velikostí 80D si nakonec nemohu stěžovat a postavičky v knize dopadnou stejně dobře jako já.
Čarodej ze zěmě Oz je tak krásne napísaná knižka s tolkými absdrakciami,poučeniami,bytostami nad ktorými sa nám hlava točí...
Putovanie do Smaragdového mesta po žltej cestičke a hladanie čarodeja ktorý jediný má tú moc dostat Dorotku spat do Kansasu.
A nech sa na mna nikto nehnevá-pre mna je Toto top najlepšia postavička.
Překrásná kniha pro děti i dospělé. Velmi citlivá a přitom tak originální.
L.F. Baum v předmluvě ke knize hovoří o tom, že „přišel totiž čas nových „divuplných příběhů“ bez stereotypních představitelů nadpřirozena, jako jsou trpaslíci a víly, z nichž vyloučeny hrůzostrašné a krvavé příhody, které si autoři vymýšleli jako prostředek k navození strachu, aby mohli dát morální poučení.“ A takový příběh L.F.Baum skutečně stvořil, je hravý a plný fantazie, přitom však není prázdný ani jednoduchý. Dorotka i její přátelé procházejí útrapami, ale díky společnému kamarádství jsou schopni je překonat. Tváří tvář nástrahám prokazují, že mají láskyplné srdce, odvážnou povahu i duchaplnost. A právě akcent na vztah k domovu a bližním, lásku, nebojácnost a rozum činí příběh neobvykle odlišným od klasických pohádek, které jsou víceméně černobílé. Vždyť samotná postava Oze je netradiční, v průběhu příběhu se totiž projevuje jako lhář a podvodník, očima dospělého čtenáře de facto jako demagog. Manipuluje se svým lidem, není schopen dostát svým slibům ani podniknout akci, aby se zbavil břemena, které na něm spočívá. Věřím, že i díky tomu se děti budou ptát a pohádka v nich zanechá silnější dojem než některé šablonovité pohádky bez špetky fantazie.
Hledání domova, rozumu, srdce a odvahy ... hezká myšlenka. Říkala jsem si, že si tuhle americkou klasiku musím přečíst, i když už dávno nejsem dítě. A nelituji. Některé historky jsou pravdu legrační, když si je člověk představí. Ale také myslím, že to přece jen mohlo být napsáno lépe - občas to trochu skřípalo. Nicméně je to dobrá dětská kniha.
Příjemná pohádka o tom, že ne vždy musíte být tajemný superhrdina k tomu, abyste mohli činit dobro a pomáhat ostatním. Stejně tak i o tom, že i úplně obyčejné věci mohou dokázat neuvěřitelné.
Souhlasím s Rade. Také mám doma vydání z roku 1962 a ty ilustrace se mi z dětství zaryly hluboko do paměti. Jsou velmi působivé. Po dlouhé době jsem si knihu znovu přečetla - v rámci čtenářské výzvy a překvapilo mě, jak tu někdo psal, že je tam na dětskou knihu hodně zabíjení. Jako dítě jsem to tak vůbec nevnímala. Pamatovala jsem si to jen jako dobrodružný příběh skupinky podivných přátel, kteří se snažili dosáhnout svých přání.
U nás bohužel česky vyšel jen tento díl. V anglickém originále je však knih celkem 14, z toho dvě vydané posmrtně a to ani nepočítám hromadu knih ze světa Oz, které napsali jiní autoři - je jich nejmíň 40.
Tuto krásnou pohádku jsem zaznamenala před mnoha a mnoha lety, leč její obsah jsem mezitím úplně zapomněla, neboť od časů mého dětství uplynulo snad už tisíc let :) A musím přiznat, že zvlášť po těch letech to bylo čtení přímo dojemné. Kdo by si nezamiloval Hastroše, Plechového drvoštěpa, Zbabělého lva (i ostatní postavičky) a nebál se o jejich další osud? Asi se teď na nějaký čas dám na pohádky :)
Mám ráda pohádky a fantasy, a tak jsem se na ni vrhla, když je to taková KLASIKA... ale docela mě to zklamalo, průměr... kam se to hrabe na Moersovu Zamonii a Modrého Medvěda..
Tuhle knihu jsem jako dítě milovala a četla jsem ji mockrát. Bohužel se mi pak ztratila - a já mám stále v paměti tehdejší vydání (z roku 1962) s trochu zvláštními, tajemnými a hodně působivými ilustracemi, jejichž autorem byl Arnošt Karásek. Takže pamatuju Plechového drvoštěpa, Slaměného Hastroše... Když jsem pak mnohem později viděla animovaný film, byla jsem moc zklamaná. Z Plechového drvoštěpa byl Železňák, ze Slaměného Hastroše Strašák... A z poetického a něžného příběhu plného fantazie, jehož hlavním poselstvím se mi jevilo to, že lidi mají být k sobě dobří a vzájemně si pomáhat, se stal potřeštěný příběh komických postaviček a divného humoru.
P.S. Knížku jsem po letech našla v zadní řadě knih doma v knihovně. S jakým dojetím jsem se po tak dlouhé době začetla - a je to stejně krásné, stejně čtivé, stejně napínavé i dojemné... Tahle knížka nestárne, a to jí je již více jak 100 let...
Dávam 5. Príbeh je to magický. Film som nikdy nevidela celý, takže porovnávať nemôžem, ale kniha sa naozaj páčila. Odporúčam a nie len deťom :) AJ
přátelství zfilmováno americká literatura čarodějové
Příběh Dorotky a jejich kamarádů je nádherná pohádka o statečnosti, přátelství, lásce a odvaze. Kniha, která právem nesmí chybět v žádné knihovničce.